شاعر افغانستانی سفرنامه رضا امیرخانی از کشورش را صوتی کرد

شاعر افغانستانی سفرنامه رضا امیرخانی از کشورش را صوتی کرد

– اخبار فرهنگی –

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، زینب بیان شاعر و نویسنده مهاجر افغانستانی و همسر محمد کاظم کاظمی اخیراً‌ کتاب «جانستان کابلستان» از جمله آثار درخشان رضا امیرخانی را برای رادیو دری صوتی کرده است.

بیات مدتی است که در برنامه «صدای کتاب»  رادیو دری برای مخاطبان افغانستانی به بازخوانی برخی از کتاب‌های فارسی می‌پردازد و حالا کتاب «جانستان کابلستان» صوتی شده است.

وی پیشتر نیز کتاب «خاتون و قوماندان» را صوتی کرده و نسخه صوتیکتاب‌های «از هری‌رود تا زاینده‌رود» و «گل سرخ دل افگار» مجموعه‌ای از داستان‌های مردمی افغانستان است را نیز در دست انجام دارد.

البته پیشتر «جانستان کابلستان» با صدای شهاب ایلکا منتشر شده بود ولی بیات آن را ویژه مخاطبان فارسی زبان افغانستانی صوتی کرده است.

«جانستان کابلستان» سفرنامه رضا امیرخانی به افغانستان است،‌ امیرخانی در سال ۲۰۰۹ از سه شهر هرات، مزار شریف و کابل دیدن کرد و تجربیاتش را به رشته تحریر درآورد که البته محدود به سفرنامه نیست، بلکه تا حدودی می‌توان مطالب سیاسی هم در آن مشاهده کرد.

امیرخانی در این کتاب،‌ به تفاوت های بین ایران و افغانستان از جنبه‌های مختلف نیز اشاره کرده است.این کتاب نیز به مانند دیگر آثار امیرخانی از تعلیق بهره برده است،‌ اولین تعلیق در این کتاب هم مقدمه‌ای است که امیرخانی در ابتدای کتابش آورده است.

“دریا” به روایت رضا امیرخانی منتشر شد + فیلم

«جانستان کابلستان» به باور منتقدان جزو معدودترین و البته بهترین آثاری است که یک نویسنده ایرانی درباره کشور افغانستان نوشته است،‌ در این سفرنامه امیرخانی تنها در محدوده سفرش به افعانستان نمی‌ماند، بلکه به تاریخ و آینده، سیاست و اقتصاد و وقایع روز نیز پرداخته است.

 وجه اشتراک «جانستان کابلستان» با دیگر سفرنامه وی «داستان سیستان» در فرهنگ مردمی است که امیرخانی با آنها ارتباط داشته است. در جایی مردم خون‌گرم سیستانی و بلوچ و در جایی دیگر افغانستانی‌هایی که نویسنده بارها به مردانگی‌شان اشاره می‌کند. قلم امیرخانی اما در «جانستان کابلستان» از روایت صرف فاصله گرفته و در بخش‌هایی به تحلیل‌های اجتماعی و سیاسی رو آورده که خواننده را به یاد «نفحات نفت» می‌اندازد.

«جانستان کابلستان» اولین بار در سال ۱۳۹۰ از سوی «انتشارات افق» منتشر شد. سال ۱۳۸۸ رضا امیرخانی همراه همسر و فرزندش برای سخنرانی در مراسم دانشجویان جدید الورود دانشگاه شریف راهی مشهد می‌شوند.

رضا امیرخانی در میانه سفر مشهدش، تصمیم می‌گیرد راهی افغانستان شود. او به قصد دیدار با استادان و ادیبان دانشگاه هرات به کنسولگری افغانستان می‌رود و به راحتی مراحل اداری ورود به این کشور را طی می‌کند. امیرخانی به همراه خانواده‌اش بدون هیچ پیش‌ زمینه‌ای که ممکن است چه اتفاق‌هایی در انتظار آن‌ها باشد، راهی افغانستان می‌شوند. آن‌ها به شهرهای «هرات»، «مزارشریف» و «کابل» سفر ‌می‌کنند و امیرخانی با زبان عامیانه وضعیت اجتماعی و فرهنگی مردمان کشور افغانستان را توصیف می‌کند. رضا امیرخانی با نثر روان و پویایش سفرنامه‌ی جذابی خلق می‌کند،

 امیرخانی در سفر کوتاهش پنجره‌ای کوچک به سمت افغانستان می‌گشاید و ما را با آداب و رسوم مردم افغان از نزدیک آشنا می‌کند. او علاوه بر این‌که سفر خود را روایت می‌کند اوضاع سیاسی، اقتصادی و پیشینه‌ی این کشور را نیز بازگو می‌کند.

رضا امیرخانی طی ۹ فصل سفرنامه‌اش را در کتاب جانستان کابلستان روایت می‌کند. فصل اول با نام «مور و تیمور» پیش درآمد کتاب است که نویسنده صعود دماوندش را توصیف می‌کند. بقیه‌ فصل‌ها ابتدا روایت سفر مشهد هستند و پس از آن امیرخانی درباره‌ افغانستان سخن گفته است. عنوان فصل‌های کتاب به این شرح است: «مشهورات هرات» «متواترات هرات» «تحریرات هرات» «زائر زار و نزار مزار» «بلخ؛ الخ…» «تقابل با کابل» «انتخاباتیات» «بلاکش هندوکش».

 انتهای پیام/

حتما ببینید

تولد دوباره "بچه زرنگ"

تولد دوباره “بچه زرنگ”

– اخبار فرهنگی – حامد علامتی، مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، در گفت‌وگو …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *