آباجان به نقل از ایرنابازار- عملیات اجرایی تصفیهخانه ۴۰ هزار مترمکعبی پساب شهری نیشابور، طی مراسمی با حضور غلامحسین مظفری (استاندار خراسان رضوی)، امینی (مدیرعامل شرکت مهندسی آبوفاضلاب کشور)، نمایندگان مجلس، جمعی از مدیران استان و شهرستان آغاز شد.
این پروژه که بزرگترین تصفیهخانهی فاضلاب شهری در میان شهرستانهای غیرمرکز استان در خراسان رضوی است، با سرمایهگذاری ۱۸۰۰ میلیارد تومانی فولاد خراسان و همکاری با شرکت آبوفاضلاب خراسان رضوی در کنار تصفیهخانه قدیمی این شهر در جاده نیشابور- عشقآباد احداث میشود.
احداث تصفیه خانه فاضلاب نیشابور گام بلندی در راستای نگهداری محیط زیست نیشابور و جلوگیری از آلودگی و استفاده بهینه از منابع آبی زیر زمینی دشت نیشابور است که به همت مجتمع فولاد خراسان به عنوان قطب صنعتی شرق کشور انجام خواهد شد. با انجام این پروژه شرایط برای تکمیل باقی مانده پروژه جمع آوری فاضلاب نیشابور که عمدتا در مناطق محروم شهر نیشابور است و آن هم توسط مجتمع فولاد خراسان انجام می شود فراهم می شود. تامین آب مورد نیاز سایر صنایع و بخش کشاورزی نیز از دیگر مزیت های این طرح است.
مدیرعامل «شرکت مجتمع فولاد خراسان» در مراسم آغاز عملیات احداث این پروژه عظیم گفت: این تصفیهخانه از آخرین فناوریها و روشهای تصفیه آب و حذف آلایندهها برخوردار است و پس از تکمیل آن، سالانه تا ۱۴میلیون متر مکعب آب جمعآوری شده توسط شبکه فاضلاب، مجددا” بازچرخانی شده و قابلیت مصرف دوباره در صنایع و کشاورزی را خواهد یافت.
طهمورث جوانبخت افزود: فرونشست دشتها به علت تغییرات اقلیمی، کاهش بارندگیها و مشکلات ناشی از آن واقعیتی انکارناپذیر در سرزمین ماست و هر فرد حقیقی یا حقوقی لازم است دلسوزانه و با تعهد، برای این مهم اقدام کند.
وی با بیان این که بازچرخانی پساب دارای سه گام است که عبارتاند از: «احداث شبکه جمعآوری»، «احداث تصفیهخانه» و «ایجاد خط انتقال»، افزود: پیشتر، فولاد خراسان در پی قرارداد با آبفای خراسان رضوی، تکمیل شبکه جمعآوری فاضلاب شهری نیشابور را، که شامل ایجاد ۵۰هزار انشعاب جدید است، آغاز کرده است، افزود: با اجرای مرحله دوم این پروژه عظیم، سالانه ۱۴ میلیون متر مکعب در برداشت از ذخایر آبی نیشابور صرفهجویی شده و با توجه به تجهیزات و فناوریهای نوینی که در آن بهکارگیری خواهد شد، از ورود آلودگی فاضلاب به محیط زیست و آلودگی اراضی کشاورزی نیز جلوگیری میشود.
جوانبخت با بیان این که صنایع نیشابور و از جمله فولاد خراسان در حال حاضر کمتر از ۵درصد آب برداشتی سالانه در نیشابور را به خود اختصاص دادهاند، افزود: بر خلاف برخی تصورات، فولاد کمتر از دو درصد آب مصرفی شهرستان را به خود اختصاص داده و آب حاصل از اجرای این پروژه مازاد بر نیاز سالانه فولاد خراسان خواهد بود و میتواند بخشی از نیاز سایر صنایع و بخش کشاورزی را تامین کند.
جوانبخت افزود: احداث خط انتقال آب تصفیه شده شامل لولهگذاری، احداث ایستگاههای پمپاژ و سایر تاسیسات فاز سوم پروژه است که پیشبینی میشود سرمایهگذاری فولاد خراسان به نزدیک ۵ هزار میلیارد تومان بالغ شود.
مدیرعامل «شرکت مجتمع فولاد خراسان» افزود: این شرکت امیدوار است که مصرف بهینه آب و بازچرخانی پساب، هدیه مناسبی از سوی خانواده بزرگ فولا خراسان به نسل آینده نیشابور و گامی موثر در تعادل بخشی به دشت و محیط زیست نیشابور باشد.
مدیر عامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در این مراسم به وضعیت بارش ها در ایران اشاره کرد و گفت: میزان بارشهای سالانه در ایران یک سوم میانگین جهانی است و اقلیم خشک و نیمه خشک حاکم بر کشور بسیاری از استان ها و از جمله خراسان رضوی را با فرونشست زمین مواجه کرده است.
“هاشم امینی” بر تغییر رویکردها در مصرف آب در بخش های کشاورزی، صنعت، شرب و محیط زیست تاکید کرد و یادآورشد : همانطور که گذشتگان شرایط مناسب آبی را تحویل ما دادند ما نیز وظیفه داریم با رفتارهای منطبق با محیط زیست و اقلیم موجود، آیندگان را ازاین نعمت الهی بهرهمند سازیم.
وی افزود: هر چند سیاست نظام انتقال آب از دریای عمان به چند استان و همچنین خراسان رضوی می باشد ولی منطقی ترین راه بهره مندی صنعت و کشاورزی از پساب حاصل از فاضلاب است.
مدیر عامل شرکت مهندسی آبفای کشور متذکرشد: صلاح نیست کشاورزی و صنعت آبی را مصرف کنند که ارزش تولید ناخالص آن عدد ناچیزی باشد.
“امینی” استفاده از ظرفیت بخش خصوصی را راهکار مناسبی برای تسریع در اجرا و تکمیل طرح ها و پروژه های فاضلاب و دانست و از همکاری ارزشمند مجتمع فولاد خراسان در این پروژه قدردانی کرد.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی نیز تعهدات سرمایه گذار را احداث یک باب تصفیه خانه به ظرفیت ۴۰ هزار مترمکعب در شبانه روز و ایستگاه پمپاژ پساب، اجرای ۲۸۰ کیلومتر شبکه جمع آوری و خط انتقال و نصب ۵۰ هزار فقره انشعاب اعلام کرد.
“حسین امامی” افزود: در مقابل این سرمایه گذاری ۲۸۹میلیون مترمکعب فاضلاب به مدت ۲۵ سال در اختیار شرکت فولاد خراسان قرار می گیرد.
به گفته وی افزایش جمعیت تحت پوشش از ۵۶ درصد به ۱۰۰ درصد، کاهش آلودگی زیست محیطی ناشی از دفع فاضلاب به روش دفنی، حذف مصارف آب زیرزمینی در صنعت فولاد و کمک به تامین آب شرب و بهداشت شهرستانهای نیشابور و فیروزه از اهداف اجرای طرح می باشد.