زندگی بدون برق؛ خاموشی‌ها تا کی ادامه دارد؟

زندگی بدون برق؛ خاموشی‌ها تا کی ادامه دارد؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی آباجان به نقل از ایرنا، گسترش صنعت برق در دهه‌های گذشته از طریق انواع نیروگاهها بویژه نیروگاههای حرارتی آنچنان زندگی را برای هموطنان شهری و روستایی آسان کرد که حتی در فصل سرد سال برق مازاد صادر می‌شد؛ برق به وفور وجود داشت و لوازم الکترونیک نیز از اوایل دهه هشتاد جایگاه خود را در خانه‌ها محکم کردند.

اگر تا قبل از آن لوازم برقی آشپزخانه به یک چرخ گوشت، لباسشویی و یا آبمیوه گیری محدود می شد، کم کم، کابینت های آشپزخانه به انواع لوازم برقی مجهز شد؛ از ظرفشویی، فر برقی، سرخ کن، چای ساز، قهوه ساز، ماکروفر و توستر گرفته تا انواع و اقدام لوازم ریز و درشت که آشپزی را برای زنان خانه دار آسان می کرد.

اما ماجرای افزایش مصرف برق به همین چند قلم لوازم برقی ختم نمی شد؛ انواع ابزارهای روشنایی خانه، لوازم صوتی و تصویری، رایانه و لپ تاپ، گوشی های تلفن همراه، مودم اینترنت خانگی و دهها وسایل ریز و درشت دیگر نیز مهمان خانه ایرانی ها شد؛ حالا هر کاری با برق امکان پذیر بود و زندگی هم راحتی های خود را داشت.

به راحتی با ترکیب آبگرمکن های قدیمی با سیستم برق «پکیج» های حرارتی گرما را به خانه ها هدیه دادند و آسانسور و دربازکن های برقی ترددها در آپارتمان های چند طبقه و برج های بلندمرتبه آسان کرد. با گسترش برق، سیستم‌های شهری هم مجهز شدند؛ از چراغ‌های راهنمایی و برق معابر عمومی گرفته تا دوربین های حفاظتی و شهری.

با گسترش برق و سیستم‌های مخابراتی، در دهه هشتاد آنتن های بی تی اس در جای جای شهرها و روستاها نصب شدند تا زندگی را آسان کنند؛ این دکل ها که با برق تغذیه می کردند، تلفن های همراه و اینترنت همراه را در دسترس همگان قرار دادند به طوری که حتی ضریب نفوذ اینترنت همراه از اینترنت ثابت هم سبقت گرفت.

حالا که زندگی همه از خردسال تا کهنسال با برق گره خورده است، وقتی برق برود و خاموشی فراگیر شود، واویلا می شود؛ آشپزخانه‌ها نیمه تعطیل می‌شود؛ سرگرمی کودکان خاموش می‌شود؛ فضای مجازی قطع می شود و از همه بدتر بخاطر قطعی برق نه می توان از آسانسور استفاده کرد و نه در پارکینگ را با یک فشردن یک دکمه باز و بسته کرد.

حتی نمی شود که خرید روزانه را انجام داد چون برق نیست، دستگاه های کارتخوان که دیگر در همه واحدهای صنفی و حتی وانت های دوره گرد و دستفروش ها ابزار پرداخت هستند هم نمی توانند کار کنند؛ باید پول نقد داشته باشی که البته نداری! چون در این زندگی بافته شده با برق و اینترنت حتی حاضر هستی برای راحتی خودت کرایه ماشین را برای راننده تاکسی کارت به کارت کنی و کارمزد بپردازی!

زندگی بدون برق؛ خاموشی‌ها تا کی ادامه داد؟

حالا برقی که به راحتی فشار دادن یک دکمه زندگی را برای همه ما سهل کرده بود، با فشار دادن یک دکمه دیگر سختی هایش را این روزها برای ما به ارمغان آورده است؛ حتی کلاس های آنلاین دانش آموزی که به خاطر آلودگی هوا بیش از یک هفته است استمرار یافته، با همین مشکل قطعی ها روبرو هستند؛ هر روز خانم معلم در شبکه شاد اعلام می‌کند دانش آموزانی که برق ندارند، بعدا فیلم ها را آفلاین ببینند و این بخصوص برای دانش آموزان دبستانی یعنی هیچ.

