به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، در این مدت یک مردِ جوان رامسری بر اثر سگگزیدگی و تعلل در تزریق واکسن هاری و در مورد مشابه دیگر یک زن در شهرستان تنکابن بر اثر شغالگزیدگی و ابتلا به هاری جان خود را از دست دادند.
هاری “نوعی عفونت ویروسی دستگاه اعصاب مرکزی و قابل انتقال بین حیوان و انسان است که به طور معمول به واسطه گزش حیوان هار به انسان منتقل می شود و در صورت بروز علائم بیماری در انسان متاسفانه همیشه (۱۰۰ درصد) کشنده است. اما باوجود کشندگی بالای این بیماری، در صورت انجام مراحل پیشگیری و درمان بیماری از جمله شست وشوی صحیح محل گزش با آب و صابون و مواد ضدعفونی کننده، واکسیناسیون و تزریق سرم ضد هاری به موقع و کامل میتوان از ابتلا به هاری پیشگیری کرد
مراجعه دیرهنگام علت مرگ
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان رامسر گفت: هفته گذشته یک مرد به دلیل سگ گزیدگی به بیمارستان امام سجاد(ع) رامسر مراجعه کرد اما به دلیل مراجعه دیرهنگام بر اثر ابتلا به هاری جان خود را از دست داد.
رزا پورسید با توضیح اینکه هنوز جواب ارسالی نمونه آزمایش این فرد به تهران برای ما ارسال نشده است، اظهار کرد: با این وجود علائم و نشانهها گویای آن است که فرد بر اثر سگ گزیدگی و ابتلا به هاری فوت کرده است.
وی با بیان این که در شرححال فرد فوت شده بر اثر ابتلا به هاری پاسخ روشنی از سوی خانواده مبنی بر این که سگگزیدگی از سوی سگِ خیابانی(ولگرد) یا خانگی بوده، مشخص نشد، افزود: با این وجود جمعآوری سگهای بلاصاحب در سطح شهر، مدیریت یا واکسیناسیون این حیوانات از سوی شهرداریها، بخشداری و دهیاریها امری ضروری است ضمن این که شهروندان باید در صورت مواجهه با حیوانات وحشی، سگگزیدگی یا حیوان گزیدگی بلافاصله به بیمارستان مراجعه و خدمات واکسیناسیون دریافت کنند.
این مقام مسوول تاکید کرد: در زمان حاضر واکسن به میزان کافی موجود است و همکاران ما اقدامات لازم از جمله شستوشوی زخم و تزریق واکسن را در کمترین زمان انجام میدهند.
پورسید با توضیح اینکه واکسیناسیون حیوانات خانگی و مراجعه زودهنگام تا حد زیادی از ابتلا به هاری جلوگیری میکند یادآور شد: طبق بررسیها فرد فوت شده برای تزریق واکسن به بیمارستان مراجعه نکرد و همین موضوع باعث مرگ او و این اتفاق ناگوار برای خانواده شد.
مرگ زنِ روستایی پس از ۲ ماه
مورد مشابه دیگر حیوان گزیدگی و مرگ ناشی از ابتلا به هاری مربوط به فوت یک زن در یکی از روستاهای تنکابن است که در یک هفته گذشته رخ داد.
رییس شبکه بهداشت تنکابن با بیان اینکه نمونه آزمایش فوت یک زن بر اثر ابتلا به هاری در این شهرستان تایید شده است، در توضیح بیشتر گفت: این فرد ۲ ماه پیش در حالی که در زمین خود مشغول کشاروزی بود، با حمله شغال مواجه میشود و حیوان پشت پای او را زخمی میکند. اما چون تصور میکند که جای زخم به دلیل ضربه داس در زمان دفاع از خود رخ داد و به هیچ مرکز درمانی مراجعه نکرد. این درحالی است که در خیابان علامه تنکابن یک مرکز درمانی پیشگیری برای جلوگیری از ابتلا به هاری به طور ۲۴ ساعته فعال است.
عالیه علوی در خصوصی فوت این فرد پس از ۲ ماه حیوان گزیدگی تاکید کرد: این بیماری دوره پیش رونده دارد و ممکن است حتی پس از یک سال ویروس در بدن باقی بماند و موجب مرگ بیمار شود. بنابراین باید فرد بلافاصله بعد از حیوانگزیدگی چه خانگی، چه غیر خانگی محل گزش را ابتدا با آب و صابون شستوشو دهد و سپس برای تزریق واکسن و دیگر مراحل درمان به بیمارستان یا مرکز درمان_پیشگیری هاری واقع در خیابان علامه تنکابن که به صورت ۲۴ ساعته فعال است، مراجعه کند.
وی با بیان اینکه حیوان گزیدگی از سوی حیوانان خانگی که تحت نظر دامپزشک هستند و واکسیناسیون آنها به طور مرتب انجام میشود نیز خطرناک است، چرا که این حیوانات هم به هر حال از خانه خارج میشوند و با حیوانات دیگر در ارتباط هستند و آلوده میشوند.
هاری، بدترینِ مرگها
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، هاری ناشی از نوعی ویروس مشترک بین انسان و حیوان (زئونوز) است که موجب التهاب حاد مغزی میشود. انتقال بیماری از طریق گاز گرفتن حیوانات مبتلا به حیوان و انسان انجام میگیرد. همچنین بزاق مبتلایان به هاری منبع سرشاری از ویروس این بیماری است.
علایم این بیماری مواردی از جمله اضطراب، رفتارهای خشونتآمیز، توهم و افسردگی، ترس از آب (ترس از آب به دلیل بیرون آمدن کف از دهان فرد بیمار)، مشکل در صحبت کردن و تکلم، ناتوانی در بلع، فلج شدن فک، حرکت غیرطبیعی عضله دیافراگم، دوبینی، مشکلات تنفسی و در نهایت ایست قلبی است.
این بیماری در اصل بیماری ویروسی دستگاه عصبی مرکزی پستانداران است که اگرچه در صورت ابتلا ۱۰۰ درصد کشنده است، اما به راحتی قابل پیشگیری است و به واسطه حالت بالینی خاص بیماری در انسان و حیوانات، از دیرباز تاکنون بیماری “هاری” به عنوان رب النوع وحشت در جوامع بشری شناخته و مطرح بوده است.
بر اساس اعلام کارشناسان و صاحبنظران، بیماری هاری از مرگبارترین بیماری های مشترک انسان و دام است و در هر ۱۰ دقیقه یک نفر در جهان بر اثر آن جان خود را از دست می دهد؛ سالانه این بیماری حدود ۷۰ هزار انسان را به کام مرگ میکشد که بیشتر فربانیان آن کودکان کشورهای در حال توسعه هستند.
هنوز دوسوم کشورهای دنیا آلوده به ویروس هاری هستند و بیشتر از ۹۰ درصد موارد ابتلای انسانی از طریق گازگرفتگی توسط سگ آلوده ایجاد میشود بنابراین اهمیت کنترل جمعیت سگهای بدون صاحب و البته مایهکوبی سگهای صاحبدار از اهمیت بسزایی برخوردار است.