همایش ملی فقه و اخلاق در چه محورهایی برگزار می‌شود؟

همایش ملی فقه و اخلاق در چه محورهایی برگزار می‌شود؟

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از قم، مراسم رونمایی از پوستر «همایش ملی فقه و اخلاق» شامگاه پنجشنبه ۲۷ دی ماه، در سالن جلسات موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث قم برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین هادی صادقی، معاون قوه قضاییه و رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور، در مراسم رونمایی از پوستر «همایش ملی فقه و اخلاق»، جزئیات این رویداد علمی و پژوهشی را تشریح کرد.

معاون قوه قضائیه گفت: این همایش که در بهار ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد، به بررسی نسبت‌های میان دانش فقه و دانش اخلاق می‌پردازد و از محورهای تخصصی و موضوعات متنوعی برخوردار است.

حجت‌الاسلام والمسلمین صادقی با اشاره به اهمیت تعامل میان علم فقه و اخلاق اظهار داشت: موضوعات مختلفی درباره فقه و اخلاق وجود دارد. گاه از نسبت فقه به‌ عنوان شریعت با اخلاق به معنای ملکات و رفتارهای نیک اخلاقی بحث می‌شود و گاه از ارتباطات میان دو علم فقه و اخلاق سخن به میان می‌آید. این موضوع اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد و نیازمند بررسی دقیق توسط اندیشمندان حوزه‌های مرتبط است.

وی از پیگیری یک طرح کلان پژوهشی در پژوهشگاه قرآن و حدیث خبر داد و افزود: این طرح که از یک سال گذشته آغاز شده، مجموعه‌ای از مباحثات علمی را در بر می‌گیرد و به تدریج محصولاتی را به جامعه علمی ارائه خواهد داد. یکی از این محصولات، کتابی تحت عنوان تأثیر اخلاق بر استنباط فقهی است که به زودی منتشر می‌شود.

صادقی با اشاره به برنامه‌ریزی این همایش گفت: اولین نوبت همایش ملی فقه و اخلاق، به نسبت‌های علم‌شناختی دانش فقه و دانش اخلاق اختصاص دارد و چهار محور اصلی برای آن پیش‌بینی شده است.

معاون قوه قضائیه، محورهای همایش ملی فقه و اخلاق را به شرح ذیل اعلام کرد:

۱٫ ارزیابی دیدگاه اندیشمندان مسلمان در نسبت فقه و اخلاق: بررسی نظرات مختلف درباره ارتباط این دو حوزه.

۲٫ تبیین و ارزیابی نسبت‌های کلان فقه و اخلاق: این محور به امکان‌سنجی نسبت‌های وحدت، تقابل، تداخل و سایر دیدگاه‌ها می‌پردازد.

۳٫ ارتباط گزاره‌ها و آموزه‌های فقهی و اخلاقی: بررسی ارتباطات میان گزاره‌های تکلیفی، ارزشی و وضعی در این دو علم.

۴٫ حدود و مرزهای دانش فقه و اخلاق: شامل بررسی مبانی، روش‌ها، منابع، موضوعات، محمول‌ها و اهداف این دو دانش.

به گفته حجت‌الاسلام والمسملین صادقی، همایش ملی فقه و اخلاق موفق به دریافت گواهی ISC شده است که نشان از وزن علمی و پژوهشی آن دارد.

وی در ادامه تأکید کرد: مقالات برگزیده این همایش در نشریات علمی و پژوهشی منتشر خواهد شد. همچنین پیش از همایش اصلی، چند پیش‌نشست علمی برگزار خواهد شد. ارائه‌دهندگان مقالات می‌توانند از این فرصت‌ها برای تبادل نظر با صاحب‌نظران و تکمیل پژوهش‌های خود بهره‌مند شوند.

حجت‌الاسلام والمسلمین صادقی از برگزاری پیش‌نشست‌های این همایش در مجموعه دارالحدیث و سایر مراکز علمی خبر داد و ابراز امیدواری کرد که این رویداد بتواند گامی مؤثر در توسعه مباحث میان‌رشته‌ای فقه و اخلاق باشد.

حجت‌الاسلام والمسلمین رضا برنجکار، رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث نیز در سخنانی، اخلاق را یکی از محوری‌ترین مباحث پژوهشگاه قرآن و حدیث دانست و گفت: دو گروه علمی اخلاق نظری و اخلاق کاربردی در پژوهشگاه مشغول کار هستند.

برنجکار با بیان اینکه امروز موضوع اخلاق مانند سابق محدود به ملکات نیست و به سمت فعل و عمل رفته است، افزود: بر این اساس ما باید تکلیف خود را با ارتباط میان دو علم مهم اخلاق و فقه مشخص کنیم.

رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث، همایش ملی فقه و اخلاق را فرصتی برای استفاده از افکار دیگران و ظرفیت پژوهشگاه‌های دیگر دانست و گفت: پژوهشگاه باید در همه زمینه‌ها بخصوص ارتباط اخلاق و قرآن و حدیث تمرکز ویژه داشته باشد.

برنجکار تاکید کرد: ما در کنار اینکه دیدگاه‌های اخلاقی دیگران را بررسی می‌کنیم و ارتباط آنها با فقه را به بحث می‌گیریم، باید به جنبه اجتهادی و اینکه دیدگاه قرآن و حدیث در مورد ارتباط میان فقه و اخلاق چه است نیز توجه کنیم.

رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث با تاکید بر اهمیت توجه به فرقه ماتریدیه، گفت: امروز نصف جهان سنت از ایران و ترکیه و عراق تا سمت پاکستان و افغانستان و هند و چین دیدگاه‌های ماتریدی دارند. بنابراین باید به این فرقه توجه ویژه داشت و صرفا توجه به اشاعره و معتزله کافی نیست.

برنجکار بر لزوم پرداختن به شخصیت علمای بزرگ اخلاقی نظیر مرحومین نراقیین که اخلاق حوزه مبتنی بر کتب آنهاست و همچنین شهید ثانی، علامه حلی و علامه مجلسی، در همایش ملی فقه و اخلاق تاکید کرد.

گفتنی است، در آغاز این مراسم از پوستر «همایش ملی فقه و اخلاق» رونمایی به عمل آمد.

انتهای پیام/

حتما ببینید

خانواده‌ها بخوانند؛ ۷ اصل طلایی برای تربیت فرزندان

خانواده‌ها بخوانند؛ ۷ اصل طلایی برای تربیت فرزندان

– اخبار استانها – به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از قم، آموزش …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *