به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از مریوان، دیدن و تماشای تصاویر جنگلها، مراتع و درختهایی که یکی پشت دیگری آتش میگیرند حتی از صفحه تلویزیون یا موبایل هم سخت است، چه برسد به آنکه انسانهایی که با دست خالی یا با تجهیزات محدود به جنگ و خاموشی شعلههای هر دم فزاینده آتش میروند، بله این است حکایت اینروزهای نیروهای منابع طبیعی کردستان!
سالهاست که در فواصل مختلف به ویژه تابستان دهها مورد آتشسوزی در جنگلهای استان کردستان رخ میدهد که بیشتر آنها به علت عوامل انسانی است و بخش زیادی از مراتع و درختان جنگلی با ارزش مناطق شهرستانهای سروآباد و مریوان در آتش پودر میشود. مسئولان همواره عوامل انسانی را مهمترین دلیل وقوع آتش سوزی در جنگلها و مراتع طبیعی میدانند اما هیچ برنامه مدونی برای مقابله با آن وجود ندارد.
اگرچه وقوع آتشسوزیها در دامنه طبیعت هر ساله سطح وسیعی از جنگلها و مراتع استان کردستان را تخریب میکند و باعث خسارت های جبران ناپذیر در طبیعت و نابودی زیست بوم و حتی نیروی انسانی نیز میشود اما باید قبول کرد که با در نظر گرفتن صرف گروههای خودجوش مردمی و یا تجهیزات محدود نمیتوان آتش را خاموش کرد بلکه باید تجهیزات ویژه اطفا حریق، دمنده موتوری یا بلوور و … تهیه کرد. هر ساله این اتفاقات رخ میدهد و مسئولان غافلگر میشوند و در پیگیری علت نبود امکانات، کمبود اعتبار را بهانه میکنند و به خاطر همین وضعیت بخش زیادی از ظرفیتهای این حوزه در آتش میسوزد. اینکه این ضعف چه زمانی برطرف شود، مشخص نیست.
ماجرای اینبار آتش سوزی نیز مربوط به مریوان است، از روز جمعه هفته گذشته آتشسوزی جنگلها – در روستای باشماق این شهرستان آغاز شده و بعد از گذشت ۵ روز همچنان آتش به صورت کامل مهار نشده است.
.
کمبود تجهیزات و نیروهای انسانی
در همین زمینه؛ بهزاد شریفیپور مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار آباجان به نقل از تسنیم با اشاره به اینکه هماکنون در نقطه صفر مرزی و محل آتش سوزی هستیم، اظهار داشت: ظهر روز جمعه هفته گذشته این آتشسوزی از یک محل و پشت روستای باشماق کنار مرز اتفاق افتاد که تا غروب همان روز خاموش شد. روز شنبه و یکشنبه نیز در برخی نقاط به دلیل وزش باد آتش شکل گرفت اما خاموش شد ولی روز دوشنبه به دلیل وزش باد شدید و سوخته شدن کندهها، مجدد آتش شدت گرفت و همچنان ادامه دارد.
وی با بیان اینکه شدت آتش سوزی باعث شد که آتش از چهار نقطه گسترش و بخش زیادی را در بر گیرد، گفت: امروز صبح بالگرد جهت اطفای حریق به این شهرستان اعزام شد و بسیار تأثیرگذار بود، اکنون در حال سوختگیری بوده و از عصر مجدد شروع به خاموش کردن میکند، به شرط نبود وزش باد، امیدواریم که تا غروب امروز بتوانیم آتش را کامل مهار کنیم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان اذعان داشت: متأسفانه نقطهای که اکنون باقی مانده بسیار صعبالعبور و سخت است، گروههای مختلف مردمی نیز برای همکاری در خاموش کردن آتش به این محل آمدهاند، اما واقعاً شرایط بسیار سخت است.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا مشخص است در پی این آتشسوزی چند هکتار از جنگل و مراتع این شهرستان سوخته است، عنوان کرد: اکنون تمام هم و غممان خاموش کردن آتش است. هنوز برآورد دقیقی نداریم اما بعد از اطفا حریق و بررسی، اعلام میکنیم. امیدواریم بتوانیم آتش را خاموش کنیم.
شریفیپور علت ۹۰ درصد حریقها را عوامل انسانی ذکر کرد و افزود: اراضی کشاورزی همجوار با مراتع جنگلی به دلیل سوزاندن پسماند و بقایای محصولات کشاورزی یکی از عوامل تهدید در آتش سوزی است. البته برای مقابله با آتش، با کمبود تجهیزات و نیروهای انسانی مواجه هستیم به طوریکه در سال گذشته ۳۰۰ دستگاه دمنده برای استان مصوب شد که تا امروز به دلیل کمبود اعتبارات تأمین نشده و فقط در طول هفته گذشته ۳۰ دستگاه دمنده ارسال شده و این کمبود ما را در این زمینه حل نمیکند.
شناسایی عامل آتشسوزی مریوان
سیروان بهرامی، سرپرست مدیریت بحران استانداری کردستان نیز در اینباره با اشاره به اینکه این آتش سوزی در روستاهای بایوه و باشماق مریوان شکل گرفته است، اظهار کرد: روز جمعه هفته قبل به همت جنگلبانان، نیروهای منابعطبیعی، زیستمحیطی و مردمی آتش مهار شد اما به دلیل شیب زیاد و تراکم بالای پوشش جنگلی منطقه و جا ماندن کندههای آتشسوزی، مجدد آتش شدت گرفت.
وی با اذعان به اینکه هنوز آتش به صورت کامل مهار نشده است، در پاسخ به این سئوال که با توجه به گرمای هوا و احتمال مجدد آتشسوزی، چه تمهیداتی برای جلوگیری از آتش مجدد و یا کنترل منطقه دارید، گفت: ۱۰ تیم متشکل از نیروهای منابع طبیعی و مردمی با تجهیزات دمنده به صورت اکیپ در منطقه و محلهای احتمال آتشسوزی حضور خواهند داشت.
سرپرست مدیریت بحران استانداری کردستان با اشاره به اینکه عامل انسانی عامل این حریق شده است، افزود: با تلاش نیروهای منابع طبیعی، فرد خاطی شناسایی و پرونده قضایی برای آن تشکیل شده است.
اعزام بالگرد برای اطفای حریق هوایی
اسماعیل احمدی فرماندار مریوان نیز با بیان اینکه با پیگیریهای انجام گرفته هلیکوپتر جهت اطفاء حریق هوایی جنگلهای باشماق عازم مریوان شد، اظهار داشت: این اقدام در راستای پیشگیری از آسیب رسیدن به عوامل انسانی بود، پیشبینی میشود که ظرف امروز عملیات اطفاء پایان یابد.
به گزارش آباجان به نقل از تسنیم؛ منابعطبیعی کشورمان اعم از جنگلها، مراتع و بیابانها با مساحتی بیش از ۱۳۶ میلیون هکتار یعنی حدود ۸۵ درصد سطح کشور را شامل میشوند. از وسعت دو میلیون و ۹۰۰ هکتاری استان کردستان، یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار معادل ۶۲ درصد از پهنه استان نیز را جنگل، مراتع و عرصههای طبیعی تشکیل میدهد.
بیشتر جنگلهای استان در اطراف شهرهای بانه و مریوان واقع شده است. در کل کشور ۸۵ درصد از مساحت به جنگلها، مراتع و بیابان اختصاص داده شده که در استان نیز از آنجا که جزو ۱۱ استان زاگرس نشین هستیم، این پهنه ۶۲ درصد است.
۶۲ نیروی یگان حفاظت محیطزیست منابع طبیعی در ۱۰ شهرستان حوزه استحفاظی استان کردستان مشغول به فعالیت هستند که در پهنه استان به ازای هر ۲۶ هزار هکتار یک نفر به چرخه طبیعت خدمت میکند و با این تعداد نیرو نمیتوان ۶۲ درصد پهنه را حفاظت کرد.
انتهای پیام/