به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، در سالهای گذشته استفاده از این وسایل گرمایشی نامناسب در مدارس باعث بروز حوادثی ناگوار شد و چندین دانشآموز پرپر شدند و یا دچار آسیبهای جدی به تن و جان آنها شد، که نمونه این حادثه سوختن معلم و ۱۳ دانشآموز مدرسه روستای سفیلان لردگان بود که در خاطره تاریخی استان باقیمانده است و از یاد و خاطره مردم هیچگاه پاک نخواهد شد.
بخاریهای نفتی و گازی که در مدارس روستایی جا خوش کردند
طبق مقررات ملی ساختمان، استفاده از بخاریهای نفتی و گازی در مدارس ممنوع است اما هنوز در برخی مدارس کشور از جمله در چهارمحال و بختیاری به خصوص در مناطق روستایی و عشایر نشین از این وسایل گرمایشی استفاده میشود.
بر اساس گفته مسوولان آموزش و پرورش ۲ نوع سیستم گرمایشی در مدارس از جمله ” سیستم حرارت مرکزی” و “بخاری نفتی کاربراتوری استاندارد” استفاده میشود که حذف بخاری نفتی و گازی و توسعه سیستم حرارتی مرکزی در دستور کار اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس چهارمحال و بختیاری و کشور است تا بتوان از بروز حوادث در مدارس جلوگیری کرد که اجرایی شدن این طرح در مداس استان نیازمند تامین اعتبار و همچنین گازرسانی به مناطق سختگذر است.
نگرانی والدین از حال ناخوش سیستم گرمایشی مدارس
پدر یکی از دانشآموزان در کوهرنگ به عنوان سردترین و یکی از محرومترین مناطق چهارمحال و بختیاری گفت: این شهرستان یکی از سردسیرترین مناطق استان است که در زمستان درجه هوای این منطقه به کمتر از ۳۰ درجه سانتیگراد زیر صفر میرسد و استفاده از وسایل گرمایشی در این منطقه از ابتدای فصل پاییز آغاز میشود، در حالیکه سیستم گرمایشی برخی مدارس این شهرستان ناایمن و غیراستاندارد است و از بخاری نفتی در این مدارس استفاده میشود.
علیار بدری افزود: در روزهای اول آبانماه که هوای منطقه رو به سردی بود نفت مورد نیاز بخاریها به مدارس این منطقه ارسال نشده بود ولی دانشآموزان در کلاسهای درس سرد حاضر شدند.
به گفته وی،در برخی مناطق کمبرخوردار و سختگذر شهرستان کوهرنگ که هنوز گازرسانی انجام نشده است هم در خانهها و مدارس از وسایل گرمایشی نفتی استفاده میشود که این مساله جوابگویی سرمای شدید زمستان در این مناطق نیست.
وی اظهار داشت: با نصب بخاری در مدارس نگرای خانوادهها افزایش پیدا میکند که ممکن است به دلیل بازی دانشآموزان و یا بیتوجهی، حادثه ناگواری در مدرسه رخ دهد.
یکی از معلمان مدرسه کانکسی در منطقه “کچوز” بخش بازفت شهرستان کوهرنگ که مشغول آموزش دانشآموزان پایه ابتدایی است گفت: هماکنون در برخی از روستاهای شهرستان کوهرنگ به دلیل سختگذر بودن گازکشی انجام نشده است و وسایل نفتی و یا پنلهای خورشیدی برای استفاده از وسایل گرمایشی استفاده میشود.
فرید محمودی افزود: در این مناطق علاوه بر نبود گازکشی، مردم با مشکلات دیگر از جمله راه دسترسی، اینترنت و سایر خدمات مواجه هستند و با مشکلات که اعلام شد در این مناطق زندگی میکنند.
وی با اشاره به اینکه برخی مدارس این منطقه به پنلهای خورشیدی مجهز شدهاند گفت: پنلهای خورشیدی به تنهایی جوابگو نیست و نمیتوان از این پنلها هم برای وسایل گرمایشی و هم برای روشنایی استفاده کرد.
ظفر احمدی معلم یکی دیگر از مدارس چندپایه روستای سهجو بخش بازفت شهرستان کوهرنگ گفت: با توجه به اینکه در روزهای اول آبانماه سهمیه نفت مدارس روستایی و عشایری به منطقه ارسال نشده بود، با استفاده از ذغال کانکس را گرم نگه میداشتیم که به دلیل بو و دم ذغال برخی روزها دچار سرگیجه و سردرد میشدیم.
وی با اشاره به اینکه این کانکس هم کلاس درس و هم استراحتگاه معلم است گفت: در این مدرسه کانکسی ، به تعداد انگشتان دست دانشآموز مشغول تحصیل هستند و چراغ نفتی که برای گرم کردن کانکس استفاده میشد، خراب است و نیاز به تهیه چراغ جدید و یا بخاری نفتی استاندارد است.
این معلم استان با اشاره به اینکه برای کانکس پنل خورشیدی نیز نصب شده است افزود: این پنل خورشیدی به دلیل اینکه انرژی زیادی را در طول روز ذخیره نمیکند جوابگوی تامین روشنایی و همچنین وسایل گرمایشی برقی نیست.
