دکتر محمد جواد میانداری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا افزود: پدیده مقاومت میکروبی از سوی سازمان جهانی بهداشت (WHO) به عنوان یکی از ۱۰ تهدید اصلی سلامت مطرح شده است.
وی اضافه کرد: از جمله استراتژی های اصلی برای مقابله با این معضل می توان به آموزش و فرهنگسازی جوامع در ارتباط با پرهیز از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها و بهبود و تقویت موازین بهداشت و سلامت همگانی اشاره کرد.
این مسوول دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: سایر راهکارهای توصیه شده شامل پیشگیری از انتقال عفونت در سطح جامعه و هنگام ارائه خدمات بهداشتی و درمانی، تقویت نظام های مراقبت در زمینه پایش میزان مقاومت میکروبی و میزان مصرف داروهای آنتیمیکروبیال، بهینه سازی مصرف داروهای ضدمیکروبی و حمایت از تحقیقات کاربردی است.
وی با بیان اینکه براساس گزارش جهانی، ایران از بین ۶۳ کشوری که اطلاعات مصرف آنتی بیوتیک خود را ارسال کرده اند، بیشترین میزان مصرف کننده را به خود اختصاص داده است، گفت: بر این اساس، روند مصرف آنتی بیوتیک ها در سه سال اخیر افزایش یافته است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد:براساس یافته های نظام مراقبت آزمایشگاهی مقاومت میکروبی در کشور، میزان مقاومت به آنتی بیوتیک های “سفالوسپورین نسل سوم و چهارم” نیز رو به افزایش است که یک زنگ خطر جدی محسوب می شود.
میانداری با بیان اینکه با توجه به اهمیت این موضوع، پویشی با هدف افزایش آگاهی و حساس سازی جمعیت عمومی و گروههای حرفهای خاص در زمینه مهار مقاومت میکروبی با همکارهای بین بخشی تشکیل شده است، افزود: پرهیز از تجویز، توزیع و مصرف بیرویه (بدون تجویز پزشک) داروهای ضد میکروبی و رعایت اصول پیشگیری از انتقال بیماری ها از جمله اهداف این اقدام است.
این مسوول ادامه داد: جمعیت عمومی گروه های هدف این پویش را شاغلین و دانشجویان رشتههای مرتبط بهداشتی و درمانی، کشاورزان و دامداران تشکیل می دهند.
وی با تاکید بر فرهنگ سازی در این زمینه، گفت: شعارهایی مثل “میکروبهای مقاوم به دارو قابل دیدن نیستند ولی مبتلایان به آنها قابل مشاهدهاند” در نظر گرفته شده است تا با پرهیز از مصرف خودسرانه آنتیبیوتیکها از مقاوم شدن میکروبها جلوگیری شود.
میانداری با تاکید بر اینکه استفاده خودسرانه و نادرست از داروهای ضد میکروبی عامل اصلی بروز مقاومت میکروبی است، خاطر نشان کرد: استفاده صحیح و به جا از آنتی بیوتیک ها یک مسوولیت همگانی است بنابراین باید از درمان خودسرانه با آنتی بیوتیک ها خودداری شود.
از ۱۸ تا ۲۴ نوامبر (۲۸ آبان تا چهار آذر)از سوی مراجع بینالمللی به عنوان هفته جهانی اطلاع رسانی در زمینه مقاومت میکروبی اعلام شده است.