به گزارش خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا، محمد رئیس زاده روز چهارشنبه در هفدهمین کنگره سالیانه طب اورژانس ایران که در مرکز همایش های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد، اظهار داشت: علاوه بر این، ۱۴۰۰ فوتی ناشی از مسمومیتها و بیش از هزار نفر بر اثر غرقشدگی داریم.
وی با اشاره به اینکه همچنین سالانه نزدیک به ۳۹۰ تا ۴۰۰ هزار نفر مصدوم حوادث داریم که این رقم بسیار بالاست، افزود: کاهش تلفات جاده ای یکی از موضوعات ضروری برای حفظ جمعیت سالم کشور است.
رئیس سازمان نظام پزشکی تصریح کرد: نکته مهم این است که حدود ۵۱ درصد فوتیها در صحنه حادثه جان خود را از دست میدهند، ۶ درصد در حین انتقال و ۴۳ درصد نیز در مراکز درمانی و بیمارستانها فوت میکنند و این نشان میدهد نقش اورژانس، چه در بخش پیشبیمارستانی و چه در بیمارستانی، بسیار حیاتی است.
رئیس زاده با بیان اینکه کاهش این آمار نیازمند یک برنامهریزی جامع و عزم ملی است و اهمیت این موضوع در دیدار با رئیسجمهور به اطلاع ایشان رسید، یادآورشد: جلوگیری از کاهش جمعیت سالم کشور یکی از مهمترین مسائل حائز اهمیت است و در ادامه نیز بحث فرزندآوری بسیار مهم است.
وی بیان داشت: ما سالانه یک میلیون و ۵۷ هزار تولد جدید داریم، اما در مقابل، حدود ۴۵۰ هزار مرگومیر نیز به وقوع می پیوندد که البته این عدد کمکم در حال نزدیک شدن به تعادل است اما باید تلاش کنیم این تعداد بهویژه در موارد قابل پیشگیری، کاهش پیدا کند.
رئیس سازمان نظام پزشکی اضافه کرد: نقش اورژانس، چه در مرحله پیشبیمارستانی و چه در بیمارستان، بسیار کلیدی است. اگر این سیستم به درستی ساماندهی نشود، کاهش تلفات ممکن نخواهد بود. اما چالشهای زیادی در این حوزه وجود دارد، از جمله آنها می توان به مشکلات معیشتی کادر اورژانس، فرسودگی شغلی، کمبود نیروی متخصص، تعرفههای پایین و کمبود امکانات و تجهیزات اشاره کرد.
رئیس زاده ادامه داد: این مسائل باید به عنوان یک موضوع ویژه در سطح کشور دیده و راهحلهای اساسی برای آنها ارائه شود.
وی با اشاره به اینکه اخیراً تصمیمات خوبی در شورای سلامت گرفته شده است، گفت: ما از سازمان برنامه و بودجه انتظار داریم که مصوبات شورای عالی سلامت را تغییر ندهد، این حداقل انتظار جامعه پزشکی است.
رئیس سازمان نظام پزشکی با تاکید بر اینکه یکی از موارد مهم، افزایش منطقی معاینه های حرفهای است که باید متناسب با شرایط فعلی کشور انجام شود، ابراز امیدواری کرد، این موارد قبل از پایان سال، این موارد تصویب و ابلاغ شود تا گامی برای بهبود وضعیت جامعه پزشکی و خدمات سلامت برداشته شود.
رئیس زاده با بیان اینکه شرایط کشور دشوار است، اما ما نباید دچار یأس و ناامیدی شویم، اضافه کرد: تکرار عبارات مأیوسکننده، بهویژه در فضای مجازی، کمکی به حل مشکلات نمیکند. باید امید را زنده نگه داریم و با تلاش، به کشور کمک کنیم.
وی افزود: ایران در تاریخ خود شرایط بسیار سختتری را تجربه کرده و همیشه سربلند بیرون آمده است. این بار هم با تلاش و امید، میتوانیم رشد و پیشرفت کشور را ادامه دهیم.
