اصلاح قیمت دارو، مرهم درد کمبودها

اصلاح قیمت دارو، مرهم درد کمبودها

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا از سازمان غذا و دارو، گزاره گرانی‌ دارو همواره ترکیب ۲ کلمه‌ای ترسناکی برای عموم مردم است؛ اما اگر بخواهیم با یک دید همه‌جانبه به موضوع نگاه کنیم شاید حتی نه‌تنها مفهومی جز اصلاح‌قیمت نداشته، بلکه منطقی‌تر و مثبت نیز به نظر برسد.

صنعت داروسازی نیز مانند بقیه صنایع در اقتصاد تابع صرفه‌ اقتصادی و سود است، حال با توجه به اینکه قیمت‌گذاری دارو همواره به صورت کنترلی از سوی حاکمیت بوده و به تناسب تورم افزایش نیافته، در بلند مدت باعث زیان‌ده بودن و عدم توجیه‌اقتصادی شده و به تبع آن سرمایه‌گذار و تولیدکننده ترجیح می‌دهد تولید را متوقف کند.

به دنبال معیوب شدن این زنجیره در ابتدا و عدم جبران نقدینگی، داروهایی که تولید آن صرفه ندارد، در بازار دچار کمبود می‌شود و سیستم دولتی برای جبران کمبود مجبور به واردات دارو یا از مسیر معمول با صرف چندین ماه زمان شده و یا مسیر واردات فوریتی را دنبال می‌کند که واردات فوریتی یک دارو ممکن است با هزینه چندین برابری همراه باشد. در واقع عدم اصلاح قیمت در مرحله اول باعث خروج تولیدکننده از چرخه، در وهله دوم عدم دسترسی بیمار به دارو و در وهله بعد هزینه چندین برابری تامین، آن‌هم همراه با انواع ریسک می‌شود.

این مسئله با ذکر یک مثال ملموس‌تر می‌شود، به طوری که آمپول دگزا حدود چهار هزار و ۵۰۰ تومان قیمت داشته است؛ قیمتی که هزینه تمام شده پوکه و بسته‌بندی آن هم نیست. تولیدکننده در نقطه‌ای قادر به تولید دارو با این قیمت نیست. پس تولید متوقف و این داروی معمولی کم می‌شود. برای جبران کمبود همین آمپول، از کشور هند و با قیمت ۱۵۰ هزار تومان وارد می‌شود؛ درحالی که درصورت اصلاح قیمت‌، به حدود ۱۵ هزار تومان رسیده و ما به التفاوت قیمتی نیز با کمک دولت و بیمه‌ها قابل پوشش است تا ضمن جلوگیری از افزایش پرداختی از جیب مردم، بیماران نیز از بروز کمبود آسیب نبینند.

محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره اصلاح قیمت دارو می‌گوید: در مرحله نخست، از مجموع حدود سه هزار و ۸۰۰ قلم دارو، قیمت ۳۷۰ قلم افزایش یافته است. به عنوان مثال، برخی آمپول‌ها که قبلاً پنج یا ۶ هزار تومان قیمت داشتند، اکنون به ۱۹ هزار تومان رسیده‌اند. اگرچه درصد افزایش قیمت به ظاهر بالا به نظر می‌رسد اما در مقایسه با تورم کشور، رقم مطلق آن چندان بالا نیست.

مهدی پیرصالحی رئیس سازمان غذا و دارو نیز با اشاره به کمبود ۵۷ قلم داروی بیمارستانی می‌گوید که پس از اصلاح قیمت اکنون این تعداد به کمتر از ۱۰ قلم رسیده است؛ از ابتدای سال تاکنون، میانگین افزایش قیمت دارو کمتر از ۳۰ درصد بوده که نسبت به نرخ تورم، عدد معقولی محسوب می‌شود. اصلاح قیمت‌ها بیشتر در حوزه داروهای تزریقی بیمارستانی بوده‌اند و مقرر شده تا بیمه‌ها ما به التفاوت قیمت را پرداخت کنند.

به گفته پیرصالحی هدف آنها این است که قیمت دارو را به گونه‌ای تنظیم کنند که هم منصفانه باشد و هم امکان دسترسی مردم به دارو فراهم شود. بنابراین افزایش قیمت دارو، در واقع نه به معنای گرانی غیرمعقول، بلکه اصلاح قیمت‌ها و قیمت‌گذاری در راستای تأمین پایدار دارو در کشور و جلوگیری از بحران‌های کمبود دارویی انجام شده است.

حتما ببینید

تنفس هوای آلوده ۱۶ درصد مرگ و میر را افزایش می‌دهد

تنفس هوای آلوده ۱۶ درصد مرگ و میر را افزایش می‌دهد

به گزارش خبرنگار حوزه سلامت آباجان به نقل از ایرنا، آلودگی هوا زمانی اتفاق می‌افتد …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *