ارمنستان پیمان امنیت جمعی را تهدیدی برای خود می‌داند

ارمنستان پیمان امنیت جمعی را تهدیدی برای خود می‌داند

– اخبار بین الملل –

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، «نیکول پاشینیان» نخست‌وزیر ارمنستان، در دومین اجلاس سراسری ارمنیان در جهان اعلام کرد که سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) تهدیدی برای امنیت، موجودیت، حاکمیت و دولت ارمنستان ایجاد می‌کند.

رئیس دولت ارمنستان افزود که به همین دلیل است که ایروان عضویت خود در این سازمان را تعلیق کرده است.

پاشینیان تأکید کرد: همواره این سؤال مطرح می‌شود که آیا ارمنستان قصد بازگشت به سازمان پیمان امنیت جمعی را دارد یا خیر. ما تنها در صورتی فعالیت کامل خود را در این سازمان از سر خواهیم گرفت که به سؤالات مطرح شده پاسخ‌های مشخصی داده شود. دو سال از تأکید ما بر این موضوع می‌گذرد و نه‌تنها پاسخی داده نشده، بلکه مشخص است که پاسخی داده نخواهد شد. من می‌توانم بگویم که هر چه این پاسخ‌ها داده نشود و قانع‌کننده نباشند، ارمنستان هر لحظه بیشتر از سازمان پیمان امنیت جمعی دور می‌شود.

پاشینیان افزود که به همین دلیل، روابط ارمنستان با سازمان پیمان امنیت جمعی احتمالاً به «نقطه غیرقابل‌بازگشت» رسیده است. با این حال، نخست‌وزیر ارمنستان در مورد زمان خروج رسمی کشورش از این سازمان چیزی نگفت.

روابط ارمنستان با روسیه و سازمان پیمان امنیت جمعی به‌ویژه پس از جنگ دوم قره‌باغ به‌شدت تیره شد. علیرغم درخواست‌های ایروان، سازمان پیمان امنیت جمعی تاکنون حمله جمهوری آذربایجان به عضوی از این پیمان یعنی ارمنستان را محکوم نکرده است.

ایروان در پاسخ، پیشنهاد استقرار ناظران سازمان پیمان امنیت جمعی در مرزهای این کشور را رد کرد و در سال ۲۰۲۴، اعلام کرد که عضویت ارمنستان در این پیمان عملاً تعلیق شده است و در صورت عدم‌تغییر موضع متحدان، ممکن است به‌طور رسمی نیز تعلیق شود.

روسیه: ما همچنان با ارمنستان شریک هستیم

روسیه بلافاصله به این اظهارات پاشینیان واکنش نشان داد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی رئیس جمهور روسیه، در مسکو به خبرنگاران گفت: ما کاملاً با گفته‌های پاشینیان موافق نیستیم. سازمان پیمان امنیت جمعی هیچ‌گونه تهدیدی برای حاکمیت ارمنستان ایجاد نمی‌کند و نمی‌تواند ایجاد کند. برعکس، این سازمان از حاکمیت اعضای خود دفاع می‌کند. ما با احتیاط دیدگاه خود را به مقامات ارمنستان منتقل خواهیم کرد.

پسکوف تأکید کرد که ارمنستان همچنان «شریک نزدیک» روسیه باقی خواهد ماند و تماس‌ها بین دو کشور ادامه خواهد یافت.

ارمنستان از پاییز گذشته تاکنون در جلسات، رزمایش‌ها و سایر رویدادهای سازمان پیمان امنیت جمعی شرکت نکرده است. ایروان اعلام کرده که عضویت خود در این سازمان را «تعلیق» کرده است.

اوایل این ماه، وزارت امور خارجه روسیه از ارمنستان خواست تا «به‌طور کامل» به فعالیت‌های خود در سازمان پیمان امنیت جمعی بازگردد.

ریشه اختلاف ایروان و مسکو عمیق‌تر است

تعلیق عضویت ارمنستان در سازمان پیمان امنیت جمعی تنها بخشی از اختلافات گسترده‌تری است که در روابط مسکو و ایروان ایجاد شده است.

دولت پاشینیان در ماه‌های اخیر به‌طور مداوم به دنبال تقویت روابط با غرب بوده است.

مقامات روسیه در ماه‌های اخیر بارها ادعا کرده‌اند که کشورهای غربی نمی‌توانند جایگزین روسیه برای ارمنستان شوند، زیرا ارمنستان هم از نظر اقتصادی و هم از نظر امنیتی به روسیه وابسته‌تر است.

اصلاحات نظامی هیچ‌گونه زیربنای تهاجمی ندارد

پاشینیان در این کنفرانس همچنین اعلام کرد که ارمنستان روابط خود در حوزه امنیت را متنوع می‌کند و با کشورهای مختلف همکاری‌های نظامی-تکنیکی انجام می‌دهد و در حال ایجاد یک ارتش حرفه‌ای است.

نخست‌وزیر ارمنستان در پاسخ به نارضایتی باکو از فروش تسلیحات فرانسه به ارمنستان، تأکید کرد که اصلاحات نظامی ارمنستان هیچ‌گونه زیربنای تهاجمی ندارد.

پاشینیان گفت: برای مثال، چرا آذربایجان می‌تواند از ایتالیا و جمهوری چک سلاح بخرد، اما ارمنستان نمی‌تواند از فرانسه سلاح خریداری کند؟ اصلاحات نظامی ما هیچ‌گونه ماهیت تهاجمی ندارد.

وی با تأکید بر اینکه وظیفه ارمنستان دفاع از ۲۹ هزار و ۷۴۳ کیلومترمربع قلمرو مستقل خود است، افزود: این حق در منشور سازمان ملل متحد تضمین شده است و اسناد سازمان ملل متحد و سایر سازمان‌های بین‌المللی، دولت‌ها را موظف می‌کند تا امنیت شهروندان خود را تأمین کنند و ما به این تعهدات عمل خواهیم کرد.

سورن پاپیکیان، وزیر دفاع ارمنستان، در ماه فوریه‌ امسال اعلام کرد که پس از وقایع سپتامبر ۲۰۲۲، مشخص شد که بازارهای تسلیحاتی برای ارمنستان بسته شده است. به همین دلیل، ارمنستان تصمیم گرفت تا تنوع‌بخشی به منابع تأمین تسلیحات را در دستور کار خود قرار دهد و در این زمینه پیشرفت‌های قابل‌توجهی داشته است.

وی همچنین تأکید کرد که فرانسه و هند به شرکای اصلی ارمنستان در این زمینه تبدیل شده‌اند.

ارمنستان و فرانسه در ماه اکتبر سال گذشته قراردادهای همکاری نظامی امضا کردند که بر اساس آن، فرانسه موظف به ارائه رادارها و موشک‌ها به ارمنستان و ارائه مشاوره در زمینه اصلاحات نظامی است.

باکو پاریس را به «تخریب ثبات در قفقاز جنوبی»، «رویکرد یکجانبه و جانبدارانه به نفع ارمنستان» و «مسلح کردن ارمنستان» متهم کرده و عملاً در تمامی مذاکراتی که فرانسه در آن حضور دارد، شرکت نمی‌کند.

ایروان و پاریس به طور مداوم تأکید می‌کنند که فرانسه تنها تجهیزات دفاعی به ارمنستان ارائه می‌دهد.

دولت ارمنستان اعلام کرده که صرف‌نظر از شرایط امنیتی پس از امضای هرگونه توافق صلح، به خرید تسلیحات دفاعی ادامه خواهد داد. در تاریخ ۲۳ فوریه، ارمنستان اولین محموله تجهیزات دفاعی خود را دریافت کرده است.

برقراری روابط دیپلماتیک با ترکیه باز شدن مرز زمینی

پاشینیان با اشاره به روابط بلندمدت با کشورهای همسایه، گفت: روابط ارمنستان با ایران و گرجستان بسیار عمیق و مثبت است و پتانسیلی برای درگیری در این روابط نمی‌بیند.

وی افزود: باید روابط دیپلماتیک با ترکیه برقرار شود و مرز زمینی باز شود.

آخرین نشست نمایندگان ویژه ارمنستان و ترکیه برای عادی‌سازی روابط، در ماه ژوئیه برگزار شد. پس از حدود دو سال وقفه، نمایندگان دو کشور در مرز مشترک دیدار کردند و صرفاً توافقات قبلی مبنی بر بازگشایی مرز مشترک برای اتباع کشورهای ثالث و ادامه مذاکرات برای عادی‌سازی کامل روابط بدون پیش‌شرط را تأیید کردند. با وجود این توافقات، مرز همچنان بسته است. آنکارا به‌طور مرتب عادی‌سازی روابط با ارمنستان را به روابط ارمنستان و جمهوری آذربایجان گره می‌زند.

انتهای پیام/

Check Also

دوره ترامپ برای ترکیه در سوریه چگونه خواهد بود؟

دوره ترامپ برای ترکیه در سوریه چگونه خواهد بود؟

– اخبار بین الملل – به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری آباجان به نقل از …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *