به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، در این یادداشت که یک نسخه آن در تارنمای چتمهاوس منتشر شد آمده است: سرعت پیروزی اپوزیسیون سوریه در سرنگونی بشار اسد، بر اهمیت تحولات افزوده است. نکته قابلتوجهتر اینکه، این انقلاب که منطقه را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد، قیام خود سوری ها بود و نه یک جریان تحمیلی توسط دولت خارجی. جنگجویان به رهبری ابومحمد الجولانی، پنج دهه حکومت خانواده اسد را در کمتر از یک هفته کنار زدند و ضعف حاکم در قلب دولت سوریه را آشکار کردند.
وی افزود: اکنون محتمل ترین برنده این تحولات، ترکیه است که حامی برخی از نیروهای اپوزیسیون است. اما سقوط اسد به بی ثباتی در منطقه اضافه خواهد کرد و کشورهای منطقه اکنون برای مهار خطر گسترش ناآرامی در سایه تغییر موازنه قدرت، تلاش خواهند کرد.
مدوکس اضافه کرد که هرچند ترکیه به الجولانی نزدیک است اما روی نیروهای او تسلط ندارد. این کشور همچنین تاکنون با چالش جنگجویان کـُرد که به دنبال خودمختاری هستند سرگرم بوده اما اکنون باید به آنچه در دمشق و جنوب سوریه رخ میدهد، توجه کند. علاوه بر این، ترکیه به زودی متوجه خواهد شد که تصمیمات سوریه، تابع روابطش با کشورهای عرب خواهد بود.
بر همین اساس نویسنده نتیجه گرفته است، واکنش عربستان سعودی، عراق و اردن برای ثبات یا عدم ثبات رژیم جدید در سوریه اهمیت دارد. «آنها پس از سالها انتقاد از دولت بشار اسد، سال گذشته سوریه را به اتحادیه عرب دعوت کردند. اما اکنون با الجولانی و سایر نیروهایی که بر شمال شرق کشور تسلط دارند، سروکار دارند.»
مدیر اندیشکده چتمهاوس به تبعات سقوط اسد برای غرب هم اشاره کرده و نوشته است که این تحول نمونه دیگر از ناکامی سیاستهای غرب در خاورمیانه را به نمایش گذاشت. طبق این یادداشت تحلیلی، آینده سوریه بستگی به این دارد که آیا الجولانی خودش به دنبال تشکیل یک دولت است یا درصدد اجرای یک «الگوی آشتی جویانه و فراگیرتر» میباشد. «اما از پیروزی اپوزیسیون تا ظهور یک دولت جدید و با ثبات که به مردم سوریه خدمت کند، راه طولانی وجود دارد.»
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، فرماندهی ارتش سوریه روز یکشنبه در بیانیهای سقوط حکومت بشار اسد رئیس جمهوری این کشور را اعلام کرد. این بیانیه پس از تصرف دمشق توسط گروههای مسلح و انتشار خبر خروج اسد از سوریه انتشار یافت.