سه شنبه , آبان ۲۹ ۱۴۰۳
نگرانی قشمی‌ها از زمزمه‌های انحصارطلبی خشک‌کردن ماهی

نگرانی قشمی‌ها از زمزمه‌های انحصارطلبی خشک‌کردن ماهی

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از قشم، یکی از مهمترین محصولات صادراتی در شهرستان قشم، ماهی خشک‌شده به‌روش سنتی و با گرمای آفتاب است که به‌دلیل همین ارگانیک بودن، خواهان بسیاری در کشورهایی همچون سریلانکا، چین، تایلند و دیگر مناطق دارد.

طبق نظر فعالان این عرصه، ماهی‌های خشک‌شده به‌روش سنتی مطابق با استانداردهای کشورهای مقصد است و آنها مشتری ثابت این ماهی‌ها هستند.

محصول تولیدی ماهی خشک که به‌صورت  سنتی به‌روی تور در روستاهای ساحلی قشم و هرمزگان عرضه می‌شود، چندین دهه است که مورد استفاده در استان‌های همجوار و حتی خارج از کشور است و همان‌طور که بیان شد، این نوع محصولات اکنون در بازارهای بین‌المللی به برندی برای استان و جزیره قشم تبدیل شده است.

فعالیت بیش از ۸۰۰۰ نفر در خشک‌کردن سنتی ماهی در قشم

براساس آمارهای اعلام‌شده بیش از هشت هزار نفر در صنعت تولید و بسته‌بندی ماهی خشک به‌روش سنتی در قشم فعال هستند و سالانه بیش از ۷۰ هزار تن ماهی در قشم خشک می‌شود که ۸۰ درصد آن در روستاهای رَمچاه، مِسِن، ریگو، برکه خلف، زیرانگ، سلخ و شهر سوزا صورت می‌گیرد.

حال در این شرایط که ایجاد اشتغال با کمترین هزینه و با بالاترین راندمان دغدغه مسئولان است، برخی‌ها به‌دنبال صنعتی کردن این حوزه و به‌عبارت دیگر انحصاری کردن خشک‌کردن ماهی برای دستیابی به بالاترین سود هستند.

تأکید بر متمرکزسازی فعالیت‌های خرد صنعت تولید ماهی خشک از سوی فعالان صنعتی برابر با بیکاری و چالشی برای اشتغال و درآمد چندین هزار خانوار قشمی است که کار صید و صیادی را از اجداد خود به‌یادگار دارند.

البته ناگفته نماند که دلالان و کاسبان، امروز و دیروز نیست که در تلاش برای انحصاری کردن صنعت خشک‌کردن ماهی هستند، بلکه از چندین سال گذشته با بیان این مسئله به‌عناوین مختلف از کمک به حفظ محیط زیست گرفته تا رعایت نشدن استانداردهای بهداشتی، سعی در تحقق هدف شوم خود دارند.

خشک‌کردن ماهی به‌روش سنتی آسیبی برای محیط زیست ندارد

طبق گفته فعالان محیط زیست با توجه به اینکه صیادان بومی قشم، فرایند خشک‌کردن ماهی را در زمین‌های شور و چسبناک انجام می‌دهند که قابلیت داشتن پوشش گیاهی را ندارند، هیچ آسیبی به محیط زیست نمی‌رساند.

اما اینکه چرا صیادان و فعالان عرصه صید و صیادی در قشم تمایلی به تحویل ماهی‌های صیدشده به کارخانه‌های پودر ماهی ندارند و ترجیح می‌دهند که خودشان مستقیماً وارد عمل شوند و عمل خشک‌کردن ماهی را انجام دهند، خود جای بحث بسیار دارد که در این بحث باز هم پای دلالان و انحصارطلبان در میان است.

عدم نرخ‌گذاری مناسب از سوی برخی از شرکت‌های پودر ماهی و سو‌ءاستفاده برخی افراد سودجو، تحویل‌گیری نامناسب صید، بی‌نظمی و متعهد نبودن مدیران کارخانه‌ها در پرداخت‌ها، لحاظ کردن افت در اوزان ماهی‌های تحویلی و سردرگمی صیادان با ماهی‌های صیدشده از جمله دلایل صیادان قشمی برای عدم همکاری با کارخانه‌های پودر ماهی‌ است.

مخالفت استاندار هرمزگان با ایجاد انحصار در صادرات آبزیان

استاندار هرمزگان ایجاد انحصار در صادرات آبزیان را موجب ضرر صیادان بومی دانست و تأکید داشت: اجازه نمی‌دهم در استان این اتفاق بیفتد.

مهدی دوستی چندی پیش در نشست بررسی موانع صادرات آبزیان به‌ویژه ماهی خشک‌شده که به‌روش سنتی توسط صیادان بومی انجام می‌شود، اظهار داشت: بخش عمده‌ای از این ماهی‌ها به‌مقصد سریلانکا صادرات می‌شوند و منطبق بر استانداردهای کشور مقصد هستند.

وی افزود: ممکن است عده‌ای تلاش داشته باشند با ایجاد مانع در صادرات این نوع ماهی‌ها، انحصارهایی را ایجاد کنند که قطعاً در برابر آن خواهیم ایستاد و اجازه نمی‌دهیم صیادان بومی استان متضرر شوند‌.

استاندار هرمزگان تأکید کرد: اداره‌کل دامپزشکی استان موظف است در سریع‌ترین زمان ممکن دستورالعمل خشک‌کردن ماهی‌‌های صادراتی را منطبق بر اصول کارشناسی به صیادان اعلام کند.

حال در این شرایط امید آن می‌رود که مسئولان و برنامه‌ریزان در حوزه شیلات نه در سطح استان هرمزگان، بلکه در بعد ملی مقوله اشتغال‌زایی این صیادان بومی را مدنظر قرار دهند و با دخالت و حضور به‌موقع مانع از تحقق اهداف دلالان و انحصارطلبان در این عرصه شوند و با این اقدام حسن‌نیت خود را در تحقق وعده‌هایشان به مردم غیور و زحمتکش این خطه نشان دهند.

انتهای پیام/۷۵۵۸/+

Check Also

نگاهی به مهمترین اخبار و‌رزشی کیش و قشم

نگاهی به مهمترین اخبار و‌رزشی کیش و قشم

– اخبار استانها – به گزارش روز شنبه خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم دفتر …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *