به گزارش آباجان به نقل از ایرنا بنا بر گفته رییس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری، بیماریهای قلبی عروقی رتبه نخست عامل مرگومیر در این استان گزارش شده است.
علیضامن صالحیفرد در این خصوص گفته است: بیماریهای قلبی عروقی با حدود ۲ هزار مرگ در سال، کماکان رتبه اول علل مرگومیر را در استان به خود اختصاص داده است.
وی افزود: این گروه از بیماریها علل متعددی از جمله مصرف دخانیات، دیابت، فشارخون بالا، چاقی و آلودگی هوا دارند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری با اشاره به کاهش سن بروز سکتههای قلبی در کشور و استان، تصریح کرد: بیشتر مرگ و میرهایی که بر اثر سکته رخ میدهد در افراد زیر ۷۰ سال که افراد کارآمد جامعه هستند، اتفاق میافتد.
صالحیفرد یادآور شد: سن بروز سکتههای قلبی در کشور نسبت به سه دهه گذشته ۱۰ تا ۱۵ سال کاهش پیدا کرده است و به نسبت برخی جوامع مانند اروپای غربی، آمریکا و ژاپن این سن در کشور بهطور متوسط ۱۰ تا ۱۵ سال پایینتر است.
اینکه چرا در چهارمحال و بختیاری آمار مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی بالاست و مهمترین عامل مرگ و میر در استان به شمار میآید نیازمند آسیبشناسی است.
بنا بر نظر متخصصان امر یکی از ریزفاکتورهای ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، فشار خون بالاست.
ابتلا به فشار خون در استان بالاتر از میانگین کشوری
بر اساس آمارهای دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شاخص ابتلا به پرفشاری خون در این استان بالاتر از میانگین کشوری است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری در همین خصوص به خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا گفت: بیش از ۳۵ درصد جمعیت استان مبتلا به فشار خون بالا هستند که نسبت به میانگین کشوری بالاتر است.
اصغر نوروزاده افزود: با توجه به اجرای پویش ملی سلامت که سال گذشته با هدف غربالگری فشار خون و دیابت به مدت ۷۰ روز در استان همزمان با سراسر کشور اجرا شد مبتلایان بسیاری به فشار خون شناسایی شدند که تعداد زیادی از آنها از بیماری خود مطلع نبودند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر ۱۵۱ هزار و ۱۶۳ نفر در استان در معرض ابتلا به پرفشاری خون و ۲۴ هزار و ۲۴۴ نفر در معرض ابتلا به دیابت هستند که برای این افراد برنامههای آموزشی پیشگیری از ابتلا در نظر گرفته شده است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه در حال حاضر ۲۰۹ هزار و ۲۴۴ نفر از مردم استان معادل ۳۹ درصد جمعیت مبتلا به اضافه وزن هستند افزود: همچنین حدود ۲۲ درصد مبتلا به چاقی و ۷۳ هزار و ۱۴۸ نفر معادل ۱۰.۵ درصد جمعیت این استان دچار کمتحرکی هستند.
نوروززاده یادآور شد: این در حالی است که در سال ۹۵ شیوع فشار خون بالا در استان ۲۷.۵ درصد و شیوع چاقی ۱۸.۳ درصد بوده است.
کارشناسان بر این عقیده هستند یکی از مهمترین علل ابتلا به فشار خون و دیابت که عامل اصلی ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است، سبک زندگی نادرست و تغذیه ناسالم است.
مصرف نمک در چهارمحال و بختیاری ۲ برابر استاندارد جهانی
یک متخصص تغذیه میگوید: بنا بر آمارهای مرکز بهداشت استان، مصرف نمک هماستانیها ۲ برابر استاندارد جهانی است و همین موضوع سبب شده تا افراد در معرض ابتلا به فشار خون قرار گیرند و مشکلات بعدی برای آنها شکل گیرد.
سیاوش فاضلیان در گفتوگو با خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا افزود: دلیل افزایش مصرف نمک در سالهای اخیر تنها به دلیل مصرف مستقیم نمک نیست بلکه افزایش مصرف مواد غذایی نظیر سوسیس و کالباس، چیپس و پفک و سایر فستفودهای حاوی نگهدارنده نقش مهمی در افزایش مصرف نمک دارد.
وی تصریح کرد: مقدار نمکی که هر فرد در شبانهروز به آن نیاز دارد از همان نمک موجود در نان مصرفی تامین میشود و بیشتر از آن توصیه نمیشود از همین رو چنانچه افراد بخواهند غذای خود را طعمدار کنند میتوانند از طعمدهندههای طبیعی نظیر کلپر و سبزیجات معطر استفاده کنند.
این متخصص تغذیه با بیان اشاره به اینکه به موضوع تغذیه سالم در استان کمتر توجه میشود، اظهار داشت: به طور نمونه بیشترین نان مصرفی در استان از نوع غیرسبوسدار است.
مصرف ناکافی میوه و سبزیجات
فاضلیان با بیان اینکه مصرف میوه و سبزی در استان ناکافی است، تصریح کرد: از دوران گذشته در آداب غذایی استان با توجه به اینکه منطقه سردسیری است و کاشت میوه و سبزی در آن کمتر از دیگر نقاط کشور بوده، مصرف سبزیجات در سبد غذایی مردم استان کمتر جا باز کرده است و به جای آن مصرف گوشت قرمز و دنبه (چربی حیوانی) بیشتر است و مصرف گوشت قرمز چربی خون را افزایش و افراد را مستعد بیماری قلبی عروقی میکند.
وی ادامه داد: در کنار مصرف ناکافی میوه و سبزیجات، مصرف ماهی و غذاهای حاوی چربیهای مفید و امگا ۳ نیز در استان کم است و در حالیکه به طور معمول هر خانواری باید دستکم ۲ وعده در هفته ماهی مصرف کند اما این مهم در استان ما رعایت نمیشود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه حدود ۲۱ درصد گروه میانسالان و سالمندان استان لبنیات به میزان کافی در استان مصرف نمیکنند، تصریح کرد: این در حالیست که بجای ماست و دوغ بر سر سفرهها بیشتر نوشابه مشاهده میشود که به شدت برای سلامتی مضر است.
فاضلیان یکی دیگر از عوامل افزایش بیماریهای قلبی عروقی در استان را بیتوجهی به چکاپهای پزشکی عنوان کرد و گفت: هنوز فرهنگ خودمراقبتی و مراجعه به پزشک در استان به خوبی نهادینه نشده است و افراد بسیاری وجود دارند که دارای پرفشاری خون و دیابت هستند اما از آنجاکه این بیماریها خاموش هستند تا زمانی که افراد تست ندهند بیماری آنها مشخص نمیشود.
وی یادآور شد: اجتناب از مصرف سیگار و الکل و انجام روزانه ۷۵ دقیقه فعالیت ورزشی و بدنی شدید عامل مهمی در کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، بیماریهای قلب و عروقی یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر ایرانیان است، بیماریهایی که بر اساس آمارهای وزارت بهداشت و ثبت احوال، سالانه دستکم جان حدود ۱۴۰ هزار نفر را میگیرد و هزاران نفر را بستری، ناتوان و از کار افتاده میکند.
بیماریهای قلب و عروق انواع مختلفی دارند؛ بیماریهایی مانند تنگ شدن و انسداد عروق از جمله عروق کرونر، مشکلات ضربان نامنظم یا آریتمی قلب، نقایص مادرزادی قلب، بیماریهای دریچهای، بیماری عضله قلب، عفونتهای قلبی و بیماریهای ایسکمی که در آن به علت انسداد عروق اکسیژن و مواد غذایی لازم به قلب نمیرسد و توانایی پمپاژ خون توسط قلب کاهش مییابد.
چهارمحال و بختیاری با ۱۲ شهرستان حدود یک میلیون نفر جمعیت دارد.