احمدی افزود: هماکنون سهمیه نفت مدرسه اختصاص داده شده است اما برای آوردن نفت باید ساعتها پیادهروی کنیم که در چند روز گذشته چندین دبه نفت توسط معاون آموزشی اداره آموزش و پرورش شهرستان به روستا آورده شد.
وی اظهار داشت: کوهستانی و سختگذر بودن منطقه، نبود برق، آب لولهکشی و گاز و ضعیف بودن اینترنت از مهمترین مشکلات این روستا و روستاهای اطراف است.
نیاز هزار و ۵۰۰میلیارد ریالی برای استاندارسازی سیستم گرمایشی مدارس
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس چهارمحال و بختیاری گفت: استانداردسازی سیستم گرمایشی مدارس استان به بیش از یکهزار و ۵۰۰میلیارد ریال اعتبار نیاز است که پیشبینی می شود با تامین این میزان اعتبار، تمام کلاسهای در استان تا پایان سال آینده استانداردسازی شود.
ایرج کریمی افزود: هماکنون ۱۰ هزار و ۴۸۲ کلاس درس در سطح استان دایر است که از این تعداد ۱۵۱ کلاس درس با بخاری نفتی و یکهزار و ۱۲۸ کلاس درس با بخاری گازی گرم میشوند.
به گفته وی، بخاریهای گازی و نفتی در حال استفاده در مدارس استان نیز دارای علامت استاندارد است و تجهیز مدارس به سیستم موتورخانه یا پکیج و رادیاتور در دستور کار اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان قرار دارد.
وی اظهار داشت: در طرح استانداردسازی سیستم گرمایشی مدارس ، سیستم بخاری سنتی به سیستم پکیچ، موتورخانه و یا بخاری برقی استاندارد مجهز میشود.
کریمی با اشاره به اینکه سیستم گرمایشی یکهزار و ۷۵۳ کلاس درس استان در هنگام تاسیس استانداردسازی و تحویل آموزش و پرورش داده شده است گفت: از سال ۱۳۹۱ تاکنون با آغاز اجرای طرح استانداردسازی سیستم گرمایشی مدارس، سیستم گرمایشی هفتهزار و ۲۵۰ کلاس درس استان استانداردسازی شده است.
به گفته وی، هماکنون نیز استانداردسازی سیستم گرمایشی ۲۰۰ کلاس استان در حال اتمام است و از محل اعتبارات استانداردسازی سیستمهای گرمایش مدارس در سالجاری و سالهای آینده تمام مدارسی روستاهایی که دارای گازکشی باشند، انجام میشود.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه بخاری نفتی چکهای در هیچ مدرسه در سطح استان استفاده نمیشود اظهار داشت: بخاریهای نفتی مورد استفاده در مدارس استان کاربراتوری هستند و تامین سوخت برای این بخاریها بر عهده شرکت نفت است و ادارات آموزش و پرورش پیگیر تامین سهمیه نفت و گازوئیل برای مدارس هستند.
به گفته وی، در برخی مناطق که هنوز گازکشی انجام نشده و مدارس پرجمعیت فعال است نیز استانداردسازی سیستم گرمایشی به وسیله سیستم موتورخانه فراهم شده است که سوخت این مدارس نیز با گازوئیل تامین میشود.
کریمی با اشاره به اینکه استانداردسازی و نوسازی سیستم گرمایشی مدارس دارای بخاری گازسوز نیز در برنامه بعدی این سازمان قرار دارد گفت: جمعآوری و استاندارد این مدارس با استفاده از سیستم پکیج، موتورخانه و بخاریهای هوشمند هرموتیک از برنامههای بعدی این سازمان است.
سیستم گرمایشی ۱۱۰ مدرسه با ۷۸۰ کلاس درس استانداردسازی شد
معاون توسعه اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه سیستم گرمایشی ۱۱۰ مدرسه با ۷۸۰ کلاس درس استانداردسازی شده است گفت: این مدارس با اعتباری بیش از ۶۰۰ میلیارد ریال استانداردسازی شدند.
مهدی اسعد اظهار داشت: ۶ هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال اعتبار به اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان اختصاص داده شد، که در بخشهای مختلف از جمله توزیع قیر رایگان، احداث مدارس جدید و خرید تجهیزات هزینه شد.
به گفته وی، در این مدت ۴۲۰ میلیارد ریال برای قیر رایگان جهت ایزوگام و آسفالت مدارس هزینه شد.
اسعد با اشاره به اینکه در این مدت ۶۶ فضای آموزشی و ورزشی با ۲۲۵ باب کلاس درس تکمیل و راهاندازی شده است گفت: برای تکمیل و راهاندازی این فضاهای آموزشی و ورزشی با زیربنای بیش از ۲۹ هزار و ۲۰۰ متر مربع بیش از سه هزار و ۷۴۰ میلیارد ریال تخصیص داده شد و برای خرید تجهیزات نیز ۹۵۰ میلیارد ریال اختصاص داده شد.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، در سال تحصیلی جدید ۲۰۸ هزار دانشآموز در مدارس استان چهارمحال و بختیاری مشغول تحصیل هستند.