به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، «رونن کراوس» مدیر بخش اوراسیا در وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی، به عنوان سفیر جدید این رژیم در جمهوری آذربایجان منصوب شد.
رونن کراوس در صفحه خود در شبکه اجتماعی X از انتصاب خود به عنوان سفیر جدید رژیم اسرائیل در جمهوری آذربایجان خبر داد و در این پست نوشته است: «من افتخار میکنم که به طور رسمی به عنوان سفیر اسرائیل در جمهوری آذربایجان منصوب شدهام.»
نگاهی به روابط آذربایجان و رژیم اسرائیل
جمهوری آذربایجان و اسرائیل از زمان استقلال آذربایجان در سال ۱۹۹۱، روابط نزدیکی با یکدیگر دارند. اسرائیل از همان نخستین روزهای استقلال آذربایجان، این کشور را به رسمیت شناخت. از آن زمان، دو طرف روابط دوجانبه خود را در زمینههای مختلفی مانند سیاست، اقتصاد، انرژی، همکاریهای نظامی و فرهنگ گسترش دادهاند. نکته منحصربهفرد در مورد این روابط این است که جمهوری آذربایجان یکی از معدود کشورهای مسلمان با روابط مستحکم با اسرائیل است.
تاریخچه روابط دیپلماتیک آذربایجان و رژیم اسرائیل
روابط دیپلماتیک بین جمهوری آذربایجان و اسرائیل در ۷ آوریل ۱۹۹۲ برقرار شد. اسرائیل در سال ۱۹۹۳ سفارت خود را در باکو افتتاح کرد، در حالی که آذربایجان تنها در مارس ۲۰۲۳ سفارت خود را در تلآویو افتتاح کرد. این تأخیر به دلیل نگرانی آذربایجان از دست دادن حمایت کشورهای عربی و مسلمان در قطعنامههای سازمان ملل در مورد جنگ قرهباغ بود.
با وجود عدم وجود سفارت در سرزمین های اشغالی برای سالهای طولانی، آذربایجان از طریق کانالهای مختلف، از جمله سفرهای مقامات ارشد، همکاری اقتصادی و تبادلات فرهنگی، روابط نزدیکی را با اسرائیل حفظ کرد. لازم به ذکر است که در دوره ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲، جمهوری آذربایجان دومین واردکننده بزرگ تسلیحات اسرائیلی بود که نشاندهنده اهمیت جنبه نظامی در روابط دوجانبه است.
مهمترین رویدادها در تاریخچه روابط دیپلماتیک دو طرف عبارتاند از:
۱۹۹۲: برقراری روابط دیپلماتیک
۱۹۹۳: افتتاح سفارت اسرائیل در باکو
۲۰۲۲: اعلام افتتاح سفارت آذربایجان در اسرائیل
مارس ۲۰۲۳: افتتاح سفارت آذربایجان در تلآویو
همکاریهای اقتصادی آذربایجان و رژیم اسرائیل
همکاریهای اقتصادی بخش مهمی از روابط دوجانبه جمهوری آذربایجان و اسرائیل را تشکیل میدهد. این همکاریها در زمینههای مختلفی از جمله انرژی، تکنولوژی نظامی، کشاورزی، فناوری اطلاعات و گردشگری در حال گسترش است.
آذربایجان یکی از تأمینکنندگان اصلی نفت برای اسرائیل است و حدود ۴۰ درصد از نیازهای این رژیم را تأمین میکند. این موضوع آذربایجان را به شریکی راهبردی برای اسرائیل در زمینه امنیت انرژی تبدیل کرده است. آذربایجان همچنین نقش مهمی به عنوان مرکز ترانزیت انرژی دارد که اهمیت آن را برای اسرائیل بیشتر میکند.
همچنین، اسرائیل یکی از تأمینکنندگان اصلی تسلیحات و تجهیزات نظامی برای آذربایجان است.
شرکتهای اسرائیلی در بخشهای مختلف اقتصاد آذربایجان، از جمله کشاورزی، فناوری اطلاعات و نوآوری، فعال هستند.
در سال ۲۰۲۲، آذربایجان دفتر گردشگری خود را در اسرائیل افتتاح کرد. سازوکارهای ویژهای مانند «کمیسیون مشترک بین دولتهای آذربایجان و اسرائیل» و «دفتر تجاری آذربایجان در اسرائیل» برای توسعه همکاریهای اقتصادی ایجاد شده است.
«توافق ابراهیم» و نزدیکی ترکیه و اسرائیل نیز به عنوان عواملی مهم در توسعه مشارکت اقتصادی دو طرف و تقویت روابط آنها مطرح هستند. این رویدادها فاکتورهای جدیدی را برای همکاری منطقهای و تقویت روابط بین آذربایجان و اسرائیل فراهم کردهاند.
همکاریهای نظامی و فنی آذربایجان و رژیم اسرائیل
همکاریهای نظامی و فنی یکی از مهمترین ابعاد روابط جمهوری آذربایجان و اسرائیل است. این همکاریها به آذربایجان کمک کرده که توان نظامی خود را تقویت و در جنگ قرهباغ به پیروزی برسد. این موضوع باعث تغییر توازن قدرت در منطقه قفقاز شده است.
جمهوری آذربایجان طیف گستردهای از تسلیحات، از جمله پهپادها، سامانههای موشکی، سامانههای دفاع هوایی و سایر تجهیزات نظامی را از اسرائیل خریداری میکند. شرکتهای اسرائیلی مانند Elbit Systems، Israeli Aerospace Industries (IAI) و Rafael Advanced Defense Systems از شرکای اصلی وزارت صنایع دفاعی آذربایجان هستند.
نمونههایی از همکاریهای نظامی و فنی دو طرف عبارتاند از:
تأمین پهپادها: آذربایجان به طور گسترده از پهپادهای اسرائیلی، از جمله پهپادهای انتحاری هاروپ، در عملیاتهای نظامی استفاده میکند. استفاده از این فناوریها نقش مهمی در پیروزی آذربایجان در جنگ دوم قرهباغ داشته است.
تأمین سامانههای موشکی: آذربایجان سامانههای موشکی تاکتیکی «لورا» را از اسرائیل خریداری کرده است.
ایجاد شرکتهای مشترک: در سال ۲۰۲۱، شرکت اسرائیلی “Meteor Aerospace” و شرکت آذربایجانی “Caspian Ship Building Company” شرکت مشترک “Caspian Meteor” را برای توسعه راهحلهای دفاعی با فناوری پیشرفته تأسیس کردند.
آموزش متخصصان نظامی: متخصصان اسرائیلی در آموزش کارشناسان نظامی آذربایجان و همچنین در تدوین دکترین نظامی این کشور مشارکت دارند. این موضوع نشاندهنده عمق همکاریهای نظامی بین دو کشور است.
روابط فرهنگی آذربایجان و رژیم اسرائیل
روابط فرهنگی نیز بخش مهمی از روابط دوجانبه آذربایجان و اسرائیل را تشکیل میدهد. این روابط به ویژه با توجه به حضور یک جامعه یهودی در جمهوری آذربایجان که تاریخ آن به قرنها پیش بازمیگردد، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
در آذربایجان حدود ۷ تا ۱۶ هزار یهودی زندگی میکنند که تاریخ آنها به قرنها پیش بازمیگردد. «قرمز قلعه» در منطقه قوبا در آذربایجان، تنها محل در جهان است که یهودیان کوهستانی به طور متمرکز در خارج از اسرائیل در آن زندگی میکنند.
حدود ۲۰ سازمان اجتماعی، فرهنگی و خیریه یهودی در آذربایجان فعالیت میکنند. جشنوارهها و رویدادهای فرهنگی مربوط به فرهنگ اسرائیل در آذربایجان برگزار میشود.
آخرین تحولات در روابط آذربایجان و اسرائیل
در سالهای اخیر، روابط بین آذربایجان و اسرائیل به طور پیوسته در حال گسترش بوده است. افتتاح سفارت آذربایجان در اسرائیل در سال ۲۰۲۳ گامی مهم در تقویت روابط دوجانبه بود. در فوریه ۲۰۲۴، الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان، با اسحاق هرتزوگ، رئیسجمهور اسرائیل، دیدار و بر روابط دوجانبه در شرایط جنگ رژیم صهیونیستی اسرائیل علیه غزه تأکید کرد. آذربایجان که تأمینکننده اصلی نفت برای اسرائیل است، در برابر فشارها برای قطع روابط با اسرائیل به دلیل جنگ غزه مقاومت میکند.
تنش در روابط جمهوری آذربایجان و ایران نیز بر مشارکت بین آذربایجان و اسرائیل تأثیر میگذارد. در این شرایط، اسرائیل به شریک راهبردی مهمی برای آذربایجان در منطقه تبدیل میشود.
انتهای پیام/