به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، وقوع ۲۰ سال خشکسالی مداوم و ۱۰ سال خشکسالی شدید، تعداد زیادی از چاههای پرآب هرمزگان را خشک کرده و تعدادی دیگر نیز شور و غیرقابل آشامیدنی شدهاند و تامین آب را در شرایط نامساعدی قرار داده است که میطلبد با پیش گرفتن مصرف بهینه و رعایت الگوی مصرف به تامین آب پایدار کمک کرد.
هرمزگان جزو استانهای کم بارش در کشور با میانگین بارندگی سالانه (در سالهای پربارش حدود ۱۸۰ میلیمتر و کم بارش کمتر از ۱۰۰ میلیمتر) است که حدود ۲ سوم میانگین کشوری را تشکیل میدهد؛ میانگین سالانه بارشهای دنیا بیش از ۸۵۰ میلیمتر است اما با توجه شرایط اقلیمی و گرم و خشک ایران، میزان بارندگی حدود ۲۴۰ تا ۲۵۰ میلیمتر کمتر از یک سوم میانگین جهانی است و این خود به خود، موضوع دسترسی به تامین آب و موضوع آب شیرین و قابل آشامیدن برای مردم را سخت میکند.
وضعیت نامطلوب بارشهای سالهای اخیر و پاییز و زمستان امسال به حدی رسیده است که حجم آب سدهای مهم و بزرگ هرمزگان از جمله سد استقلال میناب و شمیل و نیان بندرعباس را به صفر رسانده است و مدیران آبی هرمزگان ( آب و فاضلاب و آب منطقهای) نگران این وضعیت هستند؛ به همین خاطر علاوه بر هشدار به مردم برای صرفهجویی بهینه در مصرف آب، برای چارهاندیشی در این زمینه دست به دامان ائمه جمعه و جماعات استان شدهاند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان در نشستی با ائمه جمعه و جماعات شهر بندرعباس به تشریح وضعیت آب آشامیدنی و اقداماتی که در این خصوص برای گذر از تنش آبی این شهر پیش بینی شده است، پرداخت و گفت: خشکسالی های متوالی و عدم بارش تاثیرات خود را بر تامین آب استان هرمزگان و بویژه شهر بندرعباس گذاشته است، برای گذر از این وضعیت و تامین آب آشامیدنی پایدار مشترکان نیازمند همراهی آنها در همه بخش ها هستیم.
عبدالحمید حمزهپور با اشاره به اینکه در سالجاری تاکنون هرمزگان دومین استان کم بارش کشور بعد از استان سیستان و بلوچستان است، افزود: میانگین بارش در هرمزگان پائین تر از میانگین کشوری است و به دلیل وجود گنبدهای نمکی، بارش های حداقلی که در طول سال می بارد تاثیری بر حدود ۵۰ درصد از گستره هرمزگان ندارد.
وی بیان کرد: وقوع بیش از سه دهه خشکسالی، تعداد زیادی از چاههای پرآب، خشک و تعدادی دیگر نیز شور و غیر قابل آشامیدن شدهاند و تامین آب را در شرایط نامساعدی قرار داده است که میطلبد با پیش گرفتن مصرف بهینه و رعایت الگوی مصرف به تامین آب پایدار کمک کنیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان اظهار کرد: تا پیش از این نیاز آب آشامیدنی حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از جمعیت هرمزگان از طریق سدهای شمیل، نیان، استقلال و سرنی تامین می شد که با خشک شدن این سدها، تامین آب را با چالش جدی مواجه کرد که به دلیل وجود آب شیرینکن، بخشی از این نیاز را جوابگوست که میطلبد، ائمه جمعه و جماعات به دلیل جایگاهی که در جامعه دارند با تبیین اهمیت موضوع، در این زمینه یار و همراه آبفا باشند.
وی با بیان اینکه شرایط حاکم بر تامین آب هرمزگان، مصرف بهینه و خودداری از مصارف غیر آشامیدنی را بیش از گذشته ضروری کرده است، افزود: تامین آب از طریق شیرین سازی گران و نیازمند اعتبار هنگفتی است که می طلبد از استفاده آن در مصارف غیر آشامیدنی بهویژه فضای سبز خودداری کرد.
حمزهپور با قدردانی از همکاری ائمه جماعات در ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب، ابراز امیدواری کرد: مشارکت ائمه جمعه و جماعات و روحانیون در این امر حیاتی میتواند، جامعه را به سمت مصرف بهینه آب هدایت کند.
خشکسالی در هرمزگان به اوج خود رسیده است
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان همچنین در نشست ویژهای که با حضور معاون آب و آبفای وزارت نیرو، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور و مدیرعامل شرکت آب منطقهای هرمزگان برگزار شد، ضمن ارائه گزارشی در خصوص مسائل مربوط به خشکسالی و آبرسانی پایدار گفت: خشکسالی در هرمزگان اکنون به اوج خود رسیده است و مشکلات تامین آب پایدار در نتیجه خشکشدن سدها و موانع خرید تضمینی، ضرورت برنامهریزی و اقدامات جایگزین را بیش از پیش کرده است.
وی توسعه آبشیرینکنها و تامین اعتبارات لازم برای آبرسانی به شهرها و روستاهای هرمزگان را ضروری دانست و گفت: در این خصوص باید راهحلهای عملی و تامین منابع مالی لازم برای پایداری وضعیت آب آشامیدنی استان به اجرا درآید.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان همچنین با اشاره به نتیجه این جلسه افزود: آبفای هرمزگان با همراهی وزارت نیرو و شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور به طور جدی در حال پیگیری و اجرای برنامههای مدون برای مدیریت بحران آب و افزایش ظرفیت تولید آبشیرینکنها در استان است تا بتوان چالشهای موجود را به بهترین نحو ممکن مدیریت کند.
وی ادامه داد: برای تامین آب اضطراری شهر بندرعباس از دیگر منابع شیرینسازی، نیازمند احداث خط انتقال و تجهیز یک ایستگاه پمپاژ هستیم که اعتباری بالغ بر ۲ هزار میلیارد ریال برای آن برآورد شده است که امیدواریم با تحقق این امر، شاهد پایداری وضعیت آب بهویژه در فصل گرم سال آینده باشیم.
حمزهپور با قدردانی از توجه وزارت نیرو و شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، افزود: مقرر شده است که آبفای کشور اعتبارات لازم را برای بهبود شرایط تولید، تأمین و مصرف آب در شهر بندرعباس اختصاص دهد.
همه باید برای فرهنگ سازی مصرف بهینه آب پایکار باشند
مدیرعامل آب منطقهای هرمزگان نیز، با بیان اینکه در جهت حفاظت و صیانت منابع آبی باید بیشتر تلاش شود، گفت: هم مردم و هم صنایع و کشاورزان باید پایکار بیایند تا مشکلات کمبود منابع آب برطرف و فرهنگ مصرف بهینه منابع آبی در جامعه گسترش پیدا می کند.
جمشید عیدانی ضمن تشریح وضعیت منابع آبی هرمزگان اظهار کرد: وجود منابع آبی که خود یک نعمت الهی است سبب رونق کشاورزی و حیاتی در هر سرزمین است و در استان هرمزگان این منابع با وجود سدها و منابع آبخیزداری حفظ و صیانت میشود.
عیدانی افزود: در سال آبی گذشته باوجود بارشها اما به منابع آبی سطحی و زیرسطحی استان هرمزگان اضافه نشد و مشکلاتی برای کشاورزی روبرو شدیم که با مدیریت این منابع بیشتر این مشکلات مرتفع شد..
وی با بیان اینکه در جهت حفاظت و صیانت منابع آبی باید تلاش بیشتر رقم بخورد، گفت: هم مردم و صنایع و کشاورزان باید پایکار بیایند تا مشکلات کمبود منابع آب برطرف و فرهنگ مصرف بهینه منابع آبی در جامعه گسترش یابد.
راهکار امام جمعه بندرعباس برای حفاظت از آب
نماینده ولیفقیه در هرمزگان نیز با توجه به اینکه حفاظت از آب بهعنوان یکی از منابع حیاتی، در دین و فرهنگ اسلامی جایگاه ویژهای دارد، گفت: آموزههای دینی و فرهنگی اسلامی میتوانند نقش مؤثری در ارتقای آگاهی و تقویت انگیزههای اخلاقی و معنوی برای حفاظت از منابع آب داشته باشند.
حجتالاسلاموالمسلمین محمد عبادیزاده افزود: ظرفیتهای دینی و فرهنگی اسلامی میتوانند نقشی کلیدی در ترویج فرهنگ حفاظت از آب ایفا کنند؛ با بهرهگیری از این آموزهها، میتوان الگوهایی برای مصرف بهینه، توزیع عادلانه و حفظ منابع آبی ایجاد کرد که همسو با ارزشهای دینی و اخلاقی باشد.
امامجمعه بندرعباس با بیان اینکه قرآن بر حفظ منابع طبیعی بهویژه اهمیت آب اشاره کرده است، خاطرنشان کرد: در سوره انبیا آمده است که ما هر چیز زندهای را از آب آفریدیم؛ این آیه نشاندهنده نقش حیاتی آب در زندگی و ایجاد مسئولیت انسان در حفظ آن است.
خشکسالی و تازیانه بیآبی بر پیکر تنومند هرمزگان نزدیک به سه دهه رسیده است؛ وضعیت نامطلوب بارشهای سالهای اخیر و پاییز امسال موجب کاهش شدید حجم آب سدهای مهم و بزرگ هرمزگان شده؛ بهطوری که هم اکنون حجم کلی سدهای شمیل و نیان بندرعباس با ظرفیت ۹۸ میلیون مترمکعب و سد استقلال میناب با ظرفیت ۲۴۰ میلیون مترمکعب از سدهای بزرگ استان خالی بوده و تنها حجم مُرده و غیرقابل برداشت آن باقیمانده است.
البته ۱۹ هزار حلقه چاه آب در استان هرمزگان نیز وجود داشت که از این تعداد سه هزار و ۵۰۰ حلقه چاه غیرمجاز بوده که از سال ۱۳۸۵ تاکنون ۷۳۲ حلقه چاه باهدف تعادل بخشی به منابع آبی استان از مدار مصرف خارج شده است؛ ۱۳۸ حلقه از این چاهها طی سال گذشته و امسال مسدود شده که آب منطقهای هرمزگان این برنامه را در نیمه دوم سال آبی نیز دنبال میکند.
درحال حاضر سالانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب از منابع مختلف برای تامین آب آشامیدنی مردم هرمزگان تولید، انتقال و توزیع میشود؛ از این میزان ۴۰ درصد از طریق چاهها، ۳۵ درصد از طریق آب شیرینکنها و ۲۵ درصد نیز از محل منابع سدها و بخشی از چشمهها است؛ هرمزگان با ۱۴ شهرستان و ۱۴ جزیره در خلیج همیشه فارس، بیش از ۲ میلیون نفر جمعیت دارد و از آن به عنوان پایتخت اقتصادی و دروزاه پیشرفت ایران یاد میشود.