با اینکه برق من جدول خاموشی ها را به اطلاع مشترکان برق می رساند و با اینکه از قبل به شهروندان پیامک می شود که در چه ساعتی از روز برق ندارند اما زندگی به برق حتما سخت است؛ اگر گرمایش خانه با پکیج باشد، حتما سرد می شود؛ اینترنت نباشد، کلاس آنلاین برگزار نمی شود و حتی باید گاز آشپزخانه را با کبریت و فندک دستی روشن کرد چون دیگری خبری از فندک برقی نیست! چایسازهای برقی هم استراحت می کنند و باید دنبال کتری گازی بگردی.

در بیش از یک هفته گذشته بسیاری از هموطنان این نوع بی برقی را تجربه کرده اند؛ برخی برای فرار از بی برقی به شهرهای دیگر رفتند همچنان که محمدصادق معتمدیان استاندار تهران گفته بخاطر تعطیلات مردم مسافرت رفتند و افزایش مصرف بنزین را رقم زندند؛ برخی در خانه ماندند و روزی دو ساعت قطعی برق را تحمل کردند و برخی هم این دو ساعت را به مهمانی و گذشت و گذار اختصاص دادند تا اموراتشان بگذرد.

حالا با گذشت یک هفته از این خاموشی ها، محسن ذبیحی معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر این نوید را به مردم داده که احتمالا ۱۰ تا ۲۰ روز آینده شرایط به روال عادی باز می گردد و اجرای خاموشی‌ها متوقف خواهد شد.

به باور مدیران صنعت برق، ناترازی در این بخش یک معادله چند مجهولی است که علت اصلی آن در مشکلات مالی صنعت برق است و اگر این مشکل حل نشود، قطعا در تابستان سال آینده نیز ناترازی برق خواهیم داشت.

زندگی بدون برق؛ خاموشی‌ها تا کی ادامه داد؟

بر این اساس، توانیر نه تنها برای بخش خانگی جدول خاموشی تهیه کرده، بلکه در بخش تولید نیز مصرف برق را محدوده کرده است؛ ارزیابی توانیز نشان می دهد که در حالت عادی حدود ۷۰ درصد صنایع بین ساعت ۴ تا ۵ بعدازظهر فعالیت خود را متوقف می‌کنند و تنها ۳۰ درصد شیفت دوم و سوم کاری دارند و به همین سبب از صنایع خواسته شده است فعالیت خود را بعد از ساعت ۵ بعدازظهر محدود کنند تا بتوان برق خانگی را تامین کرد.

اکنون میزان مصرف برق در کشور ۴۷ هزار مگاوات برآورد می شود در حالی که نیروگاههای کشور ظرفیتی فراتر از این دارند و اگر سوخت نیروگاهی به میزان کافی تامین شود، می توان برق مورد نیاز را تامین کرد اما مشکل اینجاست که مصرف گاز در بخش خانگی به دلیل سرمای بی سابقه رکورد زده است و وزارت نفت چون اولویت را در تامین گاز خانگی قرار داده، امکات تامین گاز مورد نیاز نیروگاهها را به میزان کافی ندارد و به همین دلیل در روزهای گذشته برخی نیروگاهها از مدار تولید خارج شدند.

در چنین شرایطی است که شهروندان باید پای کار بیایند چون هم در بخش برق و هم در بخش گاز، این مشترکان خانگی هستند که بیشترین میزان مصرف انرژی را دارند و اینجاست که دعوت رئیس جمهور به پویش ۲ درجه کمتر اهمیت خود را نشان می دهد زیرا کمک می‌کند که سوخت بیشتری به نیروگاهها برسد و امکان تامین نیاز برق برای واحدهای تولیدی و دیگر مشترکان فراهم شود.

حتما ببینید

فروغ صنعت نیروگاهی نیازمند تنوع سبد سوخت

فروغ صنعت نیروگاهی نیازمند تنوع سبد سوخت

به گزارش خبرنگار اقتصادی آباجان به نقل از ایرنا، دو هفته از اجرای طرح خاموشی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *