به گزارش گروه علمی آباجان به نقل از ایرنا از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، این شرکت دانش بنیان در زمینه طراحی، تولید و توسعه تجهیزات پیشرفته طیف سنجی فعالیت میکند؛ این مجموعه در سال ۱۳۹۲ با مشارکت دانشآموختههای نخبه دانشگاهی در زمینه های مهندسی و دانشهای بنیادی تاسیس و اولین محصول دانش بنیان در حوزه نانو، طیف سنج مینیاتوری قابل حمل توسط این شرکت، طراحی و ساخته شد.
دومین محصول شرکت، تکفام ساز نوری و بعد از آن تحلیلگر آب قابل حمل در سال ۱۳۹۸ بود. چهارمین محصول نیز رنگ سنج و آخرین آنها طیف سنج ایستا چندکاره است که در سال ۱۴۰۱ ساخته شده است.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان، طیف سنج نوری مینیاتوری، طیف سنج ایستا، بازرسی رنگ چندمنظوره و تکفام ساز را از مهمترین محصولات شرکت خواند و افزود: این محصولات به صورت کاملا سفارشی و مطابق با نظر و نیاز مشتری طراحی و ساخته می شود. خطمشی مجموعه فیزتک ارائه راهکارهای فناورانه برای حل چالشهای مراکز علمی-تحقیقاتی و صنعتی براساس آخرین دانشهای روز دنیا است.
مریم زارع، طیف سنج نوری را ابزاری جهت بررسی برهمکنش نور با محیط مادی (اتم ها و ملکول ها) خواند و اظهار کرد: طیف سنج نوری مینیاتوری فیزتک ابزاری کوچک و قابل حمل است که به همراه فیبر نوری می تواند در اندازه گیری های یو وی، ان آی ار و ویای اس در محدوده ۱۹۰ تا ۱۱۰۰ نانومتر به کار گرفته شود.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان ادامه داد: طیف سنج نوری مینیاتوری به گونه ای طراحی شده که هیچ قسمت متحرکی ندارد. آنالیز منابع مختلف تابش (لیزر، ال ای دی نمایشگرها و غیره) ، آنالیز مواد ( جذب، عبور، بازتابش، فوتولومینسانس و فسفرسانس)، آنالیز رنگ، آنالیز مواد غذایی، گوهر شناسی، آنالیز نیمه رساناها، مواد پلاسمونیک و لایه های نازک را از جمله کاربردهای این دستگاه است.
وی ضمن اشاره به بدنه آلومینیومی سبک و محکم دستگاه، بیان کرد: نرم افزار طیف سنج، توسط متخصصان فیزتک نوشته شده و نرم افزاری کاربردی و کاربر پسند است که قابلیت نصب روی انواع سیستم عامل ویندوز را دارد. محدوده کاربردی دستگاه طیف سنج، طبق درخواست مشتری قابل تنظیم است.
زارع ضمن اشاره به اینکه، تا امروز ، بیش از ۵۰ دستگاه طیف سنج نوری مینیاتوری به مراکز دانشگاهی، پژوهشی و صنعتی فروخته شده، افزود: شرکت در آبان ماه ۱۳۹۹ توانست گواهی استاندارد سیستم مدیریت کیفیت، ISO۹۰۰۱:۲۰۱۵ را کسب کند.
اندازه گیری غلظت آلاینده ها و پارامترهای آب
وی در خصوص دستگاه طیف سنج ایستا به عنوان آخرین دستاورد شرکت گفت: ایستا علاوه بر کاربردهای متداول یک طیفسنج نوری که برای اندازه گیری جذب و عبور نور از مواد مایع و شفاف استفاده می شود، می تواند به عنوان تحلیلکننده آب و پساب نیز به کار رود. این محصول، نرم افزار خاص خودش را دارد و برای تشخیص و اندازه گیری غلظت آلاینده ها و پارامترهای مختلف آب طراحی شده است.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان افزود: این دستگاه ایستا را در دو مدل تولید می شود و یک طیفسنج نوری تک پرتو سبک و کم حجم است که می تواند به صورت رومیزی و یا متحرک در اختیار کاربران آزمایشگاهها و میادین عملیاتی قرار گیرد.
زارع ضمن اشاره به اینکه در این صورت با افزودن معرفهای مخصوص به آب و درنتیجه تغییر رنگ آب، ایستا قادر به اندازه گیری غلظت پارامترهای مختلف در آب و پساب یونهایی مانند نیترات، نیتریت، فسفات و … فلزاتی نظیر آهن، منگنز، روی و دترجنت است، اذعان کرد: همچنین از ایستا می توان در تعیین رنگ مواد و ترکیبات رنگی بر اساس استفاده کرد.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان گفت: ایستا از یک صفحه نمایش ۸ اینچ لمسی برخوردار است که کاربری را آسان می کند؛ همچنین مجهز به حافظه داخلی، درگاه یو اس ب و وایفای برای ذخیره سازی و یا انتقال داده های کاربر است.
مریم زارع در پایان طراحی و ساخت ابزارهای نوآورانه برای اندازه گیری، تحلیل و کنترل فرآیندها به منظور بهره برداری پژوهشگران، متخصصین و صنعتگران حوزه های مختلف علوم تجربی در جهت افزایش کیفیت زندگی بشر در محیطی سالم را چشم انداز شرکت خواند.