بلوچستان بدون خانه سالمند؛ احترام به سالمندان میراث غنی فرهنگ مردم سیستان و بلوچستان

بلوچستان بدون خانه سالمند؛ احترام به سالمندان میراث غنی فرهنگ مردم سیستان و بلوچستان

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، مشکلات اقتصادی، مستأجری، سرکار رفتن زوج‌ها و شرایط سخت زندگی در عصر حاضر سبب شده بسیاری از خانواده‌ها در جای جای کشور به این فکر برآیند که پس از فوت پدر یا مادر به جای نگهداری والدین خود آن‌ها را به سرای سالمندان بسپارند؛ این در حالی است که سیستان و بلوچستان با وجود اینکه ۱۰۶ هزار نفر از جمعیت آن را سالمندان تشکیل می‌دهند فرزندان راضی نمی‌شوند والدینشان در مراکز نگهداری سالمندان و به دور از آن‌ها زندگی کنند.

براساس آمارهای موجود ۱۰۶ هزار نفر معادل ۳.۲۶ درصد از جمعیت سیستان و بلوچستان سالمند هستند و از این حیث با توجه به اینکه استان رتبه جوانترین استان را در کشور داراست از نظر نرخ جمعیت بالای ۶۵ سال در رتبه های آخر جدول سالمندی کشور قرار داریم.

سالمندان قشر مظلوم و آسیب‌پذیری از جوامع هستند که بیشتر از کودکان نیازمند توجه و مراقبت دارند جوانان توانمند گذشته‌ای که بیشتر آنها به ویژه در شرایط کنونی جامعه ما به فراموشی سپرده شده‌اند و نیاز است تا در کنار توجه به سلامتی آنها از تجارب گرانبهای آنان نیز بهره‌مند شدبراساس گزارش‌ها؛ تمام افرادیکه سن شناسنامه ای آنان بالاتر از ۶۰ سال باشد و نیز در تعریف سازمان بهداشتی جهانی ضمن تقسیم بندی افراد به گروه های سنی، افراد بین ۶۰ تا ۶۹ سال را سالمند، ۷۰ تا ۷۹ را سالخورده و از سن ۸۰ به بالاتر را کهنسال می خوانند.

سالمندان قشر مظلوم و آسیب‌پذیری از جوامع هستند که بیشتر از کودکان نیازمند توجه و مراقبت دارند جوانان توانمند گذشته‌ای که بیشتر آنها به ویژه در شرایط کنونی جامعه ما به فراموشی سپرده شده‌اند و نیاز است تا در کنار توجه به سلامتی آنها از تجارب گرانبهای آنان نیز بهره‌مند شد.

خانه سالمندان برای آرامش والدینی ایجاد می‌شود که فرزندان آن‌ها امکان نگهداری‌شان را ندارند در واقع این موضوع ناراحتی و گلایه مندی بسیاری از سالمندان را همواره به همراه داشته اما در استانی مانند سیستان و بلوچستان مانند گذشته با توجه به فرهنگ خاص مردم افراد مسن از جایگاه خاصی بین دیگر اعضای خانواده برخوردار هستند.

در حال حاضر در هر یک از شهرستان‌های زاهدان و زابل یک مرکز روزانه نگهداری سالمندان وجود دارد که خانواده‌ها پدران یا مادران خود را برای گذراندن روزی شاد و همکلامی با دیگر هم سن و سال‌هایشان و همچنین ارائه خدمات آموزشی، توانبخشی، مشاوره و حرفه آموزی از سوی بهزیستی به این مرکز می‌برند و پس از چند ساعت آن‌ها را به خانه بر می‌گردانند.

پنج مرکز شبانه‌روزی در در سیستان و بلوچستان از ۱۶۰ سالمند نگهداری می‌کنند، عدم فعالیت خانه سالمندان در جنوب استان تکریم و احترام افراد به سالمندان را به خوبی نشان می‌دهد و با شنیدن این خبر که “جنوب سیستان و بلوچستان خانه سالمند ندارد” جایگاه ویژه افراد مسن بین خانواده‌های این خطه برای همگان قابل لمس می‌شود البته سیاست نهادهای اجتماعی همچون بهزیستی بر این است که از گسترش خانه‌های سالمندان جلوگیری کنند تا در مقابل خانواده‌ها به نگهداری سالمند درون منزل ترغیب شوند.

بلوچستان بدون خانه سالمند؛ احترام به سالمندان میراث غنی فرهنگ مردم سیستان و بلوچستان

بزرگ‌ترها برکت زندگی هستند

یکی از افراد سالمندی که چند سالی است با پسر و عروسش زندگی می‌کند در گفت و گو با خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا اظهار کرد: همسرم پنج سال پیش فوت کرده سه فرزند دارم که همه آن‌ها ازدواج کرده اند عروس، دامادها و دختر و پسرانم همه شاغل هستند به همین دلیل امکان نگهداری از من برایشان بسیار دشوار بود به همین دلیل چندین بار به آن‌ها پیشنهاد دادم بهتر است تنها زندگی کنم یا مرا به خانه سالمندان ببرند.

محمد جهانتیغ با بیان اینکه فرزندانم هیچ وقت این اجازه را به من ندادند و می‌گویند با وجود پدرمان در خانه انگار برکت به زندگیمان آمده است تصریح کرد: حقیقتا دوری از فرزندان و نوه هایم برایم سخت بود و چند باری که پیشنهاد خانه سالمندان را مطرح کردم دلشوره این را داشتم که ممکن است پیشنهادم را قبول کنند.

وی بیان کرد: یک روز که پسرم خانه نبود عروسم از محل کارش زودتر به خانه آمد و شروع به حرف زدن با من کرد و گفت من با حضور شما در این خانه کوچکترین مشکلی ندارم و صحبت رفتن از اینجا من را می‌رنجاند چون احساس می‌کنم میزبان خوبی برای شما نیستم.

وی بیان کرد: خیلی خوشحالم فرزندان و عروس و دامادهایی دارم که در زمان پیری فراموشم نکرده اند و حالا که توان انجام کاری را ندارم دلم قرص است که می توانم از وجودشان بهره مند شوم.

بلوچستان بدون خانه سالمند؛ احترام به سالمندان میراث غنی فرهنگ مردم سیستان و بلوچستان

نگهداری ۱۶۰ نفر در پنج مرکز سالمندان سیستان و بلوچستان

معاون توان بخشی اداره کل بهزیستی سیستان و بلوچستان با تبریک هفته بهزیستی در گفت و گو با خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا اظهار کرد: خوشبختانه به دلیل چسبندگی خانوادگی که در این استان وجود دارد مردم خانواده و افراد مسن را تکریم می‌کنند.

امین الله هاشمزهی با بیان اینکه سیستان و بلوچستان از بافت فرهنگی غنی برخوردار است تصریح کرد: بیشتر سالمندان کنار خانواده‌ها زندگی می‌کنند و هیچکدام از فرزندان راضی نمی‌شوند والدین خود را به مراکز نگهداری سالمندان بسپارند در واقع به دلیل بافت فرهنگی مردم استقبال از مراکز نگهداری سالمندان در استان بسیار ضعیف است.

وی گفت: علی رغم همه این موضوعات پنج خانه سالمندان ویژه خانم‌ها و آقایان در زابل و زاهدان فعال است که به کل استان، خدمات رسانی می کند در حال حاضر ۱۶۰ نفر در این مراکز نگهداری می‌شوند اما عمدتا کسانی که در این مراکز نگهداری می‌شوند افراد مجهول الهویه هستند.

معاون توان بخشی اداره کل بهزیستی سیستان و بلوچستان در خصوص تفاوت مراکز روزانه و شبانه نگهداری سالمندان، افزود: مراکز شبانه روزی در شبانه روز از فرد سالمند مراقبت و نگهداری می کنند که بیشتر سالمندان وابسته در اینگونه مراکز نگهداری می شوند و مراکز روزانه نیز خدماتی از جمله اوقات فراغت، کتابخوانی، قصه گویی، کاردرمانی و فیزیوتراپی را در طول روز و بیشتر در ساعات اداری به سالمندان ارائه می‌کنند.

وی عنوان کرد: سالمندان در مرکز روزانه سلامت بهزیستی به منظور پر کردن اوقات فراغت و برای این که تا زمان آمدن فرزندانشان از محل کار در خانه تنها نماند، به این مراکز آورده می‌شوند و ظهرها پس از تعطیلی به خانه برمی‌گردند.

هاشمزهی بیان کرد: با وجود گستردگی سیستان و بلوچستان در شهرستان‌های زابل ۲ مرکز و سه مرکز نگهداری سالمند در زاهدان داریم و در دیگر شهرستان‌ها استقبالی از مراکز نگهداری از سالمند انجام نشده است.

حتما ببینید

موافقت اصولی ساخت بزرگترین طرح گردشگری در تفتان سیستان و بلوچستان صادر شد

موافقت اصولی ساخت بزرگترین طرح گردشگری در تفتان سیستان و بلوچستان صادر شد

علیرضا شه بخش شامگاه شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا بیان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *