مغز با چه سرعتی داده‌ها را پردازش می‌کند؟

مغز با چه سرعتی داده‌ها را پردازش می‌کند؟

به گزارش گروه علمی آباجان به نقل از ایرنا از وبگاه دِیلی گَلِکسی، گروهی از پژوهشگران مؤسسه فناوری کالیفرنیا در آمریکا به تازگی محدودیتی چشمگیر در ادراک انسان را کشف کردند: مغز، تفکر آگاهانه را فقط با سرعت ۱۰ بیت در ثانیه پردازش می‌کند. در مقابل، سامانه‌های حسی ما، یک میلیارد بیت در ثانیه جمع‌آوری می‌کنند؛ یعنی ۱۰۰ میلیون‌بار سریع‌تر از آنچه ذهن خودآگاه ما می‌تواند تحمل کند.

این پژوهش نوآورانه که در مجله نورون (Neuron) منتشر شده، باعث طرح پرسش‌هایی درباره چگونگی عملکرد مغز با وجود این محدودیت‌ها شده است.

مارکوس مایستر (Markus Meister) و جیو ژنگ (Jieyu Zheng)، اعضای این گروه پژوهشی، اصول «نظریه اطلاعات» را برای تجزیه‌وتحلیل فعالیت‌هایی مانند خواندن، انجام بازی‌های ویدیویی و حل مساله به کار بردند. نظریه اطلاعات مدلی ریاضی از شرایط و عوامل مؤثر در پردازش و انتقال اطلاعات (داده‌ها) به دست می‌دهد.

آن‌ها دریافتند نورون‌های مغز دارای ظرفیت (پتانسیل) پردازش بسیار زیادی هستند؛ اما فقط ۱۰ بیت در ثانیه به تفکر آگاهانه اختصاص می‌یابد. نورون سلولی است تحریک‌پذیر که در دستگاه عصبی جانداران، پتانسیل عمل ایجاد می‌کند.

مغز انسان دارای ۸۵ میلیارد نورون است که نزدیک به یک‌سوم آن به تفکر سطح بالاتر اختصاص دارد؛ با وجود این، پردازش آگاهانه با سرعت بسیار کمتری در مقایسه با فناوری‌های نوین، مانند اتصال وای‌فای معمولی (۵۰ میلیون بیت در ثانیه) صورت می‌گیرد.

بر اساس این پژوهش، این تنگنای شناختی از تاریخ تکامل نشأت می‌گیرد. موجودات اولیه از دستگاه عصبی خود در درجه اول برای بقا استفاده می‌کردند: به سمت غذا حرکت می‌کردند و از شکارچیان دور می‌شدند. با گذشت زمان، مغز به‌ یک «راهیاب در فضایی از مفاهیم انتزاعی» تبدیل شد و به جای پردازش چندین ورودی به طور هم‌زمان، هر بار روی یک کار تمرکز کرد. این محدودیت ممکن است منعکس‌کننده سازگاری با شرایط بقا باشد که در آن دقت بر سرعت غلبه کرده است.

پژوهشگران خاطرنشان کردند: اجداد ما در دنیایی تکامل یافتند که سرعت آن به اندازه‌ای کم بود که بقا را ممکن ساخت.

پژوهش حاضر، این پرسش اساسی را مطرح می‌کند: مغز چگونه در میان سیل عظیم ورودی‌های حسی، ۱۰ بیتی را که آگاهانه پردازش می‌کند، انتخاب می‌کند و در اولویت قرار می‌دهد؟

پژوهشگران تأکید می‌کنند فهم این سازوکار فیلترینگ برای کشف ساختار ادراک انسان حیاتی است.

حتما ببینید

ربات‌ها راهی قطب جنوب می‌شوند

ربات‌ها راهی قطب جنوب می‌شوند

به گزارش گروه علمی آباجان به نقل از ایرنا از وبگاه یِیل کلایمِت کانِکشِنز، مهندسان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *