تلخ و شیرین‌ فرزندآوری در خراسان جنوبی

تلخ و شیرین‌ فرزندآوری در خراسان جنوبی

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا کاهش نرخ باروری و زاد و ولد یکی از نگرانی‌‎های مسئولان کشور است؛ موضوعی که در صورت تداوم به معضلی بزرگ تبدیل می شود و دهه‌های آتی با پیری جمعیت مواجه خواهیم شد.

رهبر معظم انقلاب هم از سال‌ها قبل نسبت به کاهش نرخ فرزندآوری و پیری جمعیت در کشور هشدار و بارها تذکراتی داده‌اند.

حدود سه سال از ابلاغ قانونی جوانی جمعیت می‌گذرد در این قانون همه وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های زیرمجموعه دولت موظف شدند تا دستورالعمل‌ها، برنامه‌ها و منشورهای مرتبط با خانواده، فرزندآوری و جمعیت را در چارچوب مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی اجرا کنند.

از اعطای زمین و واحدهای مسکونی به خانواده‌ها گرفته تا تسهیلات برای دانشجوهای متاهل، اعطای وام و ورود فرزندان به بورس، سه برابر شدن یارانه و تسهیلات ازدواج و مرخصی زایمان بخشی از مشوق‌هایی بوده که در قانون جوانی جمعیت دیده شده است.

با این وجود برخی گره‌ها و رویه‌های سخت در اعطای مشوق‌های فرزندآوری، اهداف این قانون را از دسترس دور ساخته و دریافت مشوق‌ها از مسیرهای پر پیچ و خم موجب دلسردی بسیاری از زوج‌ها در فرزندآوری شده است، زوج‌هایی که برای فرزندآوری پیش از این دچار بیم اقتصادی، آینده‌ هراسی و درگیر محاسبات عقلانی‌ بودند با مشکلاتی همچون تعلل بانک‌ها در پرداخت وام ازدواج یا گرانی برخی مکمل‌های دارویی نیز دست و پنجه نرم می‌کنند.

افزایش نرخ موالید در خراسان جنوبی

آن گونه که مدیر گروه سلامت و جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند آمار می‌دهد میزان موالید در خراسان جنوبی از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ کاهشی، سال ۱۴۰۰ تقریبا ثابت بوده و از سال ۱۴۰۲ روند آن افزایشی شده است.

نرجس مصطفوی شروع جدی برنامه‌های جوانی جمعیت در استان را مربوط به دی‌ماه ۱۴۰۰ دانست و گفت: قرارگاه دانشگاهی جوانی جمعیت هم در استان ابتدای سال ۱۴۰۱ شروع به کار کرد.

وی به برگزاری ۲۳ قرارگاه دانشگاهی از سال ۱۴۰۱ تاکنون اشاره کرد که ۱۷۶ مصوبه داشته و بیش از ۸۷ درصد مصوبات اجرایی شده است.

مدیر گروه سلامت و جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه خراسان جنوبی در سال گذشته جزو ۱۵ استانی بوده که نرخ باروری آن رشد داشته، به افزایش نرخ باروری کلی استان از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ اشاره کرد و گفت: در سال ۱۴۰۰ این نرخ ۲.۲۳ بوده و ۱۴۰۲ این عدد به ۲.۳۲ درصد رسیده است.

تخصیص پایین اعتبارات تکلیفی بانک‌ها در خراسان جنوبی

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری خراسان جنوبی نیز معتقد است که روند ستادی قانون جوانی جمعیت در استان تاکنون خوب پیش رفته و ارگان‌های مختلف هم گزارش‌هایی در جلسات منظم ارایه داده‌اند اما کم و کیف و درصد اجرای مفاد این قانون به دلایلی متفاوت است.

فهمیه زنگویی شاخص ترین اقدامات حمایتی در استان را وام‌های فرزندآوری و واگذری زمین‌ها عنوان کرد که در دست اجرا بوده و اثرات آن نیز می‌تواند برای مردم ملموس‌تر باشد.

وی تاکید کرد: اما صف‌های طولانی وام‌های فرزندآوری ناشی از کمبود اعتبار است که باید مرکز به آن توجه کند چون تخصیص اعتبارات تکلیفی به بانک‌های استانی پایین بوده و جوابگوی درخواست متقاضیان نیست.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری خراسان جنوبی یادآور شد: این موضوع بارها به مرکز منتقل شده و استاندار خراسان جنوبی هم با شورای هماهنگی بانک‌ها نشست‌های مختلفی داشته که مقرر شده سقف تسهیلات اعطایی به استان بیشتر شود، لذا این تلاش‌ها ادامه دارد و وعده‌هایی داده شده که باید منتظر تحقق آن بود.

تلخ و شیرین‌ فرزندآوری در خراسان جنوبی

وی یکی از مشوق‌های مهم در حوزه فرزندآوری را اعطای زمین عنوان کرد و گفت: برخی از زمین‌های فرزندآوری در حال امضای قرارداد بوده که از طریق اداره پست به آدرس متقاضیان ارسال می‌شود لذا سندها به‌زودی به دست خانواده‌ها می‌رسد و امیدواریم این روند تندتر شود.

زنگویی تاکید کرد: مهمترین بحث در این خصوص آشنایی مردم با حقوق قانونی است که باید از دستگاه‌های خدمات‌رسان مطالبه کنند چون تخفیفاتی هم لحاظ شده که برای انشعابات آب، برق، گاز یا صدور پروانه لحاظ می‌شود.

وی ادامه داد: در خصوص تسهیلات فرزندآوری و ازدواج هم برخی از بانک‌های دولتی از جمله بانک ملی، ملت، صادرات و تجارت خوب عمل کردند، اما بانک‌های خصوصی عملکرد بسیار بدی داشتند.

ادامه رایزنی‌ها از خراسان جنوبی با بانک مرکزی

دبیر کمیسیون هماهنگی بانک‌های خراسان جنوبی نیز با اشاره به عملکرد بانک‌های استان در حوزه جوانی جمعیت گفت: از ابتدای امسال ۲ هزار و ۸۰۶ پرونده تسهیلات ازدواج در استان منجر به پرداخت شده و در نیمه نخست سال جاری تمامی تسهیلات ابلاغی سال ۱۴۰۳ را پرداخت کرده‌ایم.

امسال با توجه به تغییر دولت، ناترازی شبکه بانکی و کمبود منابع قرض الحسنه، سهمیه ابلاغ تسهیلات بانک‌های استان کاهش پیدا کرد اما با روی کارآمدن دولت چهاردهم قرار شد ۱۵۰ همت توسط بانک مرکزی در اختیار بانک‌های کشور قرار گیرد تا صف انتظار وام‌های ازدواج و فرزندآوری شکسته شود

محمدعلی زرنگ با تاکید بر اینکه در صورت ابلاغ سهمیه جدید از سوی بانک مرکزی، روند پرداخت تسهیلات توسط شبکه بانکی استان شتاب می‌گیرد اظهار کرد: در سال جاری با توجه به تغییر دولت، ناترازی شبکه بانکی و کمبود منابع قرض الحسنه، سهمیه ابلاغ تسهیلات بانک‌های استان کاهش پیدا کرد اما با روی کارآمدن دولت چهاردهم قرار شد ۱۵۰ همت توسط بانک مرکزی در اختیار بانک‌های کشور قرار گیرد تا صف انتظار وام‌های ازدواج و فرزندآوری شکسته شود که البته هنوز این اعتبار به استان‌ها ابلاغ نشده است.

وی با بیان اینکه در ۶ ماه نخست سال جاری بانک‌های استان به رغم کمبود منابع، ناترازی و کاهش چشمگیر سهمیه ابلاغی، عملکرد خوبی در پرداخت تسهیلات داشتند افزود: در این مدت چهار هزار و ۳۴۱ پرونده تسهیلات فرزندآوری نیز توسط بانک‌های خراسان جنوبی انجام و در مجموع ۱۰۰ درصد تسهیلات ابلاغی فرزندآوری توسط بانک‌های استان پرداخت شده است.

زرنگ ادامه داد: پایان سال گذشته برای جذب منابع بیشتر با تهران رایزنی داشتیم و سهمیه‌ای برای استان دریافت کردیم اما با توجه به اینکه زوجین و والدین یقین داشتند مبلغ تسهیلات در سال جاری افزایش می‌یابد، در پایان سال گذشته مراجعات کمتری برای دریافت تسهیلات داشتند و متاسفانه صف انتظار تسهیلات مجدد افزایش یافت.

