جمعیت زیباترین شهر استان یزد روی غلتک پیری/تفت خالی از سکنه می‌شود؟+فیلم

جمعیت زیباترین شهر استان یزد روی غلتک پیری/تفت خالی از سکنه می‌شود؟+فیلم

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، اخیرا معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد اعلام کرده: شهرستان تفت با ۲۱.۹ درصد جمعیت سالمندی، سالمندترین و بافق با ۸.۱ درصد سالمندی، جوانترین شهرستان این استان هستند.

تفت، زیباترین و ییلاقی‌ترین شهرستان استان یزد در حدود ۲۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد در دامنه قله شیرکوه(بلندترین قله استان یزد) واقع شده است؛ این شهرستان بیشترین روستاهای استان را در دل خود جای داده و روزهای تعطیل، میزبان مسافران و گردشگران استان و سایر نقاط کشور است.

به دنبال خشکسالی‌های ۲ دهه گذشته، اغلب جمعیت روستایی این شهرستان، راهی مرکز استان شدند و در خود شهر تفت هم برخی از مدارس آن بعلت کم بودن جمعیت، تعطیل شد و دانش آموزانش راهی مراکز آموزشی در مرکز استان شدند.

آمارها نشان می دهد حال جمعیتی تفت خوب نیست؛ تولدها کاهش یافته، فوتی‌ها افزایش پیدا کرده، مهاجرت ها زیاد شده و نرخ جمعیت آن نه تنها پیشرفت نکرده که حتی ثابت هم نمانده و روند کاهش داشته است!

جمعیت زیباترین شهر استان یزد روی غلتک پیری/آیا تفت خالی از سکنه می‌شود؟+فیلم

تفت به اتفاق اشکدر، نزدیک ترین شهرستان ها به مرکز استان هستند؛ بسیاری از مردم حتی برای خریدهای روزانه خود هم راهی شهر یزد می شوند و همین باعث شده تا در شهری مثل تفت، بازار کسب و کار مغازه داران نیز رونق چندانی نداشته باشد.

ساخت و ساز در خروجی ۲ شهر تفت و یزد هم هر روز بیشتر و بیشتر می‌شود به گونه ای که فقط چند کیلومتر بیایان در میان این ۲ شهر وجود دارد و بقیه آن را اماکن مسکونی و صنعتی و تجاری تشکیل می دهد و دیری نخواهد پایید که یزد و تفت، کاملا به هم متصل خواهند شد.

اوضاع جمعیتی تفت و برخی دیگر از نقاط استان باعث شد تا از مدیرکل ثبت احوال استان یزد دعوت کنیم تا به دفتر آباجان به نقل از ایرنا بیاید و اطلاعات بیشتری در اختیار خوانندگان قرار دهد.

استان یزد به سمت پیری پیش می‌رود

“مهدی مصدق” به آباجان به نقل از ایرنا گفت: طبق آخرین برآوردها، جمعیت استان یزد یک میلیون و ۳۱۴ هزار نفر است که ۳۴۵ هزار نفر از این جمعیت معادل ۲۷/۵ درصد در گروه سنی زیر ۱۵ سال، ۸۸۳ هزار نفر معادل ۶۷ درصد جمعیت در گروه ۱۵ تا ۶۴ سال و ۸۶ هزار نفر معادل ۶.۵ درصد جمعیت در گروه سالمندان قرار دارند.

وی افزود: در ابتدای دهه ۹۰، ۳۵ درصد جمعیت استان یزد در گروه سنی ۱۸ تا ۳۴ سال بودند که اکنون فقط ۲۴ درصد جمعیت در این گروه سنی هستند و این امر نشان دهنده این است که جامعه یزد رو به پیری، پیش می‌رود.

مدیرکل ثبت احوال یزد گفت: یکی از وظایف ذاتی ثبت احوال، انتشار آمارهای حیاتی است و از آن سو معتقدیم که این دستگاه بر اساس وظیفه خود باید بتواند اطلاع رسانی دقیق انجام دهد؛ مردم، مسوولان امر و برنامه‌ریزان نیز می‌توانند بر اساس آمار و اطلاعات دقیق، تصمیم گیری درست و اصولی بگیرند.

وی ادامه داد: هر کس در حوزه برنامه ریزی فعالیت می‌کند بر اساس داده‌ها و اطلاعات تصمیم می گیرد و اگر خدای ناکرده این اطلاعات و داده ها درست نباشد، غرض ورزانه یا انحرافی باشد بهترین برنامه ریزی هم که انجام شود در تصمیم گیری‌ها خطا ایجاد میشود و جامعه به ناکجا آباد می‌رود.

آمارها نشان می دهد حال جمعیتی تفت خوب نیست؛ تولدها کاهش یافته، فوتی‌ها افزایش پیدا کرده، مهاجرت ها زیاد شده و نرخ جمعیت آن نه تنها پیشرفت نکرده که حتی ثابت هم نمانده و روند کاهش داشته است!

مصدق اظهار داشت: سازمان ثبت احوال بعنوان دستگاه حاکمیتی، همه جا به دور از مسائل سیاسی و هرگونه جوی، سعی کرده آمار دقیق و متقنی را به جامعه و مردم و برنامه ریزان ارائه کند؛ ثبت احوال آیینه‌ای از اقدامات و تصمیماتی است که در جامعه گرفته میشود.

این مسوول به اهمیت ارائه اطلاعات و داده های صحیح در جامعه اشاره کرد و گفت: اگر ثبت احوال، اطلاعات دقیق به مردم بدهد و مثلا با دلیل و برهان اعلام کند که وضعیت جمعیتی ما به سمت پیری می رود، مردم ما فهیم هستند و این خطر را درک می کنند.

وی افزود: جدا از همه شعارهایی که ممکن است دولت های مختلف بدهند، واقعیت جامعه این است که در حال حرکت به سمت پیری هستیم و این حرف ما نیست بلکه حرف علم جمعیت شناسی و داده‌هاست.

وضعیت فعلی، کشور را به سمت پیری خواهد برد/ افتتاح قریب‌الوقوع مرکز رصد جمعیت در یزد

مدیرکل ثبت احوال استان یزد یادآور شد: یکی از مسائل مهم سال های اخیر جامعه ما بحث جمعیت است، موضوعی که سالهاست به آن پرداخته میشود و دولت های مختلف، برخوردهای متفاوت با این مقوله دارند و برخی از آنها معتقدند به لحاظ جمعیت مشکلی نداریم ولی اغلب دانشمندان و جامعه شناسان معتقدند اگر به این وضعیت باشیم به مشکل پیری جمعیت برخورد می کنیم.

وی افزود: می‌گویند زن و شوهری که ازدواج می کنند باید به ازای خودشان که ۲ نفر هستند ۲ فرزند هم جایگزین کنند و این می تواند نرح جایگزینی جمعیت را ثابت نگه دارند؛ ثبت احوال بر اساس جمعیت کشور، مرکزی را به نام “مرکز رصد جمعیت” ایجاد کرده تا تحولات جمعیتی را رصد کند و لحظه به لحظه هر قشری از جامعه در این مرکز رصد و داشبوردهای جمعیت، تولد، وفات، ازدواج و طلاق را به تفکیک شهرستان و استان رصد کند که این مرکز به زودی در استان یزد نیز راه اندازی خواهد شد.

مصدق با بیان اینکه ثبت احوال، داده‌های خام تولید می کند و این اطلاعات خام، نیاز به تحقیق دارد، از برنامه ریزان حوزه های فرهنگی، اجتماعی و علم و دانش دعوت کرد برای دریافت اطلاعات تفکیک شده به این اداره کل مراجعه کنند.

چرا شهرستان تفت، پیرترین جمعیت استان را دارد؟ علت بالای مهاجرت و فوتی‌ها چیست؟

مدیرکل ثبت استان یزد در پاسخ به این سوال که چرا تفت، پیرترین جمعیت استان را در دل خود جای داده و چرا مهاجرت پذیری در این منطقه بالاست و شاهد کمترین میزان تولد و بیشترین میزان فوت در آن هستیم، گفت: نزدیکی برخی شهرستان‌ها مثل تفت و اشکذر به مرکز استان، یکی از دلایل این امر است.

وی ادامه داد: در برخی مناطق استان، مهاجرت‌ها زیاد شده که تفت در این زمینه از وضعیت استثنایی برخوردار است و فوج مهاجرت ساکنان آن به مرکز استان و دیگر نقاط کشور، باعث خالی شدن این منطقه از جمعیت شده است.

وی در تشریح علت این مهاجرت ها هم افزود: کار اغلب مردم تفت و بویژه روستاها، کشاورزی بوده و هست و این شهرستان از مناطق عمده تولید محصولات کشاورزی است اما خشکسالی‌های پیاپی و کم آبی موجب شد تا ساکنان این مناطق، عطای کشاورزی را به لقایش ببخشند و عازم مرکز استان شوند.

به گفته مصدق، همین امر موجب شد تا جوانان تفتی و بویژه روستاها در زادگاه خود نمانند و فقط سالمندان باقی بمانند که یکی از پیامدهای آن کاهش نرخ ازدواج بوده و حتی شماری از ازدواج های شهرستان در مرکز استان ثبت شود، کاهش ازدواج به تبع آن، کاهش تولد را هم به همراه دارد و نرخ وفات هم زیاد می شود چون مسن ها در آنجا باقی ماندند و نرخ وافعی رخ نمی دهد.

وی اضافه کرد: تصمیم گیران استان به این موضوع ورود کردند و با زدن چند شهرک صنعتی در تفت و همچنین مراکز فرهنگی و رفاهی جذاب، جلوی این رشد مهاجرت را بگیرند که البته این امر آغاز شده تا جوان‌ها مهاجرت معکوس داشته باشند؛ در حال حاضر نرخ ولادت در تفت، پایین، آمار وفات آن بالا و ازدواج آن هم کاهش یافته است.

