به گزارش خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا، پزشکیان که به دعوت رئیسجمهور روسیه به کازان سفر کرده بود، روز چهارشنبه در نخستین حضور جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو رسمی و تمام عیار در اجلاس سران بریکس، پیشنهادهایی برای تقویت همکاریهای چندجانبه مطرح کرد.
وی در این نشست ضمن تشریح ظرفیتهای متقابل بریکس و ایران برای همکاریها، پنج پیشنهاد مهم در راستای تحقق اهداف تشکیل این نهاد بینالمللی ارائه داد و گفت: پیگیری برنامههای بسیار متنوع درون گروهی، بدون داشتن یک دبیرخانه کوچک و چابک مشکل خواهد بود.
پزشکیان روز پنجشنبه نیز در اجلاس سران کشورهای علاقه مند به همکاری با بریکس موسوم به بریکس پلاس سخنانی ایراد کرد.
رئیس جمهور در این سفر با روسای جمهور روسیه، چین، آفریقای جنوبی، مصر، ونزوئلا، بلاروس، بولیوی، نخست وزیران هند، اتیوپی و ارمنستان و رئیس امارات به صورت دو جانبه دیدار و درباره مسائل مورد علاقه طرفین گفت و گو کرد.
این سفر، نخستین سفر پزشکیان به روسیه و پنجمین سفر خارجی وی به عنوان رئیسجمهور بود.
وزیران امور خارجه، امور اقتصادی و دارایی و نفت، رئیس دفتر رئیسجمهور و معاون امور سیاسی دفتر رئیسجمهور، وی را در این سفر همراهی میکردند.
رهبران کشورهای عضو گروه «بریکس» چهارشنبه در بیانیه نهایی اجلاس سران این اتحاد، با محکوم کردن حمله رژیم اسرائیل به کنسولگری سفارت ایران در سوریه، بر لزوم برقراری «آتشبس فوری، جامع و دائمی» در غزه تاکید کردند.
رهبران بریکس با ابراز «نگرانی شدید خود نسبت به وخامت اوضاع و بحران انسانی در سرزمینهای فلسطینی اشغالی، به ویژه تشدید بیسابقه خشونت در نوار غزه و کرانه باختری» در پی جنایات رژیم صهیونیستی، خواستار برقراری «یک آتشبس فوری، جامع و دائمی در نوار غزه، آزادی فوری و بدون قید و شرط همه اسرا و بازداشتشدگان از هر دو طرف» شدند.
کشورهای عضو بریکس «حمایت خود از عضویت کامل دولت فلسطین در سازمان ملل متحد در چارچوب تعهد تزلزلناپذیر به راه حل دو دولتی بر اساس قوانین بینالمللی» را اعلام کردند.
گروه بریکس در سال ۱۳۸۹ با مشارکت برزیل، روسیه، هند و چین در یکاترینبورگ روسیه تاسیس شد؛ یک سال بعد آفریقای جنوبی به این گروه ملحق شد. سپس جمهوری اسلامی ایران، مصر، اتیوپی و امارات نیز از ابتدای سال ۲۰۲۴ برابر با دیماه ۱۴۰۲ به این گروه پیوستند.
روسیه از دی ماه ۱۴۰۲ ریاست دورهای یک ساله گروه بریکس را بر عهده دارد و در این چارچوب، برگزاری بیش از ۲۵۰ رویداد را در طول یک سال ( ۲۰۲۴ میلادی) برنامه ریزی کرده که از این تعداد تاکنون حدود ۲۰۰ رویداد با مشارکت کشورهای عضو در حوزه های سیاست و امنیت، اقتصادی و مالی، ارتباطات فرهنگی و بشردوستانه برگزار شده است.