کامران پیرزادی روز دوشنبه در گفت و گو با آباجان به نقل از ایرنا افزود: با توجه به نصب تله های فرمونی در تنگ سیاب کوهدشت به عنوان متمرکزترین انارستان کشور، مگس میوه مدیترانه ای در یکی از باغات مشاهده و پس از پایش سایر باغات و تله های نصب شده ، توصیه های لازم به همکاران و بهره برداران شهرستان جهت اطلاع رسانی، پایش و مبارزه انجام شد.
وی اظهار داشت: ریزش غیرعادی میوه از درخت، حالت پوسیدگی، نرمی و لهیدگی، نقطه های سیاه و وجود جای نیش مگس از اصلی ترین علائم وجود مگس مدیترانه ای در باغات است که با ۲ روش شیمیایی و غیرشیمیایی با آن مبارزه می شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان یادآور شد: پس از مشاهده آفت، پایش ها با جدیت بیشتری صورت گرفت و به باغداران تاکید شد در صورت مشاهده علائم ذکر شده، میوه های ریخته شده در پایین درخت را جمع آوری و در عمق ۵۰ سانتی متری خاک دفن کنند.
پیرزادی ادامه داد: سال جاری مشاهدات مختلفی از مگس میوه مدیترانه ای در مناطقی از خرم آباد، چگنی و دورود مشاهده و مبارزه شد، اما باغات کوهدشت به دلیل گستردگی، تراکم و اهمیت اقتصادی بالا، به صورت ویژه نظارت و پایش شدند.
برقراری شبکه پایش و مراقبت در ۵۷ مرکز حفظ نباتات لرستان
وی با بیان اینکه روش های مختلف مبارزه با توجه به جمعیت مگس های مشاهده شده اعمال می شود، گفت: شبکه مراقبت و پایش در ۵۷ مرکز حفظ نباتات استان فعال و امکانات خوبی در خصوص انواع تله و سم های مورد نیاز خریداری و توزیع شد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به مشاهده مگس میوه مدیترانه ای در لرستان از سال ۹۹ اضافه کرد: اقدامات کنترلی طی سال های گذشته به صورت مداوم انجام شد،به نحویکه تنها در منطقه تنگ سیاب کوهدشت هشت ایستگاه پیش آگاهی تاسیس شد.
پیرزادی یادآور شد: خوشبختانه تاکنون در هیچکدام از ایستگاه های استان جمعیت شکار آفت به نُرم مبارزه نرسیده است و عملیات پایش بصورت مستمر و مداوم در حال انجام می باشد.
وی اظهار داشت: با توجه به اهمیت موضوع و خسارت بالای مگس مدیترانه ای، کارگروه این آفت مگس در استان و شهرستان های تابعه تشکیل و تاکنون جندین جلسه استانی و شهرستانی برگزار شده است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان تاکید کرد: با توجه به فصل برداشت انار، انجام اقدامات لازم به باغداران از جمله تمیزکاری باغ تاکید شده و هم اکنون هیچگونه مشکلی این باغات را تهدید نمی کند.
ردیابی مگس مدیترانه در ۱۸ هزار هکتار باغ لرستان
وی افزود: علاوه بر برگزاری چندین کلاس و کارگاه های آموزشی، رزمایش استانی آموزش ، ردیابی و پایش مگس میوه مدیترانه ای نیز برگزار شد و تاکنون طغیان آن در هیچ مکانی از لرستان گزارش نشده است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: مگس میوه مدیترانه ای جزو آفات قرنطینه ای است که سالانه بر اساس برش های کشوری، سهمیه پایش، ردیابی مشاهده ای و فرمونی در محصولات میزبان این آفت به استان ابلاغ و پس از توزیع جغرافیایی بین شهرستان ها، اجرا می شود.
پیرزادی اظهار داشت: سهمیه ردیابی این آفت سال گذشته در لرستان ۱۶ هزار و ۷۴۶ هکتار بود، اما سطح ۲۰ هزار و ۱۱۰ هکتار توسط شبکه مراقبت پایش شد.
وی تصریح کرد: همچنین سهمیه ابلاغی در سالجاری ۱۶ هزار و ۹۴۳ هکتار بود که در ۹ ماهه امسال ۱۸ هزار و ۶ هکتار ردیابی صورت گرفته است و گزارش رصد و پایش شهرستان های ۱۱ گانه به صورت هفتگی ارسال می شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به استمرار پایش ها توسط شبکه مراقبت اظهار داشت: همچنین اقلام و تجهیزات مبارزه، خریداری و بین تمامی شهرستان های استان توزیع و اقدامات پیشگیرانه و مراقبتی نیز در سطح گسترده انجام شده است.
مگس مدیترانه، میهمان چهار ساله لرستان
پیرزادی اضافه کرد: شکار آفت مگس میوه مدیترانه ای برای اولین بار سال ۱۳۹۹ در یکی از تله های نصب شده توسط شبکه مراقبت شهرستان پلدختر گزارش شد، اما با این وجود این آفت تاکنون در استان استقرار پیدا نکرده است.
وی اظهار داشت: علاوه بر آموزش مداوم بهره برداران، با توجه به اهمیت پایش و کنترل آفت مذکور و وجود باغات متمرکز در استان از جمله باغات انار سیاب، انجیر پلدختر، زردآلو مروک دورود، سیب بروجرد و خرم آباد هرساله اقلام و تجهیزات ردیابی آفت خریداری و در اختیار شبکه مراقبت قرار گرفته است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: مگس میوه مدیترانه ای یکی از زیان بارترین آفات کشاورزی است که به بیش از ۲۵۰ گونه گیاهی از انواع میوههای درختی، درختچهای، بوتهای و حتی سبزی و سیفی حمله و ضمن برخورداری از این تنوع میزبانی، در هر منطقه بسته به وضعیت آب و هوایی و چگونگی ساختار اکوسیستم آن منطقه به یک یا چند نوع میوه مشخص خسارت میزند.
پیرزادی اضافه کرد: هر مگس ماده به طور معمول روزانه یک تا ۳۰ عدد تخم میگذارد و چنانچه تعداد تخم در طول عمر یک مگس ماده ۱۰۰ عدد باشد، جمعیت حشرات کامل حاصل از یک جفت مگس، در پایان نسل سوم آن به ۲۵۰ هزار عدد میرسد.
وی با بیان اینکه انواع مختلف مگس مانند مگس گیلاس، جالیز، خربزه، مدیترانه ای و انبه در طبیعت وجود دارد، ادامه داد: طی چند سال اخیر با تغییرات اقلیمی، تبادلات میوه بین کشوری و استانی، استفاده از بی رویه سموم قدرت پروازی و سازگاری، جمعیت برخی شکارگران کاهش یافته و یا با انتقال آفات جدید به دلیل عدم وجود دشمن طبیعی در برخی مناطق، غالب می شوند.
پیرزادی توضیح داد: سال های گذشته کنه و پروانه ها و به تازگی مگس ها آفت غالب هستند، به نحویکه در برخی استان های شمال کشور موجب آلودگی باغات مرکبات شده و روش های مختلف برای مبارزه با آنها بکار گرفته می شود.
وی اظهار داشت: ریزش غیرعادی میوه از درخت، حالت پوسیدگی، نرمی و لهیدگی، نقطه های سیاه، وجود لارو در میوه و جای نیش مگس از اصلی ترین علائم وجود مگس مدیترانه ای در باغات است که با ۲ روش شیمیایی و غیرشیمیایی با آن مبارزه می شود که در صورت عدم انجام مبارزه به موقع، هماهنگ و صحیح، بین ۵۰ تا ۹۰ درصد خسارت وارد خواهد کرد.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، “تنگ سیاب” کوهدشت بزرگترین انارستان کشور است، بطوریکه از یک هزار و ۸۰۰ هکتار کل باغات شهرستان ، یک هزار و ۲۵۰ هکتار آن باغات انار تنگ سیاب را شامل میشود.
انار تنگ سیاب همواره بعنوان یکی از با کیفیتترین انارهای کشور شناخته میشود و میانگین برداشت در این منطقه بین ۲۵ تا ۳۰ تن در هر هکتار است.
در باغات تنگ سیاب حدود ۱۰ گونه انار گوناگون کاشته میشود که بهترین نوع آن، “ملس سیاب” با دانه درشت، پوست نازک و طعم بسیار خوشمزه است و به روسیه، عراق، ارمنستان و کشورهای حوزه خلیج فارس نیز صادر میشود.