«روح علمی تخیلی»؛ ماجراجویی دو شاعر جوان آمریکای لاتین در یک گونه ادبی

«روح علمی تخیلی»؛ ماجراجویی دو شاعر جوان آمریکای لاتین در یک گونه ادبی

به گزارش خبرنگار فرهنگی آباجان به نقل از ایرنا، «روح علمی تخیلی» در سال ۱۹۸۴ نوشته شد اما پس از مرگ روبرتو بولانیو منتشر شد. رمان حول ماجراجویی دو شاعر جوان می‌گردد که خود را سرگردان در مکزیکوسیتی می‌یابند و عشقی بیمارگونه به شعر و ژانر علمی تخیلی دارند. این اثر روایتی است از شور و هیجان، بدنامی، ماجراجویی و تلاش برای خلق واقعیت از دل رویاها.

«روح علمی تخیلی» پیش نمایشی است از تکامل سبکی که در نهایت بولانیو به واسطه آن شناخته می‌شود و پیش درآمدی برای آن دسته از مخاطبانی که با هیجان داستان‌های روبرتو بولانیو و آثار عصیانگر و سرخوش این نویسنده آشنا نیستند.

در بخشی از داستان می‌خوانیم:

خیالات و روزهای خیالی از ذهن خان (Jan) گذشتند. سریع گذشتند؛ به سرعت یک آه. خان روی زمین افتاد. عرق کرده بود و از درد زوزه می‌کشید. این را هم بگویم که چیزهایی را با دست نشان می‌داد. تندتند حرکاتی انجام می‌داد و بعد از هر حرکت خشکش می‌زد. انگار می‌خواست به من نشان دهد چیزی روی سقف است. انگشت اشاره را بالا آورد و با کندی کلافه کننده‌ای پایین آورد. پرسیدم: «چی شده؟» خان گفت: «آی! درد می‌کند! موش‌های صحرایی! موش‌های کوهی! لعنتی ها!» بعد گفت: «آی! آی! آی!» دستش را گرفتم و بلندش کردم این جا بود که فهمیدم فقط خیس عرق نیست. عرق سرد کرده بود. می‌دانم باید سریع دکتر خبر می‌کردم اما حسم می‌گفت دوست ندارد تنها باشد.

یا شاید خودم میترسیدم بیرون بروم (آن شب فهمیدم شب چقدر طولانی است). در حقیقت حالا که فکر می‌کنم اصلاً برای خان، ماندن و رفتنم اهمیتی نداشت دکتر نمی‌خواست. پس گفتم: «زنده بمان! تو مانند شاهزاده رمان ابله هستی اگر آینه داشتم برایت می‌آوردم اما ندارم. پس به من اعتماد کن و سعی کن آرام باشی. نمیخواهم جلوی چشمم بمیری». بعد از این که به اندازه آب رودخانه‌های نروژ عرق ریخت و خیس شد، زمزمه‌کنان گفت: «سقف اتاق‌مان را موش‌های جهش یافته پر کرده اند صدای‌شان را نمی شنوی؟» صفحه ۱۳.

«روح علمی تخیلی»؛ ماجراجویی دو شاعر جوان آمریکای لاتین در یک گونه ادبی

«روح علمی تخیلی» یکی از اولین رمان‌های تکمیل شده بولانیو بود و منتقدان آن را پیش درآمدی برای کارآگاهان وحشی می‌دانند؛ این اثر در سال ۱۹۹۸ به چاپ رسید و روایتی است از حلقه شاعران تندروی مکزیکی. این اثر، جایزه معتبر «رومولو گایه گوس» را که معادل جایزه «بوکر» برای آثار اسپانیایی‌زبان است برای بولانیو به ارمغان آورد و او را به غول ادبیات آمریکای لاتین تبدیل کرد که پس از خدایان ادبیات این منطقه همچون کارلوس فوئنتس، گابریل گارسیا مارکز و ماریوس بارگاس یوسا به دنیا آمد و در عمر کوتاه ۵۰ ساله‌اش به جای ایستادن روی شانه آنها رو در رویشان ایستاد.

شهرت ادبی او با انتشار رمان ۲۶۶۶ در سال ۲۰۰۴ و پس از مرگش جهانی شد. این اثر که در سال‌های پایانی عمر بولانیو نوشته شد به طور گسترده در آمریکای لاتین و بعدها در اروپا و سایر نقاط جهان مورد استقبال قرار گرفت.

به این ترتیب بولانیو به یکی از نام‌های مطرح دنیای ادبیات تبدیل شد که با نگارش آثاری درخشان، تاریخ ادبیات جهان را در زندگی کوتاهش دگرگون کرد.

«روح علمی تخیلی» را با ترجمه محمد جوادی انتشارات کتابسرای تندیس در ۲۰۰ صفحه منتشر کرده است.

حتما ببینید

«نوپا» بعد از ۱۰ ماه بازگشت

«نوپا» بعد از ۱۰ ماه بازگشت

مجتبا نریمان در گفت‌وگو با خبرنگار کتاب آباجان به نقل از ایرنا، با اشاره به …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *