به گزارش خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا، مرتضی بالار رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نمین، سه شنبه شب در محفل ادبی شعرا در کتابخانه عمومی این شهرستان گفت: رونمایی کتاب در کنار شعرخوانی شعرا، فرصتی مغتنم برای بالندگی شعر و ادب منطقه است و کتاب قانون الرفیق که امروز رونمایی میشود، حاصل تلاش ۲ مصحح کوشا و پرکار نمینی است.
مهین سلامتی رئیس کتابخانه عمومی نمین نیز در این آیین گفت: از برگزاری چنین بزم های ادبی در فضا و سالن این اداره استقبال می کنیم و این شهرستان به فرهنگ و مردم فرهنگ دوست شناخته می شود.
احد پیشگر استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه و رئیس انجمن شعر و ادب شهرستان نمین نیز در این برنامه اظهار کرد: امروز در کنار شعرخوانی شعرای حاضر، کتاب “قانون الرفیق” اثر عامل الدین اردبیلی شاعر، عارف و خطاط سده ۱۳ هجری در این محفل رونمایی می شود.
وی افزود: تنها نسخه خطی منحصر به فرد کلیات عامل الدین به خطّ خودش در کتابخانه مجلس شورای اسلامی با شماره ۱۸۳۹۹ محفوظ است و این نسخه خطی بی نظیر شامل ۸۸۸ صفحه و هر صفحه شامل ۲۳ سطر است و به سال ۱۳۲۸ هجری توسط خود شاعر به خط نستعلیق و شکسته کتابت شده است.
محقق، مدرس، منتقد و مصحح نمینی ادامه داد: این کتاب با همکاری “رسول شوفری” کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی تصحیح شده و در انتشارات مهرنوشت به چاپ رسیده و آثار دیگر عامل الدین را به ترتیب چاپ و به اهالی فرهنگ، ادب و تاریخ استان معرفی خواهیم کرد.
پیشگر گفت: میرزا طاهر منشی باشی متخلص به عامل الدین در رودبار گیلان متولد شده اما در سال ۱۳۰۲ با تعیین شدن مصطفی قلیخان امیرتومان به عنوان حاکم اردبیل، به همراه او به اردبیل رهسپار شده و با عنوان منشی، انجام وظیفه نموده و ۲ بار در اردبیل ازدواج کرده و ۳۵ سال در این شهر زیسته و به دنبال تحول روحی به عرفان و سرودن اشعار مذهبی روی آورده است.
رسول شوفری، دیگر مصحح کتاب قانون الرفیق نیز در این محفل ادبی گفت: نسخه دیگری از قانون الرفیق نیز وجود دارد که هنوز به دست ما نرسیده و اگر دستیابی به آن ممکن باشد، به غنای تصحیح فعلی منجر خواهد شد.
وی اظهار امیدواری کرد با تصحیح سروده های دیگر عامل الدین، مجموعه قصاید و اشعار دیگر این شاعر به زودی چاپ و روانه بازار نشر شود.
عیسی پاشاپور خبرنگار و پژوهشگر حوزه کتاب و کتابخوانی هم در معرفی و بیان ویژگی های کتاب قانون الرفیق گفت: سراینده این کتاب، همه اشعار مربوط به توحید، مدح رسول خدا (ص)، نعت علی (ع)، بهاریه، حکایت و وقایع دیگر را به وزن مفاعیلن مفاعیلن فعولن، بحر هزج مسدس محذوف سروده و این وزن را بنا بر اظهار خود، از منظومه خسرو و شیرین نظامی گنجوی اقتباس کرده است.
وی افزود: شاعر در این مجموعه شعر و در گذر از موضوعی به مضمونی دیگر، از قالب غزل مثنوی اما در همان وزن یاد شده استفاده کرده است و مجموعه شعر قانون الرفیق، مخاطب را به دقت در انتخاب رفیق و احتراز از رفیق ناجنس توصیه می کند.
عضو انجمن شعر و ادب ختایی اردبیل ادامه داد: ترکیبات وصفی نادر، استعمال امثال و حکم و تسلط شاعر بر زبان عربی و علوم قرآنی از محسنات این کتاب شعر است و لغزش های وزنی، ایرادات قافیه و استعمال نابجای ضمیر برای پر کردن وزن از نقاط ضعف ان محسوب می شود.
پاشاپور تصریح کرد: اصلاح متون کهن، جزو رسالت های ویراستار است و از اینرو مصححان این کتاب به رغم اشراف کامل بر دقایق و ظرایف شعر، به رسم امانتداری به اصلاح ایرادات آن اقدام نکرده اند.
شعرخوانی در وصف فضائل و مکارم حضرت زهرا (س)، گرامیداشت یاد رودکی سمرقندی پدر شعر فارسی، رونمایی از کتاب قانون الرفیق و تجلیل از برخی اعضای فعال و متولیان برگزاری این محفل ادبی از دیگر بخش های قابل ذکر آن بود.
استان اردبیل با ۱۲ شهرستان در شمال غرب ایران واقع شده و انجمن های ادبی متعددی در مرکز و شهرستان های این استان، زیر نظر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فعال است.