به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از سوادکوه، زمستان پا در طبیعت گذاشته است و پوشش سپیدی برف تکرار شده و سرمای زمستانی جان آدمی را نواخته است، طبیعت خفته و سر بر بالین زمین نهاده است، زمینی که خود نیز از لالایی بارش برف خوابش برده است و اما در پس این توصیف نثروار به محیط زیست که میرسیم از یک سو با حیاتوحشی مواجه هستیم که در خواب زمستانی بهار را انتظار میکشند و از سوی دیگر حیاتوحشی نیز در جست و جوی غذا برای بقاء تا بهار، سرما را سپری میکنند.
زمستان که میشود شگفتی جانوران برای زیستن صحنههایی را خلق میکند، صحنههایی که گاهی به قیمت جانشان تمام میشود بویژه زمانی که انسان از محیط زیست زمستانه برای منافع خود استفاده سوء میبرد و خیال شکار به سرش میزند و اسلحه شکاریاش را برای شکار برق میاندازد.
برخی شکارچیان در این فصل با طَمَع شکار، بقای زیستی حیاتوحش را به خطر میاندازند، حیاتوحشی که برای فرار از سرمای قلهها و کوهستانها خود را به دامنه یا پای کوه میرساند تا هم در دمای بهتری زمستان را سپری کند و هم دسترسی به غذا بهتر باشد.
مناطق کوهستانی و ارتفاعات جنگلی سوادکوه غنی از حیاتوحشی است که به محیطزیست معنا میبخشند اما شرایط آب و هوایی این شهرستان باعث شده در فصل زمستان برودت هوا در ارتفاعات، حیاتوحش را به دامنه و کوهپایهها سوق دهد غافل از آنکه این تدبیر برای حفظ بقاء گاهی خطراتی همچون شکار را به همراه دارد چراکه شکارچی محفل طبیعی زیست محیطی را به مخاطره میاندازد.
شکارچیانی که در فصل سرد سال از تجمع حیوانات در پایین دست سوء استفاده میکنند و به کمین نشستهاند تا از این تجمع شکاری نصیبشان شود از این رو مدتی میشود که پایشهای زمستانی حیاتوحش در سوادکوه شدت یافته است.
ابراهیم فلاحی رئیس اداره محیط زیست شهرستانهای سوادکوه و سوادکوه شمالی در گفت و گو با خبرنگار آباجان به نقل از تسنیم با بیان اینکه در همه فصلها موضوع شکار توسط شکارچیان دیده میشود، گفت: در فصل بهار شکارچیها کمتر شکار میکنند اما در تابستان و فصل زمستان هم شکارچی داریم اما بحث شکار در زمستان متفاوت است چراکه در این فصل در بالادست برف میبارد و به خاطر برودت هوا حیاتوحش به پایین دست میآید و دسترسی شکارچی به حیاتوحش بیشتر میشود.
فلاحی درمورد تدابیر حفاظتی از حیاتوحش در زمستان، خاطرنشان کرد: به دلیل افزایش دسترسی شکارچی به حیوانات در فصل زمستان تعداد گشتها را بیشتر میکنیم، گاهی اوقات به صورت شبانهروزی گشت وجود دارد و گشت شبانه هم انجام میدهیم حتی با نیروی انتظامی هماهنگ کردیم و درحال حاضر در ورسک، زیراب، پلسفید و بسیاری از نقاط شهرستان نیروی انتظامی به همراه همکاران ما گشت مشترک دارند.
وی با اشاره به کشف اسلحه قاچاق در طی دو ماه گذشته، افزود: امسال با متخلفین زیادی برخورد قانونی کردیم، مردم هم در این موضوعات خیلی تلاش دارند و گزارشات مردمی خیلی دقیق بوده است، افرادی که در منطقه و روستاها هستند به محض مشاهده تخلفات زیست محیطی به ما خبر میدهند و در طی دو ماه اخیر نیز چند اسلحه قاچاق از شکارچیان کشف کردیم.
رئیس اداره محیط زیست سوادکوه با بیان اینکه در حیات وحش ما حیوانات حمایت شده و یکسری حیوانات در معرض خطر انقراض وجود دارند، گفت: پلنگ ایرانی جزء حیوانات در معرض خطر انقراض هست که البته شکارچی پلنگ ممکن است در سوادکوه نداشته باشیم اما بیشترین شکار در سوادکوه مربوط به کبک، قرقاول، کل و بز وحشی، قوچ و میش، مرال و شوکاست.
وی، ادامه داد: بیشتر شکارچیانی که در مناطق کوهستانی دستگیر کردیم برای شکار کل و بز و بعضیها نیز برای شکار کبک رفته بودند، پایش در منطقه وجود دارد و نیروهای ما در محیطبانیها مستقر هستند گشت سیار هم داریم و به صورت شبانهروزی گشت انجام میشود و پایشهای زمستانی بیشتر است.
فلاحی حساسیت حفاظت از حیاتوحش در فصل زمستان را بیشتر از سایر فصول سال دانسته و اظهار داشت: حساسیت ما در زمستان بیشتر است چون حیاتوحش در تابستان در ارتفاع ۴ هزار متر در چرات یا ۳ هزار و ۶۰۰ متر در قدمگاه پراکندگی بیشتری دارند، فضای بیشتری برای فرار کردن و مخفی شدن دارند ولی در زمستان به دلیل اینکه بالای صخره یخبندان است حیاتوحش به پایین دست میآیند از طرفی هم تجمع آنها در یک نقطه بیشتر میشود، نزدیکتر میآیند و دسترسی شکارچیان به آنها بیشتر میشود به همین خاطر حساسیتها در این فصل بیشتر میشود.
این مسئول با اشاره به اینکه گاهی در این فصل شاید نیاز به بردن علوفه برای حیاتوحش در برخی نقاط دیده شود، گفت: زمانی این کار انجام میشود که سرما خیلی شدید و یخبندان شدید باشد که چنین شرایطی هنوز پیش نیامده است که نیاز به بردن علوفه برای حیاتوحش داشته باشیم، اگر نیاز به علوفه باشد مردم خیلی کمک میکنند اما هنوز آن شرایط پیش نیامده است.
به گزارش آباجان به نقل از تسنیم، طَمَع شکار گاهی چشم شکارچیان را بر قوانین و زیباییهای حیاتوحش میبندد و باعث میشود لذت کاذب شکار را به حفظ بقای حیاتوحش ترجیح دهند و زندگی زمستانی جانوران را به خطر میاندازند، خطری که برای رفع آن لازم به پایشهای زمستانی محیط زیستی به صورت شبانهروزی است.
انتهای پیام/