به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، خبرگزاری رویترز امروز چهارشنبه گزارش داد که برای سالها، دولت آمریکا از چین خواسته است که در پیشبرد ادعای حاکمیت خود در مورد تایوان خویشتنداری نشان دهد و تهدیدات نظامی را برای تحت کنترل درآوردن این جزیره کنار بگذارد.
برخی از مفسران چینی میگویند که قدرت این پیام دیرینه آمریکا تضعیف شده، چرا که ترامپ تهدید کرده است که در صورت نیاز با زور کنترل گرینلند و کانال پاناما را در اختیار میگیرد.
پیامدهای اظهارات ترامپ برای سیاست آمریکا در قبال تایوان در روزهای اخیر به طور گسترده در شبکههای اجتماعی چین و توسط تحلیلگران سیاست خارجی مورد بحث قرار گرفته است.
در حالی که احتمالا هیچ چیز در خصوص وضعیت تایوان در کوتاه مدت تغییر نخواهد کرد، برخی میگویند شکستن هنجارهای دیپلماسی آمریکایی توسط ترامپ میتواند گشایشی برای چین ایجاد کند.
یک کارشناس چینی اعلام کرد که اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ نشان میدهد که او ماهیت سیاست خارجی را معاملاتی میداند و اینکه وی ممکن است به توافقی در مورد تایوان دست یابد.
ژائو مینگهائو، استاد موسسه مطالعات بینالمللی در دانشگاه فودان شانگهای، عنوان کرد: تهدیدهای ترامپ برای گرفتن گرینلند، کانال پاناما و حتی کانادا باید جدی گرفته شود.
او اضافه کرد: علاوه بر این، ما باید به معاملهگرایی ترامپ فکر کنیم، که او در مورد آن جدی است. بسیاری در چین حتی در موضوعات بسیار سختی مانند مسئله تایوان، هنوز ترامپ را معاملهگر میدانند.
وزارت امور خارجه چین تاکید کرده است که تلاش برای پیوند دادن وضعیت گرینلند به تایوان بیهوده است.
در بیانیهای که دستگاه دیپلماسی چین به رویترز ارسال کرده، آمده است: مسئله تایوان یک موضوع داخلی چین و چگونگی حل آن موضوعی مرتبط با مردم چین است.
وزارت امور خارجه تایوان در پاسخ به این سوال که آیا اظهارات ترامپ میتواند انگیزهای برای چین ایجاد کند، مدعی شد که تایوان کشوری خودمختار و مستقل است. این ادعا در حالی است که حتی آمریکا به عنوان حامی تایوان آن را به عنوان کشور مستقل به رسمیت نمیشناسد.
در بیانیه وزارت خارجه تایوان آمده است: هر گونه تحریف وضعیت حاکمیتی تایوان، وضعیت موجود در تنگه تایوان را تغییر نخواهد داد.
چین تاکید دارد که تایوان بخشی از قلمرو این کشور است و هرگز استفاده از زور برای تحت کنترل درآوردن این جزیره را رد نکرده است.
یک عامل محدودکننده برای پکن این است که واشنگتن به موجب قانون موظف است که برای تایوان ابزار دفاع از خود را فراهم کند، اما اینکه آیا نیروهای آمریکایی در صورت آغاز جنگ بین این جزیره با چین، به کمک تایوان خواهند آمد یا خیر، یک سیاست «ابهام راهبردی» نامشخص است.
ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود از جمله با منظم کردن فروش تسلیحات، از تایوان حمایت قاطع کرد. اما در طول کارزار انتخاباتی ۲۰۲۴، ترامپ گفت برای اینکه آمریکا از تایوان دفاع کند، تایپه باید به واشنگتن پول بدهد. تایوان بارها اعلام کرده است که متعهد به افزایش هزینههای دفاعی خود است.
تحلیلگران معتقدند که مسئله تایوان بسیار متفاوت از موقعیتهای گرینلند، کانادا یا کانال پاناما است. به اعتقاد پکن، تایوان از نظر قانونی سرزمین تحت حاکمیت چین است و سرنوشت آن بازگردانده شدن «به سرزمین مادری» است.
با این وجود، اظهارات ترامپ در مورد گرینلند سر و صدایی در رسانههای اجتماعی چین ایجاد کرده است.
وانگ جیانگیو، استاد حقوق در دانشگاه سیتی هنگ کنگ، در سایت شبکه اجتماعی «ویبو» (Weibo) نوشت: اگر گرینلند به آمریکا ضمیمه شود، چین باید تایوان را بگیرد.
یکی از مفسران در وبلاگی که توسط موتور جستجوی چینی «بایدو» (Baidu) اداره میشود، اظهار داشت که اگر ترامپ برای گرفتن گرینلند پیش برود، چین باید از فرصت استفاده کند تا تایوان را پس بگیرد.
این شخص به نام هونگتو شومنگ، نوشت: به نظر می رسد ترامپ جدی است، بنابراین ما نیز باید ببینیم که از این موضوع چه چیزی می توانیم به دست آوریم.
چن فی، دانشیار دانشکده سیاست و مطالعات بینالملل «دانشگاه عادی مرکزی چین» (Central China Normal University)، در پرتال خبری چینی «نتایز» (NetEase) نوشت که درست مانند گرینلند برای ترامپ، تایوان یک منفعت امنیتی اصلی برای چین است.
وی افزود: اما این دو موضوع یکسان نیست، زیرا آنچه ترامپ انجام میدهد به شکل مستقیم حاکمیت کشور دیگری را تهدید میکند. تایوان قلمرو ذاتی چین و یک موضوع داخلی چین است. هیچ ارتباطی با حاکمیت کشور دیگر ندارد.
با این حال، بانی گلیزر، کارشناس تایوان در «صندوق مارشال آلمان ایالات متحده»، گفت که برای شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، عوامل دیگری وجود دارد که اهمیت بیشتری دارند، به ویژه ارزیابی او از تواناییهای نظامی کشور و هزینههای احتمالی که در صورت استفاده از زور علیه تایوان به چین تحمیل خواهد شد.
او گفت: من شک دارم که پکن شباهتی بین گرینلند و تایوان متصور شود. چینیها معتقدند که تایوان همیشه بخشی از چین بوده است. آنها پولی برای آن پرداخت نمیکنند و هیچ دولتی در تایوان با خرید آن موافقت نمیکند.
درو تامپسون، عضو ارشد دانشکده مطالعات بینالملل اس. راجاراتنام در سنگاپور و مقام سابق وزارت دفاع آمریکا، همچنین گفت که تصور اینکه اظهارات ترامپ در گرینلند میتواند چین را در مورد تایوان جسورتر کند، «بسیار مضحک» است.
وی ادامه داد: اما به نظرم میرسد که اگر ترامپ استفاده از نیروی نظامی برای دستیابی و حفاظت از منافع آمریکا را نادیده نگیرد، فکر میکنم این نوع بیانیه بیشتر پکن را از انجام هر اقدامی که آمریکا را وادار به محافظت از تایوان کند، باز میدارد. این یک عامل بازدارنده بسیار قوی برای چین است.