به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، کمبود محیط بان، فقر زیرساختی و تجهیزاتی به همراه مجازات های سطحی سبب شد چشم طمع سوداگران چوب در مازندران محدودیتی نداشته باشد.
کارشناسان جنگل معتقدند که بازدارنده نبودن مجازات از جمله مشکلات اساسی در حوزه قاچاق چوب و فرآورده های جنگلی درشمال است بنابراین ضرورت دارد تا قوانین موجود بازنگری و اصلاح شود.
طبق آمار فرماندهی یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری، در ۹ ماهه امسال تعداد یک هزار و ۱۱۶ مورد پرونده ماده ۴۸ تشکیل شد که به میزان ۲۵۲ متر مکعب چوب آلات و یک هزارو ۳۱۶ استر هیزم، چهار هزارو ۴۵۵ کیلو گرم ذغال و ۲۹هزارو ۸۹۰ شاخه چلم در این منطقه کشف و ضبط شده است.
همچنین در این مدت هشت هزارو ۶۳۵ کیلو گرم چوب تاغ، حدود ۱۳۷ کیلو گرم قارچ ترافل، ۱۲۰ کیلو گرم ثعلب، ۵۰۰ کیلو گرم بذر بلوط جنگلی و ۵۰ کیل خزه کشف شد.
طبق آمار فرماندهی یگان حفاظت منابع طبیعی مازندران در ۹ ماهه امسال ۹۹۳ از قاچاقچیان و متخلفان متعرض به جنگل دستگیر شدند، ۸۳۲ دستگاه خودرو به همراه ۲۶ دستگاه تجهیزات مرتوبط توقیف شده است.
قاچاقچیان چوب در مازندران امسال در هشت مورد با ماموران یگان حفاظت منابع طبیعی و قرق بانان جنگلی درگیری فیزیکی و مسلحانه داشته اند، که منجر به زخمی شدن هشت نفر از ماموران نیز شده است.
ارزش چند برابری قیمت چوب و به صرفه بودن قاچاق یعنی این که قوانین موجود به هیچ وجه بازدارنده نیست، مقوله ای که فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی مازندران از آن به پاشنه آشیل گستاخی قاچاقچیان و افزایش درگیری آنان با قرق بانان جنگل عنوان می کند.
سرهنگ داریوش مهدی زاده روز دوشنبه در گفت و گو با آباجان به نقل از ایرنا، با بیان این که جریمه چوب باید تا ۲۰ برابر ارزش فعلی چوب باشد تا برای قاچاقچیان و افراد متخلف قاچاق به صرفه نباشد ادامه داد: این که در اظهارات قاچاقچیان چوب دستگیری و مبلغ جریمه را در حد کمتر از پرداخت مالیات تلقی میکنند، نمی توانیم از جنگل های شمال محافظت کرد.
وی با توضیح این که امروز قاچاقچیان چوب با شناسایی قرق بانان حتی خانواده آنان را تهدید میکنند، اظهار کرد: بسیاری از آنان به راحتی با سلاح گرم و سرد با ماموران یگان حفاظت درگیر میشوند.
این مقام مسوول با تاکید بر این که باید با آسیب شناسی، اقدامات پیشگیرانه از انفال را عملیاتی کنیم، از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دستگاه قضا خواست تا نسبت به قوانین و مجازات برخورد با قاچاقچیان چوب بازنگری اساسی داشته باشند.
این مسوول منابع طبیعی وآبخیزداری مازندران گفت: قاچاقچی چوبی که چندین بار دستگیر و مجازات می شود اما دوباره دست به قطع و قاچاق چوب می زند، نشانه چیست؟ تاکید می کنم اگر خواستار قطع این تجاوزها به درختان هیرکانی هستیم باید قانون های بسیار بازدارنده برای این قاچاقچیان اعمال شود.
وی با بیان این که در ۹ ماهه امسال ۶۷۲ فقره حکم رفع تصرف ماده ۵۵ به مساحت ۱۱۵ هکتار اراضی جنگلی و مرتعی عملیاتی شده است، گفت: همچنین ۳۶ فقره حکم قضایی خلع ید به میزان ۳۱.۵ هکتار در اراضی جنگلی و مرتعی استان انجام شد.
وی با بیان این که امسال ۲۳ مورد حریق در مرتع و جنگل در مازندران رخ داده است، گفت: حدود هشت هکتار از عرصه های جنگلی و ۲۱هکتار نیز از مراتع استان مازندران دچار خسارت ناشی از سوختگی شده است.
استان مازندران ۲ اداره کل منابع طبیعی دارد که اداره کل منابع طبیعی منطقه نوشهر، بیش از ۶۶۰ هزار هکتار جنگل، مرتع و سواحل معادل ۲۸ درصد از مساحت مازندران را زیر پوشش دارد.
استان مازندران ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مساحت دارد که حدود ۲ میلیون هکتار از این مقدار را منابع طبیعی شامل جنگل ها و مراتع تشکیل می دهد.
حوزه منابع طبیعی مازندران منطقه ساری هم حدود ۷۰ درصد از اراضی ملی و جنگل های استان را زیر پوشش مدیریتی خود دارد. استان مازندران ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مساحت دارد که حدود ۲ میلیون هکتار از این مقدار را منابع طبیعی شامل جنگل ها و مراتع تشکیل می دهد.
مجموع مساحت مازندران ۲۴ هزار و ۴۰۰ کیلومتر است و طبق آمار موجود ۷۰ درصد وسعت این استان جزو عرصه های طبیعی ملی در قالب سواحل دریای خزر، جنگل و مرتع است.