مشکلات ریشهای جامعه پزشکی نیازمند توجه فوری است
دکتر محمد رئیسزاده، در خصوص چالشهای پیشروی جامعه پزشک گفت: در شرایط فعلی، پزشکان و کادر درمان با مشکلات متعددی از جمله هجمههای اجتماعی، چالشهای معیشتی و درآمدی مواجه هستند؛ مسائلی که بسیاری از آنها از کنترل مستقیم ما خارج است. با این حال، موضوع آموزش همچنان در اختیار ما قرار دارد و حضور بیشتر همکاران در برنامههای آموزشی میتواند به ارتقای سطح علمی و کیفیت خدمترسانی منجر شود.
وی با ابراز نگرانی از وضعیت رشتههای کلیدی در نظام سلامت افزود:متأسفانه رشتههایی مانند طب اورژانس، بیهوشی و اطفال با بحران جذب مواجهاند و بیش از ۲۰۰۰ صندلی رزیدنتی در این رشتهها خالی مانده است. بهجای پرداختن به مشکلات ساختاری، برخی صرفاً به افزایش ظرفیت پزشکی فکر میکنند، در حالی که نزدیک به ۳۰ هزار پزشک عمومی به دلیل نبود فرصتهای مناسب، از چرخه فعالیت خارج شدهاند.
رئیسزاده با اشاره به چالشهای ناشی از افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی تصریح کرد: اینکه صرفاً به افزایش تعداد دانشجویان پزشکی توجه کنیم، مشکلات رشتههای حیاتی مانند طب اورژانس، بیهوشی و اطفال را حل نمیکند. در حال حاضر، سالانه بیش از ۱۶ هزار دانشجوی پزشکی جدید پذیرش میشود، اما این روند میتواند کیفیت آموزشی دانشگاهها را به شدت کاهش دهد و در بلندمدت مشکلات نظام سلامت را عمیقتر کند. خوشبختانه، رئیسجمهور و وزیر محترم بهداشت در تلاشاند این روند را کنترل کنند.
طب اورژانس؛ خط مقدم رسیدگی به بیماران
وی در ادامه، طب اورژانس را خط مقدم رسیدگی به بیماران دانست و گفت: متخصصان طب اورژانس با فشار کاری بالایی مواجهاند و از مشکلاتی مانند فرسودگی شغلی، کمبود نیرو، تعرفههای ناکافی و نبود امکانات مناسب رنج میبرند. این متخصصان نقشی حیاتی در مدیریت شرایط بحرانی دارند و باید حمایت بیشتری از آنان صورت گیرد.
حوادث و تأثیر آن بر کاهش جمعیت
رئیس کل سازمان نظام پزشکی با اشاره به تأثیر حوادث بر کاهش جمعیت کشور اظهار کرد: سالانه حدود ۳۵ هزار نفر در حوادث جادهای و تروما جان خود را از دست میدهند که اغلب این افراد در سنین باروری و مولد هستند. این اتفاق نهتنها باعث کاهش مستقیم جمعیت میشود، بلکه با از دست دادن نیروی کار فعال، نرخ تولد را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.»
وی با اشاره به آمار جهانی گفت: در حالی که کشورهای دیگر توانستهاند میزان مرگومیر ناشی از تصادفات را ۵ درصد کاهش دهند، ما در سال ۱۴۰۲ با افزایش ۲.۸ درصدی این آمار مواجه بودهایم. متخصصان طب اورژانس، چه در حوادث پیشبیمارستانی و چه در بیمارستانها، نقشی کلیدی در کاهش این آمار دارند و باید به تقویت این بخش توجه ویژهای صورت گیر
رئیسزاده تأکید کرد: برای بهبود وضعیت نظام سلامت، باید بهجای افزایش صرف ظرفیت پذیرش، بر روی رفع مشکلات ساختاری تمرکز کنیم. ارتقای معیشت کادر درمان، بهبود شرایط کاری، و تقویت آموزش پزشکی از جمله اقداماتی است که میتواند به حل چالشهای موجود کمک کند.