مجوز انتشار کتاب را به ناشر واگذار کنند/ یارانه باید عمومی باشد

مجوز انتشار کتاب را به ناشر واگذار کنند/ یارانه باید عمومی باشد

محمدعلی جعفریه در گفت‌وگو با خبرنگار کتاب آباجان به نقل از ایرنا، با اشاره به شرایط فعلی اهالی نشر گفت: بنابر دلایل مختلف قطار صنعت نشر از ریل خارج شده است، در نتیجه نخستین کاری که دولت جدید باید بکند، این است که قطار را به ریل برگرداند. سال‌های گذشته باعث شد شرایطی شکل بگیرد که بسیاری از ناشران و مترجمان کار خود را ترک کنند و این باعث ضربه بزرگی به فرهنگ شد. اختیار خیلی از مسائل صنفی اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان از صنف گرفته شد.

اشخاصی تصمیم گرفتند و کتابی که سال‌ها در جمهوری اسلامی مجوز نشر داشت، ممنوع شد

مدیر نشر ثالث با اشاره به رفتار سلیقه‌ای در برابر قانون که پیش از این وجود داشت، ادامه داد: در برخورد با ناشران و به شکل کلی فرهنگِ مکتوب، شخص تصمیم گرفت و قانون تصمیم نگرفت. اشخاصی به اسم مدیر اداره کتاب، بَررِس و … تصمیم گرفتند و کتابی که سال‌ها در جمهوری اسلامی مجوز نشر داشت، ممنوع شد. در نتیجه منبع درآمد ناشری که سرمایه‌گذاری کرده، نویسنده‌ای که سال‌ها وقت گذاشته و کتاب را تالیف یا مترجمی که کتاب را ترجمه کرده بود، از بین رفت.

به گفته او شرایط باید به زمان قبل از این اتفاق‌ها بازگردد و دولت حمایتش را عام کند و نه حمایت خاص. یعنی باید از طیف کتابخوان حمایت شود. این باعث می‌شود که تمام افرادی که از مسائل اقتصادی و فرهنگی کتاب منتفع می‌شوند بتوانند سود ببرند.

مجوز انتشار کتاب را به ناشر بازگردانند/ یارانه باید عمومی باشد
محمدعلی جعفریه مدیر نشر ثالث

باید کتاب، ارزان‌تر به دست مخاطب برسد

جعفریه در ارزیابی منابع کتابخانه‌ها بیان کرد: متاسفانه امروز کتابخانه‌های عمومی از کتاب‌هایِ روز خالی شده است. اگر دولت بودجه‎‌ای در حوزه فرهنگ بگذارد، باید با آن کتابخانه‌های عمومی را گسترش دهد و کتاب‌ها را به‌روز کند. طبیعی است که هر کتابی احتیاج دارید و علاقه‌مند به خواندن آن هستید، کتابخانه‌ها ندارند؛ زیرا بودجه کتاب‌فروش و کتباخانه‌ها صرف خرید کتاب‌های خاص و سلیقه‌ای شده است.

اگر مدیران آشنا به حوزه کتاب و نشر و نه مدیران سلیقه‌ای بتوانند کتاب را برای مردم دسترس‌پذیر کنند، بخشی از مشکلات حل خواهدشد

مدیر انتشارات ثالث با تاکید بر لزوم ایجاد شرایط برای دسترسی ارزان مخاطبان به کتاب، ادامه داد: باید شرایطی فراهم شود که کتاب، ارزان‌تر به دست مخاطب برسد، زیرا کتاب اولویت زندگی اکثر افراد در این جامعه نیست و باعث می‌شود مردم در شرایط اقتصادی که دارند، کمتر بتوانند کتاب بخرند؛ زمانی که ما به شکلی مانند تجهیز کتابخانه مدارس و شهرداری، کتاب را به سبد خانواده می‌آوریم، ناشر هم با گردش مالی که در نتیجه این اقدام خواهدداشت، کتاب‌های بیشتری را منتشر می‌کند و طبیعی است که مولف و مترجم هم می‌توانند زندگیشان که از این راه بگذراند.

به گفته او اگر مدیران آشنا به حوزه کتاب و نشر و نه مدیران سلیقه‌ای بتوانند کتاب را برای مردم دسترس‌پذیر کنند، بخشی از مشکلات حل خواهدشد. یکی از مشکلاتی که داریم این است که مدیران و بررس‌های اداره کتاب مدتی می‌مانند و بعد از یکسال تغییر می‌کنند.

یارانه باید به زیربنا داده شود

وقتی که قوه قضاییه داریم، اگر مشکلی در کتاب باشد توسط این قوه قابل رسیدگی است

جعفریه با ارائه این پیشنهاد که مجوز انتشار کتاب را به ناشر بازگردانند، توضیح داد: یعنی مسئولیت انتشار کتاب با ناشر و نویسنده باشد، زیرا در کشوری زندگی می‌کنیم که در آن قانون اساسی و مدنی داریم، هرکسی طبق قانون باید پاسخگوی کار خود باشد. وقتی که قوه قضاییه داریم، اگر مشکلی در کتاب باشد توسط این قوه قابل رسیدگی است.

مدیر نشر ثالث با تاکید بر اینکه قوانین حدود کار او را مشخص کرده است، گفت: به قوانین احترام می‌گذارم. قوه قضاییه یعنی قوه‌ای که حق را به حق‌دار برساند و ما هم در این صورت حاضریم در خدمت قوه قضاییه باشیم.

او ادامه داد: یارانه اگر به صورت عمومی نباشد باعث رانت می‌شود، یارانه باید به زیربنا داده شود، یعنی یارانه برای آب، برق، تلفن و مالیات حوزه نشر را برای عموم در نظر بگیرند. تا هر دولتی تغییر می‌کند بتواند از یارانه استفاده کند.

حتما ببینید

ممکن نیست ایران قبل از رودکی شاعر و نویسنده نداشته باشد

ممکن نیست ایران قبل از رودکی شاعر و نویسنده نداشته باشد

احمد تعمیم‌داری در گفت‌وگو با خبرنگار کتاب آباجان به نقل از ایرنا، با تاکید بر …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *