به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، پارک علم و فناوری خراسان رضوی در طول فعالیت بیش از ۲۰ ساله خود، توانسته است گامهای خود را که روزی کوچک بود، بزرگتر بردارد و در این مسیر، شرکتهایی که روزگاری نوآور و کوچک بودند، اکنون به جایگاهی رسیدهاند که سهم بزرگی در اقتصاد استان و حتی کشور ایفا میکنند.
از سوی دیگر برنامه ریزی برای حرکت رو به جلو شرکتهای دانش بنیان، باید به گونهای باشد که با نگاه آینده نگر، مشکلات پیش روی شرکت های دانش بنیان نیز شناسایی و برطرف شود.
یکی از مباحثی که چندین سال است، شرکت های دانش بنیان خراسان رضوی با آن درگیر هستند، کمبود فضا و زمین در مجموعه پارک علم و فناوری خراسان رضوی است و این در حالی است که در محدوده حدود ۳۵ هکتاری این پارک، شرکتهای کوچکی قد کشیده و بربالیده اند و برخی حتی به جای دیگری نقل مکان کرده اند، ولی این کمبود فضا پاسخگوی افزایش رو به رشد شرکت های دانش بنیان خراسان رضوی نیست.
مسوولان استانی باید ورای این کمبود را ببینند و اگر برای نیاز امروز نسخه ای میپیچند، حتما به آینده این موضوع بر اساس برنامه هفتم توسعه هم نگاهی داشته باشند تا خدای ناکرده تجویز اشتباه امروز منجر به وخیم تر شدن حال پارک علم و فناوری استان در سال های آینده نشود.
واگذاری زمین دولتی
چاره این مشکل نیاز به تدبیر دارد و یا دستکم بی تدبیری نباید گریبان شرکتهای دانش بنیانی را بگیرد که بر اساس تاکید رهبر معظم انقلاب، در این پیچ تاریخی منجر به حرکت رو به جلو کشور شده اند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری که چندی پیش، به استان خراسان رضوی سفر کرده بود، در کنار افتتاح و کلنگ زنی طرح ها و دیدارهای خود، پای درد دل مسوولان این حوزه در استان نشست.
حسین افشین به خبرنگاران استان گفت: وسعت پارک علم و فناوری خراسان رضوی رو به کاهش است و اکنون تنها یک هکتار دیگر زمین آزاد دارد.
وی ادامه داد: کمبود زمین برای کلانشهری چون مشهد، که انتظار داریم تعداد شرکتهای دانش بنیان آن به بیش از ۲ هزار مورد برسد، باید مورد توجه قرار گیرد و لازم است گستره ای تا سه برابر زمین کنونی در اختیار این مجموعه قرار داده شود.
کمبود فضا، گریبانگیر دانشبنیانها
شرکتهای دانش بنیان استان بر اساس مجوزهای قانونی، تنها مجازند حدود یک سوم از زمینی را که پارک به آنها میدهد، به اشغال خود درآورند و مابقی آن برای فضای سبز و دیگر نیازهای محیطی و زیست محیطی در نظر گرفته شده است و از این رو امکان بهره برداری از تمام زمین پارک علم و فناوری وجود ندارد.
معاون توسعه و مدیریت منابع پارک علم و فناوری خراسان رضوی با اشاره به این موضوع گفت: فضای زیرساختی پارک استان در حدود ۳۶ هکتار است که به لحاظ قانونی امکان واگذاری ۱۱ هکتار آن وجود دارد که تاکنون ۱۰ هکتار آن نیز واگذار شده است.
برنامه ریزی برای حرکت رو به جلو شرکتهای دانش بنیان، باید به گونهای باشد که با نگاه آینده نگر، مشکلات پیش روی شرکت های دانش بنیان نیز شناسایی و برطرف شود.رضا قاضی خانی افزود: در مصوبات سفر رییس دولت سیزدهم، در ابتدای سال ۱۴۰۱، قرار شد زمین های کارخانه خانهسازی مشهد با گستره ۸۷ هکتار در اختیار پارک علم و فناوری استان قرار گیرد ولی متاسفانه تاکنون پیگیری های انجام شده، به نتیجه نرسیده است.
وی ادامه داد: سال گذشته و بر اساس تصمیم مسوولان استان، زمین واحد تولیدی خانهسازی مشهد توسط وزارت راه و شهرسازی، به عنوان مالک قانونی آن، به منظور ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن در این کلانشهر، با زمین «شهرک انقلاب» متعلق به آستان قدس رضوی معاوضه شد ولی تاکنون شاهد اقدام دیگری در این خصوص نبوده ایم.
مشکل فناوران خراسان رضوی بر زمین ماند
پهنه شهر مشهد رشدی نامتوازن داشته است و از سویی بیشتر صنایع در ضلع غربی این شهر ایجاد و فعال شده اند که این موضوع باعث شده است تا قانون منع توسعه صنایع آلاینده در غرب شهر مشهد به تصویب برسد.
از سوی دیگر ناحیه غربی مشهد به دلیل جایگاه جغرافیایی و راهبردی این منطقه برای شرکت ها و صنایع دانش بنیان استان و مجاورت با مجموعه اداری پارک علم و فناوری خراسان رضوی، بهترین گزینه برای استقرار شرکت های دانش بنیان است.
با این حال، کارخانه خانه سازی مشهد فضای مسقفی در حدود ۶۰ هزار مترمربع دارد که بیش از ۱۰ سال است که بلاتکلیف رها شده است و با در اختیار قرار گرفتن این فضا برای استفاده شرکت های دانش بنیان، میتوان آن را به عنوان نمادی از تبدیل کارخانههای قدیمی به کارخانه با فناوری روز مطرح کرد.
مدیر برنامه بودجه و توسعه سیستم های پارک علم و فناوری خراسان رضوی گفت: بیش از ۹۰ درصد زمین های پارک علم و فناوری خراسان رضوی واگذار شده است و به همین دلیل برای واگذاری زمین به شرکت های جدید سختگیری بسیاری انجام میشود.
فضای زیرساختی پارک استان در حدود ۳۶ هکتار است که به لحاظ قانونی امکان واگذاری ۱۱ هکتار آن وجود دارد که تاکنون ۱۰ هکتار آن نیز واگذار شده استاکبر امینی افزود: بر اساس برنامه هفتم توسعه، باید شمار شرکتهای دانش بنیان کشور به ۳۰ هزار برسد که سهم استان خراسان رضوی از این رقم بیش از سه هزار شرکت خواهد بود.
وی بیان کرد: بر این اساس تعداد شرکتهای دانش بنیان استان با رویکرد برنامه هفتم توسعه، باید پنج برابر شود که برای این موضوع دست کم باید زمینی ۲۰۰ هکتاری در اختیار پارک علم و فناوری خراسان رضوی قرار گیرد.
مدیر برنامه بودجه و توسعه سیستم های پارک علم و فناوری خراسان رضوی اظهار کرد: این استان با بیش از ۵۶۰ شرکت دانش بنیان و بیش از هزار و ۵۰۰ واحد فناور، سومین استان دانش بنیان کشور محسوب میشود اما با توجه به وجود مراکز دانشگاهی و نیز انبوه افراد متخصص، فرهیخته و نخبه در استان، ظرفیت افزایش چند برابری این شرکت ها وجود دارد؛ از این رو نبود فضای مورد نیاز برای استقرار شرکتهای فناور و دانش بنیان، مهمترین مانع پیش روی رشد این مجموعه در خراسان رضوی است.
او ادامه داد: در حال حاضر کل فضای در اختیار پارک علم و فناوری استان ۵۰ هکتار است که ۳۶ هکتار آن در شهر مشهد و مابقی در دیگر شهرستانهای استان است و این درحالی است که زمین در اختیار برخی از پارک های علم و فناوری در استانها کوچکتر از خراسان رضوی، از ۵۰۰ هکتار هم بیشتر است.
بیشتر بخوانید:
سرنوشت مبهم شرکت خانهسازی مشهد در توسعه دانشبنیانها
شرکتهای دانشبنیان در مشهد مشکل زمین دارند
شرکتهای دانش بنیان در مشهد نیازمند زمین مناسب برای استقرار هستند
پارک علم و فناوری خراسان رضوی ۳۰۰ هکتار زمین نیاز دارد
امینی گفت: تلاشهای بسیاری برای توسعه اراضی پارک علم و فناوری خراسان رضوی صورت گرفته است، حتی درمصوبات سفر دولت سیزدهم، شخص رئیس جمهور فقید در جمع فناوران استان دستور پیگیری واگذاری اراضی و زیرساخت های کارخانه خانه سازی مشهد را صادر کردند اما متاسفانه با توجه به پیگیری های بسیار زیاد تاکنون مشکل زمین برای شرکتهای دانش بنیان استان به نتیجه نرسیده است.
ما و آینده دانشبنیانهای استان
بر اساس اخبار به دست آمده، معاونت اقتصادی استانداری خراسان رضوی زمینی را در شرق مشهد برای گسترش پارک علم و فناوری خراسان رضوی در نظر گرفته و حتی کلنگ اجرای آن را بر زمین زده است، ولی تماس خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا با مدیران فعلی استانداری خراسان رضوی برای کسب اطلاع در خصوص این طرح و میزان پیشرفت آن بی نتیجه ماند.
اما فارع از صحت و سقم این موضوع، آنچه مشخص است توجه مدیران کنونی استان به رفع چالش کمبود زمین شرکت های دانش بنیان استان خراسان رضوی است و البته آنان هم میتوانند بر سیاق مدیران قبلی به شعار بسنده کرده و کار را بعدی ها بسپارند ولی آنچه که نباید از نظر دور بماند آینده جوانانی است که میتوانند با دریافت حمایت و دلگرمی، گرهی از مشکلات موجود در کشور را با سرپنجه علم و فناوری گشوده و زمینه رونق اقتصادی استان و منطقه را فراهم آورند.