وی گفت: رایزنی ها همچنان با بانک مرکزی ادامه دارد که با توجه به تعداد افراد بالای در صف انتظار تسهیلات ازدواج و فرزندآوری، سهمیه استان افزایش یابد تا در ۶ ماه دوم امسال عملکرد بهتری از نیمه نخست داشته باشیم.

انتظار ۱۲ هزار و ۹۳۵ نفر در خراسان جنوبی برای وام فرزندآوری

دبیر کمیسیون هماهنگی بانک‌های خراسان جنوبی بیان کرد: اکنون ۶ هزار و ۳۸۶ نفر برای دریافت تسهیلات ازدواج، ۱۲ هزار و ۹۳۵ نفر در صف انتظار دریافت تسهیلات فرزندآوری هستند.

وی همچنین با اشاره به مطالبات معوق بانک‌های استان به مبلغ ۱۴ هزار و ۶۶۵ میلیون ریال معادل ۱.۴ همت، گفت: این مبلغ، عدد بالایی به نسبت منابع در اختیار بانک‌های استان است که نسبت به اسفند پارسال ۳۵ درصد افزایش یافته‌ است.

زرنگ افزود: این مطالبات باعث شده قدرت وام ‌دهی کاهش پیدا کند و در صورت تعیین تکلیف در زمینه پرداخت تسهیلات تکلیفی مشکلی نخواهیم داشت.

وی بیان کرد: در ۶ ماه نخست سال جاری منابع بانکی استان نسبت به سال گذشته حدود ۲۰ درصد رشد داشته و مصارف بانک‌ها حدود ۲۳ درصد افزایش یافته که در این مدت بیش از ۱۰۵ درصد منابع بانکی استان مصرف شده در صورتی که استاندارد آن ۸۵ درصد است و بخشی از ناترازی نظام بانکی استان به همین موضوع بر می‌گردد.

۲۰ درصد منابع بانکی برای تسهیلات فرزندآوری

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان جنوبی هم رتبه دوم استان در نرخ موالید کشور را یادآور شد و گفت: با افزایش ۶.۸ درصدی ولادت‌ها، خراسان جنوبی رتبه دوم کشور در نرخ موالید را به خود اختصاص داده است.

سید محمد رضا طالبی، ۶ آبان در جلسه کمیسیون علنی و تخصصی بازرسی کل استان با اشاره به مشوق های خوب لحاظ شده در قانون جوانی جمعیت، متذکر شد: در بحث جوانی جمعیت خیلی از مردم قوانین را بطور کامل نمی‌دانند و فقط از این بین دو موضوع واگذاری وام و زمین را در جریان هستند.

تلخ و شیرین‌ فرزندآوری در خراسان جنوبی

وی با تأکید بر اینکه باید نارضایتی در حوزه پرداخت تسهیلات فرزندآوری به حداقل برسد، اظهار کرد: برخی بانک‌ها تنها ۲۰ درصد منابع خود را از ابتدای سال در قالب این تسهیلات به مردم ارائه داده اند، که باید این موضوع بدون تعارف، توسط اداره کل بازرسی استان، بررسی شود.

سهم خواهی خراسان‌ جنوبی از ۱۵٠ همت تسهیلات جوانی جمعیت

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان جنوبی همچنین با اشاره به صف‌های طولانی دریافت تسهیلات جوانی جمعیت در استان گفت: سهم استان از ۱۵۰ همت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری کشور، پیگیری شود.

وی با ذکر این نکته که در تسهیلات ازدواج و فرزندآوری در استان عقب ماندگی هایی داریم و صف انتظار متقاضیان تقریباً طولانی است، ادامه داد: انتظار این است که این اعتبارات به تناسب صف انتظار افراد برای دریافت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری بین بانک‌ها توزیع شود.

طالبی با تأکید بر اینکه همه ساله میزان تسهیلات فرزندآوری و ازدواج افزایشی است، گفت: در صورتی که امکان حذف فردی که از اخذ تسهیلات خودداری می کند، وجود داشته باشد، انباشت متقاضیان را شاهد نخواهیم بود.

چهار فرزندی‌های بیرجندی زمین گرفتند

اما با وجود نارضایتی‌ها از سیستم بانکی در پرداخت تسهیلات فرزندآوری خبر امضای هزار و ۶۰۰ قرارداد واگذاری زمین طرح جوانی جمعیت در بیرجند به کام مردم شیرین بود.

این امتیاز دولتی به گفته مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی برای خانواده‌های چهار فرزندی بوده گرچه تعداد متقاضیان قانون جوانی جمعیت در شهر بیرجند پنج هزار نفر و در کل استان این تعداد هشت هزار و ۵۰۰ نفر هستند.

میرمحمد مودی در این خصوص اظهار کرد: برای تمامی این متقاضیان تامین زمین و قرعه‌کشی انجام شده و در مجموع تخصیص زمین برای کل این متقاضیان صورت گرفته‌ است.

وی یادآور شد: در تمام شهرهای استان قرارداد واگذاری انجام شده و یا در حال انجام است اما در شهر بیرجند با توجه حجم زیاد متقاضیان مسئولیت قرارداد واگذاری زمین را به شرکت پست واگذار کردیم که با توجه به تعداد بالای متقاضیان عملیات واگذاری زمین به متقاضیان در شهر بیرجند کمی زمان‌بر شده‌ است.

مودی گفت: برای خانواده‌های چهار فرزندی قرارداد واگذاری در شرکت پست در حال انجام است که تاکنون قرارداد واگذاری زمین به هزار و ۶۰۰ خانواده جوانی جمعیت در بیرجند امضا شده که بعد از تکمیل قرارداد از سوی اداره‌کل راه و شهرسازی، سند اراضی منازل تحویل می‌شود.

وی بیان کرد: با این شرایط متقاضیان برای تحویل و تکمیل مدارک، نیازی به حضور در اداره‌کل راه و شهرسازی ندارند و همه اقدامات در شرکت پست انجام می‌شود.

اولویت تحویل زمین به طرح جوانی جمعیت در شهر بیرجند خانواده‌های دارای چهار فرزند هستند، از آنجایی که هزینه آماده‌سازی اراضی از خانواده سه فرزندی دریافت می‌شود و نیازمند یکسری اقدامات مالی است

مودی با بیان اینکه اولویت تحویل زمین به طرح جوانی جمعیت در شهر بیرجند را به خانواده‌های دارای چهار فرزند داده‌ شده‌ است، گفت: از آنجایی که هزینه آماده‌سازی اراضی از خانواده سه فرزندی دریافت می‌شود و نیازمند یکسری اقدامات مالی است، بعد از اتمام خانواده‌های چهار فرزندی امضای قرارداد برای خانواده‌های سه فرزندی هم در شرکت پست انجام خواهد شد.

بر اساس داده‌های مرکز رصد جمعیت ثبت احوال خراسان جنوبی در ۶ ماه نخست امسال هفت هزار و ۴۸۴ واقعه ولادت به ثبت رسیده که همچنان نسبت به مدت مشابه سال قبل با افزایش همراه است.

بیشترین مرتبه ولادت نوزادان متولد شده در ۶ ماه اول امسال، به ترتیب فرزند دوم، اول و سوم خانواده بوده است.

دولت چهاردهم هم موضوع جوانی جمعیت را یک تکلیف ملی می داند که تمام دستگاه‌های کشور باید به این موضوع توجه کنند.در همین خصوص وزیر بهداشت ۱۴ آبان ماه جاری یکی از مهمترین اولویت‌های وزارت بهداشت را اجرای قانون جوانی جمعیت دانست و گفت: جوانی جمعیت از الزامات قانونی مورد تاکید ویژه مقام معظم رهبری و وظیفه ملی ما به حساب می آید چون کشور در آینده با سالمندی به سمتی پیش می رود که تولید، جوانی، نشاط و کارآمدی به تدریج از بین خواهد رفت.

حتما ببینید

زمین لرزه گزیک خراسان جنوبی خسارت نداشت

زمین لرزه گزیک خراسان جنوبی خسارت نداشت

محمد علی آخوندی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار آباجان به نقل از …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *