به گزارش خبرنگار اقتصادی آباجان به نقل از ایرنا، مدتی قبل پیشنویس سند ساماندهی رمزارزها که پیشتر توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی به عنوان متولی تنظیم آن در سند راهبردی فضای مجازی کشور تدوین و به مرکز ملی فضای مجازی تحویل شده بود، در نشست کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور بررسی شد تا این کلاس از دارایی در کشور ساماندهی شود.
عباس آشتیانی، رئیس کمیسیون بلاکچین و رمزارز سازمان نظام صنفی رایانهای کشور در گفتوگو با خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا درباره اهمیت و مزایای قانونیشدن داراییهایی مانند رمزارز و رمزدارایی گفت: حوزه رمزداراییها به عنوان یک کلاس دارایی جدید سالهاست که در جهان پا به عرصه اقتصاد گذاشته و در کشور ما نیز از بروز و ظهور آن تقریبا در هشت سال گذشته است.
وی با بیان اینکه به دلیل فعالیت برخی شرکتهای دانشبنیان مردم تا حدودی با این پدیده آشنا شده اند، افزود: یکی از بزرگترین ضعفهایی که در این حوزه وجود دارد و در این سالها مورد مطالبه بخش خصوصی و تشکلهای فعال صنفی بوده و هست، تسریع در تنظیمگری و قانونگذاری این حوزه است.
آشتیانی خاطرنشان کرد: این مطالبه به چند دلیل اهمیت و ضرورت دارد؛ نخست به این دلیل که در خلاء قانون و فضای خاکستری، حوزه آموزش قربانی میشود و اطلاعرسانی صحیح از مبادی سالم به مردم امکانپذیر نیست.
این فعال حوزه بلاکچین ادامه داد: برای رفع این چالش میتوان از ظرفیتهای وزارت علوم، سازمان فنی و حرفهای و وزارت آموزش و پرورش که تا کنون در این زمینه فعال نشدهاند، استفاده کرد.
رئیس کمیسیون بلاکچین و رمزارز سازمان نظام صنفی رایانهای کشور درباره دیگر ضرورت ساماندهی رمزداراییها گفت: به دلیل خلاءهای قانونی و آموزشی، تشخیص کسبوکارهای این حوزه با نیت سالم و غیر سالم برای مردم بسیار سخت است، همین مسئله باعث بروز مشکلات زیادی میشود.
آشتیانی ادامه داد: سومین نکته این است که اگر رمز ارز در کشور ساماندهی نشود، ایران از روند تطبیق بینالمللی که در جهان در این حوزه بوجود آمده، عق می ماند.
وی با تاکید بر اینکه فعالان حوزه رمزارز همواره خواهان تنظیم گری این حوزه هستند، تاکید کرد: کلاس جدید داراییها ماهیتهای مختلفی از جمله رمز پول دارند و برخی نیز دارایی هایی هستند که از فناوری بلاکچین استفاده میکنند و هر کدام میتوانند تاثیرات متعدد اقتصادی داشته باشند.
آشتیانی افزود: بسیاری از کشورها این کلاس جدید دارایی که با رشد ارزشی در سطح دنیا همراه شده را با مشابه طلای دیجیتال میدانند. نقش داشتن در طلای اقتصاد دیجیتال و ثروت آینده آن برای هر کشوری مهم است و نقشآفرینی مردم به شکل سالم و صحیح میتواند در آینده دیجیتال اقتصاد، تعیینکننده باشد.
وی درباره تصویب سند رمزارزها گفت: سند رمز ارزها هنوز تصویب نشده است؛ آن چیزی که تصویب شده چارچوب تنظیمگری حوزه رمزپولها توسط بانک مرکزی است. در تعاریف مقدماتی آن نیز شاهد حضور پدیدهای به نام «توکنهای معاملاتی» هستیم که در آینده میتواند حوزه تنظیمگری را دچار مشکل و چالش کند.
آشتیانی خاطرنشان کرد: در مقدمه سند بانک مرکزی نوشته شده عطف به قانون بانک مرکزی در حالی که در قانون بانک مرکزی «رمز پولها» به عنوان نوعی پول شناخته شدهاند در حالیکه رمز این حوزه به شکل دارایی است و نمیتوان آن را «پول» حساب کرد زیرا چطور میشود بیت کوین را پول حساب کرد؟
وی افزود: با تمام چالشهایی که ممکن است وجود داشته باشد، اما هر نوع سند و تنظیمگری که در این حوزه اتفاق بیفتد میتواند عوارض مثبتی داشته باشد و بعد از آن میتوان کلاس دارایی را به سمت کاربردپذیریهای مختلف سوق داد.
رئیس کمیسیون بلاکچین و رمزارز سازمان نظام صنفی رایانهای کشور با بیان اینکه رمزداراییها به عنوان یک ماهیت با ارزش در دنیا شناخته میشود، درباره اهمیت استفاده از آنها در سرمایهگذاری افزود: از آنجایی که در رمزارزها از فناوری بلاکچین به عنوان شکل خاصی از ارسال و دریافت استفاده میشود، در تسهیل تبادلات خارجی خرد و کوچک مقیاس مانند ارز دانشجویی، پزشکی و توریستی برای کشورها راهگشا و کارساز است.
همچنین برای تامین مالی پروژههای داخلی از کشورهای جهان و آن بخش از محدودیتهای جابهجایی مالی که صرفا به استفاده از سیستمهای سنتی برای جا به جایی مالی برمیگردد طبیعتا رمزارزها میتوانند برای اقتصاد مردم و کشور راهگشا باشند.
آشتیانی درباره اینکه آیا با این مسئله مواجه شدهاند که مردم از قانونی شدن رمزداراییها احساس خطر کنند یا نه، تاکید کرد: معتقدم مردم در صورت مواجه صحیح دولت با این پدیده احساس خطر نخواهند کرد و برعکس اگر مواجهی که حاکمیت قصد دارد انجام دهد در راستای کاهش ریسکهای این حوزه برای کاربران باشد، مردم از آن استقبال میکنند.
وی گفت: تا امروز شاهد حصول اعتماد کاربران، مردم و پلتفرمهای بومی رمزارزها هستیم و در مقابل پلتفرمهای خارجی و زیرزمینی را میبینیم که در کمین هستند تا بینند نحوه تنظیمگری پلتفرمهای داخلی ما چطور پیش میرود تا بتوانند سهم بازار بیشتری در این بازار داشته باشند. در این صورت است بازار رمزارزها و معاملات پر از ریسک و خطر خواهد بود و پروندههای قضایی متعدد تشکیل میشود و ممکن است اتفاقات ناگوار میتواند در رخ دهد.
وی تاکید کرد: نحوه مواجهه دولتها است که فرصتهای این حوزه را به تهدید و تهدیدها را به فرصت تبدیل میکند چرا که این حوزه ماهیت سیال، دستور ناپذیر و خاص دارد. اکنون در کشور همسایه مانند امارات، حتی پرداخت با رمزدارایی را به رسمیت مینشناسند و مالیات بر تراکنشها را صفر محاسبه میکنند.
این فعال حوزه بلاک چین با بیان اینکه دولتها دنبال ذخیره و ایجاد پشتوانه از این دارایی برای کشور خود هستند، اظهار داشت: کشورهایی که با دیدگاه محدودسازی به سراغ این پدیده رفتهاند، فقط صورت مسئله علاقه و بازار آیندهساز را از روی میز پاک و به زیر میز منتقل کردهاند. این اتفاق جالب نیست و امیدواریم در کشور ما نیز رخ ندهد.