افق‌های جدید همکاری اقتصادی بین ایران و ازبکستان

افق‌های جدید همکاری اقتصادی بین ایران و ازبکستان

به گزارش روز دوشنبه آباجان به نقل از ایرنا، منطقه آسیای مرکزی به تازگی و به ویژه پس از جنگ اوکراین مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. در همین زمان، کاهش نسبی حضور روسیه در این منطقه فضا را برای بازیکنان جدید منطقه‌ای نیز گشوده و آسیا مرکزی به تدریج شاهد سرمایه‌گذارانی جز روسیه و چین خواهد بود. به تازگی سران کشورهای اروپایی تلاش می‌کنند تا از ظرفیت‌های اقتصادی آسیای مرکزی که در مسیر راهگذرهای بازرگانی مهم جهان قرار دارند، استفاده کنند.

سفر از پیش برنامه ریزی شده هیات ایرانی، پس از پایان تور منطقه‌ای اولاف شولتس در هفته گذشته صورت گرفت. صدر اعظم آلمان در یک سفر سه روزه به کشورهای آسیای مرکزی همکاری‌های اقتصادی برلین با این کشورها را مورد بررسی قرار داد و چند سند همکاری نیز به امضا رساند.

حال ایران به عنوان یک همسایه مهم کشورهای آسیای مرکزی با اعزام هفته گذشته این هیات تجاری به کشور ازبکستان فرصت را غنیمت شمرد تا برای بهره‌گیری از ظرفیت‌های اقتصادی و تجاری این منطقه برنامه‌ریزی کند.

هیاتی از ایران به سرپرستی صمد حسن زاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و متشکل از روسای بیش از ۶۰ شرکت بزرگ، برای شرکت در همایش‌های اقتصادی به تاشکند و منطقه خوارزم سفر کرد.

روز پنجشنبه گذشته یک همایش تجاری که نهادهایی از جمله وزارت خارجه ازبکستان، سفارت این کشور در تهران و اتاق بازرگانی ایران آن را سازماندهی کردند، با حضور روسای اتاق‌های بازرگانی و نمایندگان بیش از ۲۰۰ شرکت از دو کشور، در تاشکند برگزار شد.

افق‌های جدید همکاری اقتصادی بین ایران و ازبکستان

موضوع اصلی این همایش تقویت روابط دوجانبه میان جوامع تجاری ازبکستان و ایران بود که عاملی تعیین کننده برای توسعه بیشتر سرمایه‌گذاری و همکاری‌های تجاری-اقتصادی خواهد بود.

داورون وخابوف رئیس اتاق صنعت و بازرگانی ازبکستان در این همایش تاکید کرد: واردات پلاستیک از ایران با افزایش ۱.۴ برابری به ۱۱۲ میلیون دلار رسیده است.

وی همچنین با توجه به اینکه تاکید اصلی بر ظرفیت سرمایه گذاری ازبکستان و زمینه‌های توسعه در بخش‌های مختلف از جمله صنعت، کشاورزی، داروسازی و تدارکات بود، بیان کرد: صادرات محصولات شیمیایی از ازبکستان به ایران به ۱۲.۸ میلیون دلار رسیده که نسبت به دوره قبل ۱.۷ برابر رشد داشته است.

به نوشته رسانه kun.uz ازبکستان، در سال ۲۰۲۳، حجم مبادلات تجاری دو کشور ۵۰۳.۴ میلیون دلار بوده که در مجموع سهم ایران از صادرات ۳۲۲ میلیون دلار و صادرات ازبکستان ۱۸۰.۶ میلیون دلار بوده است. این درحالی است که در بازه ۸ ماهه از ژانویه تا اوت ۲۰۲۴ (دی تا شهریور)، گردش تجاری به ۳۱۴.۷ میلیون دلار رسید که صادرات ازبکستان ۱۰۵.۹ میلیون دلار و صادرات ایران ۲۰۸.۸ میلیون دلار برآورد شده است.

این رسانه ازبکستان همچنین نوشت: در حال حاضر ۲۶۸ شرکت با سرمایه ایرانی در ازبکستان فعال هستند که در ۱۲۱ مورد سرمایه گذاری‌های مشترک صورت گرفته است.

رسانه قزقیزستان آکی پرس نیز با بازتاب سفر هیات ایرانی به ازبکستان نوشت: طرفین در مورد پروژه‌های امیدوار کننده در صنعت، نوآوری، کشاورزی و مدیریت آب، غذا، پرورش ماهی، تولید مصالح ساختمانی، پزشکی و دارویی، نساجی، لجستیک و مهندسی بحث و گفتگو کردند.

حسن زاده روز جمعه در حاشیه همایش تجاری مشترک ایران و ازبکستان در خیوه در غرب ولایت خوارزم، گفت: تهران و تاشکند از ظرفیت‌های اقتصادی، طبیعی و همچنین نیروی انسانی متخصص برخوردار هستند. می‌توانیم در پروژه‌های سرمایه‌گذاری مشترک در حوزه‌های انرژی، حمل‌ونقل، کشاورزی و گردشگری مشارکت کنیم.

در ادامه سخنان حسن زاده که از سوی اتاق بازرگانی نقل شده، آمده است: ایران و ازبکستان از ظرفیت‌های اقتصادی عظیمی برخوردار هستند. در صورت رفع موانع زیرساختی، شاهد افزایش چشمگیر مبادلات دوجانبه خواهیم بود.

حتما ببینید

قرارداد خرید برق افغانستان از ازبکستان تمدید شد

قرارداد خرید برق افغانستان از ازبکستان تمدید شد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آباجان به نقل از ایرنا در کابل؛ حکمت الله میوندی سخنگوی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *