به گزارش روز سهشنبه آباجان به نقل از ایرنا از این رسانه آمریکایی، تصمیم جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده در ۱۷ نوامبر ۲۰۲۴ (۲۷ مهر ۱۴۰۳) مبنی بر صدور مجوز استفاده اوکراین از سلاحهای دوربرد واشنگتن (ATACMS) برای حمله به عمق خاک روسیه واکنش های زیادی در پی داشت.
نیوزویک افزود: مسکو نزدیک به ۵۰ هزار سرباز را در منطقه کورسک (نقطه کانونی تلاشهای روسیه برای بازپسگیری زمینهای از دست رفته) در جنوب این کشور مستقر کرده است. این در حالی است که هزاران سرباز کره شمالی در کورسک نیز به نیروهای روسیه پیوستند.
بنابر این گزارش، دونالد ترامپ جونیور، پسر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا از این تصمیم انتقاد کرد و اظهار داشت که این رویکرد می تواند قبل از روی کار آمدن پدرش در ژانویه (دی ماه) به یک درگیری بزرگ منجر شود.
وی گفت: به نظر می رسد مجتمع صنعتی نظامی دولت کنونی آمریکا می خواهد جنگ جهانی سوم را پیش از اینکه پدرم فرصتی برای ایجاد صلح و نجات زندگی داشته باشد، آغاز کند.
در مقابل، برخی از رهبران اروپایی از این تصمیم حمایت کرده اند. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی و امنیت اتحادیه اروپا از این اقدام استقبال و بر حق اوکراین برای دفاع از خود تأکید کرد.
نیوزویک در ادامه نظر برخی از صاحبنظران و کارشناسان سیاسی را در این رابطه مورد بررسی قرار داد.
بنابر این گزارش، مایکل سی. دش، استاد روابط بین الملل دانشگاه نوتردام ( University of Notre Dame) در این رابطه به نیوزویک گفت: تصمیم بایدن برای اجازه به اوکراین در استفاده از تسلیحات آمریکایی دوربرد، که میتوانند اهدافی در عمق روسیه را مورد حمله قرار دهند، خطرناک است، چرا که استفاده از سیستم های حمله دوربرد مانند ATACMS ممکن است در مرحله نخست به دخالت مستقیم ایالات متحده و ناتو، برای هدف گیری نیاز داشته باشد.
به عقیده این تحلیلگر امور سیاسی تصمیم جنجالی دولت کنونی آمریکا را موجب تشدید جنگ خونین و خطرناک در منطقه که «هرگز نباید رخ می داد» توصیف و تاکید کرد: در هر حال غرب با آتش بازی می کند. برداشت بدبینانه این کارشناس آمریکائی در این موضوع، بسته بودن دست ترامپ برای ایجاد صلح در اوکراین پس از حملات احتمالی اوکراین علیه روسیه با این سلاح ها است.
رابرت رومانچوک، پژوهشگر صندوق مطالعات اوکراین در موسسه تحقیقاتی اوکراین هاروارد (Ukrainian Studies Fund Research Fellow, Harvard Ukrainian Research Institute) در این رابطه تصریح کرد: حقیقتی که شاید آمریکاییها و به طرز شگفتانگیزی، بسیاری از اروپاییها متوجه آن نشدهاند این است که جنگ جهانی سوم از مدتها پیش آغاز شده است. وی حمایت چین از صنایع روسیه و ارسال مهمات و موشکهای کره شمالی به این کشور از یک سو و حمایت تسلیحاتی و مالی دموکراسیهای غربی از اوکراین برای تقابل و نظامی گری علیه روسیه را به عنوان سندی بر ادعای خود در این زمینه مطرح کرد.
رومانچوک ادامه داد: از سوی دیگر، “مدیریت تشدید تنش” توسط جیک سالیوان، در دولت بایدن، به نحوی بود که بیشتر منجر به تشدید تنش علیه روسیه، چین، ایران و کره شمالی شده و این ممکن است کشورهایی مانند اوکراین را در نهایت به درخواست برای بازدارندگی هسته ای برساند.
دکتر دنی بلو، مدیر امنیت و روابط بینالملل، موسسه تحقیقاتی افق سیاست جهانی نیز در این رابطه تصریح کرد: توانایی اوکراین برای حمله به خاک روسیه در واقع پتانسیل تشدید جنگ با روسیه را به همراه دارد.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، رئیسجمهوری روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب نسبت به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
ولادیمیر پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو – کییف به رویارویی نظامی تبدیل شد.
خبر تصمیم جو بایدن برای لغو ممنوعیت استفاده اوکراین از سلاهای دوربرد در حالی منتشر شده است که روسیه بارها هشدار داده بود که هرگونه حمله با سلاحهای غربی به خاک این کشور به عنوان تجاوز مستقیم ناتو تلقی خواهد شد.
به محض اعلام چراغ سبز بایدن به دولت اوکراین، روزنامه فرانسوی فیگارو نیز در گزارشی نوشت: به دنبال صدور مجوز استفاده اوکراین از سلاحهای دوربرد آمریکایی برای حمله به اهداف نظامی در عمق خاک روسیه از سوی جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده، پاریس و لندن هم مجوز استفاده کییف از سلاحهای دوربرد اهدایی از سوی فرانسه و انگلیس را صادر کردند.