به گزارش خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا، مسئولان فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، بازدیدهای هفته کتاب و کتابخوانی امسال را از چاپخانهها آغاز کردهاند؛ بخشی که به گفته معاون فرهنگی این ادارهکل کمتر مورد توجه قرار گرفته و معمولا این توجه به همان ۱۱ شهریور یعنی روز ملی صنعت چاپ محدود مانده است.
مدیرکل و معاون فرهنگ و ارشاد اسلامی با این استدلال که چاپخانهها بیش از گذشته به هفته کتاب و کتابخوانی پیوند یابند، بازدید خود از چاپخانهها را تا آستانه این هفته به تعویق انداختند و پایان هفته گذشته به دیدار قدیمیترین چاپخانههای استان رفتند.
غلامرضا خوشاقبال، معاون ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در بازدید از چاپخانه قدیمی فرهنگ اظهار کرد: یکی از مهمترین مبناهای کتاب که همیشه در هفته کتاب کم رنگ تر از دیگر بخشها، دیده شده، عنصر اصلی چاپ کتاب است که در چاپخانه ها اتفاق می افتد.
او گفت: خواننده یک کتاب، هر چه زیبایی در چاپ و متن و عکس ها و تنوع بصری کتاب میبیند، همه پس از خروج کتابها از دفتر نشر و نزد طراحان و چاپخانهها خلق میشود.
خوشاقبال ادامه داد: چاپخانه دارها، به شخصیت معنوی کتاب، شخصیت فیزیکی و جذاب میبخشند که برای مخاطب قابل فهم و با جذابیتهای بصری باشد، به همین دلیل امسال برنامه بازدیدهای هفته کتاب را پیش از کتابفروشیها آغاز کردیم، جایی که منابع معنوی کتاب جایگاه خود را پیدا می کند.
معاون فرهنگی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس ادامه داد: این بازدیدها از ۲۱ آبان از سر گرفته می شود و تا پایان هفته کتاب ادامه مییابد.
گرانی کاغذ مساله مشترک جریان بزرگ کتاب
پس از بازدید مسئولان فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس از قدیمیترین چاپخانههای شیراز و گفت و شنود آنها با این صنعتگران قدیمی، خوشاقبال درباره مهمترین چالش صنعت چاپ استان به آباجان به نقل از ایرنا گفت: به گفته فعالان جریان بزرگ کتاب که از طراحی شروع میشود و به چاپخانه، تولید و فروش کتاب میرسد، گرانی کاغذ مشکل بزرگ چاپ و نشر است.
او بیان کرد: تا زمانی که کاغذ به صورت وارداتی تامین میشود و چاپخانهها برای تامین کاغذ در شرایط سخت و دشواری هستند، چرخه بزرگ کتاب از تولیدکنندگان و خوانندگان کتاب، دستخوش حوادث خواهد بود.
معاون ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس افزود: هنگامی که چاپخانهدار مجبور است، کاغذ را به صورت آزاد و با قیمت بالا خریداری کند، بالطبع ناشر نیز با سفارش کتاب در تیراژ پایینتر مواجه است.
خوشاقبال ادامه داد: چاپخانه نیز هنگامی که مجبور به چاپ تیراژ کمی باشد، برای کاهش استهلاک، همه دستگاههای خود را به کار نمی اندازد و تنها از بخشی از آنها مانند دستگاه تک رنگ استفاده میکند.
او افزود: از سوی دیگر، فروشندگان کتاب، به دلیل گرانی کاغذ و تولید کتاب گران، تعداد کتاب کمتری را برای گیشه فروش خود سفارش میدهند.
همه اینها دست به دست هم میدهند تا قیمت نامتعارفی پشت جلد کتاب درج شود که نه برای ناشر مقرون به صرفه است، نه برای چاپخانه و نه برای کتابفروش و خریداری که علاقمند به کتابخوانی است.
معاون فرهنگی فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس البته این را هم اضافه کرد که بقیه نهادههای چاپخانه مانند هزینه چاپ، رنگ، زینک و دستمزد کارگران سختکوش این مراکز نیز گران هستند اما نقش گرانی کاغذ بیش از بقیه است.
راهحل درونزای صنعت چاپ فارس و جنوب کشور
خوش اقبال راهکار را در راهاندازی کارخانه کاغذ زرقان دانست و اظهار کرد: با راه اندازی کارخانه کاغذ زرقان که چندسال است در حال تلاش برای رفع مشکلات آن هستیم، نیاز فارس و حتی جنوب کشور به کاغذ تامین میشود.
او با یادآوری بازدید وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس جمهور شهید از این واحد تولیدی، گفت: راهاندازی کارخانه کاغذ زاگرس زرقان، نیازمند تامین منابع است که باید از سوی دولت در سطح کلان انجام شود.
معاون فرهنگی و امور رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس افزود: اگر با همت شخصیتهای سیاسی استان و وزارتخانههای فرهنگ و ارشاد اسلامی و صنعت، معدن و تجارت راهاندازی این کارخانه به نتیجه برسد، شاهد اتفاقات خوبی در صنعت چاپ و نشر فارس و جنوب کشور خواهیم بود تا دست کم برای تامین کاغذ به قصه صادرات و واردات محتاج نباشیم.