اوضاع جمعیتی بافق و اردکان از سایر نقاط استان یزد بهتر است

مصدق با بیان اینکه شهرستان های اردکان و بافق به سمت صنعتی شدن و جذب جوانان جویای کار رفتند و لذا اوضاع نرخ جمعیتی آن از سایر نقاط استان مطلوب‌تر است، تصریح کرد بسیاری از مردم سایر نقاط استان و حتی کشور به دلیل فراهم بودن شرایط شغلی، به بافق مهاجرت کردند و در آنجا ساکن شدند و لذا نرخ ازدواج، طلاق و ولادت در این منطقه نسبت به سایر نقاط استان مطلوب تر است و نرخ وفات آن هم در مقایسه با جمعیت آن، پایین تر می باشد.

به گفته وی این اتفاق در شهرستان اشکذر هم رخ داده ولی چون ولادت در این منطقه در شهر یزد ثبت میشود؛ آمارها متفاوت است.

مدیرکل ثبت احوال یزد ادامه داد: داده‌های ما در حال تبدیل شدن به “سکونت محور” و نه “ثبت محور” است؛ ولادت بر اساس محل سکونت، تعیین می‌شود.

نشانی مندرج در پایگاه ثبت احوال؛ اقامتگاه قانونی افراد محسوب می شود

مدیر کل ثبت احوال استان یزد گفت: بر اساس تصویب نامه هیئت وزیران که به تازگی ابلاغ شده، سازمان ثبت احوال مکلف شده است امکان ثبت برخط و به روزرسانی نشانی افراد حقیقی جامعه را فراهم آورد.

مصدق افزود: سازمان ثبت احوال کشور از سالهای گذشته با پیش بینی فضایی برای ثبت تغییر نشانی در تارنمای خود، امکان اعلام برخط تغییر نشانی را برای شهروندان فراهم کرده است.

مدیر کل ثبت احوال استان یزد ادامه داد: از ابتدای امسال، کلیه مراجعین به ثبت احوال برای دریافت خدمت، باید با مراجعه به پایگاه ثبت احوال، نسبت به اعلام و ثبت تغییر نشانی خود اقدام کنند که با تصویبنامه اخیر هیئت وزیران، سایر دستگاه ها نیز ملزم به رعایت این مهم برای ارائه خدمت خواهند بود.

تصمیم گیران استان به این موضوع ورود کردند و با زدن چند شهرک صنعتی در تفت و همچنین مراکز فرهنگی و رفاهی جذاب، جلوی این رشد مهاجرت را بگیرند که البته این امر آغاز شده تا جوان‌ها مهاجرت معکوس داشته باشند

مصدق با اشاره به بند دوم این مصوبه گفت: از این پس، مرجع رسمی اعلام اقامتگاه افراد حقیقی جامعه، پایگاه ثبت احوال خواهد بود و تمامی دستگاه‌ها برای ارائه خدمات به شهروندان موظفند آخرین نشانی افراد را از پایگاه نشانی سازمان ثبت احوال استعلام کنند.

وی از عموم مردم استان خواست با مراجعه به پایگاه تغییر نشانی سازمان ثبت احوال به آدرس https://www.ncr.ir/changeAddress/ نسبت به ثبت آخرین نشانی محل سکونت خود اقدام کنند.

افزایش پنج درصدی ازدواج و کاهش پنج درصدی طلاق در نیمه نخست امسال در استان یزد

مدیرکل ثبت احوال استان یزد از افزایش پنج درصدی ازدواج و کاهش پنج درصدی طلاق در این استان در نیمه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل خبر داد .

مصدق گفت : رویداد شیرین ولادت با ۸۴۵۲ مورد ثبت تولد ، ۱/۵ درصد نسبت به نیمه نخست پارسال کاهش داشته است .

به گفته وی طی همین مدت ۲۷۴۰ رویداد وفات به ثبت رسید که نسبت به سال گذشته افزایش پنج درصدی داشته است ؛ میانگین سن مردان فوت شده ۶۴/۵ و زنان ۷۲ سال بوده است .

جمعیت زیباترین شهر استان یزد روی غلتک پیری/تفت خالی از سکنه می‌شود؟+فیلم

دبیر شورای هماهنگی ثبت احوال استان با اشاره به آمار جمعیتی استان گفت : جمعیت استان یزد بر اساس برآورد مرکز آمار در سال ۱۴۰۳ ، یک میلیون و ۳۱۴ هزار نفر اعلام شده که از این تعداد ۶۷۱ هزار نفر مرد و ۶۴۳ هزار نفر زن هستند .

به گفته وی ۳۴۵ هزار نفر زیر ۱۵ سال ( ۱۷۵ هزار نفر پسر و ۱۷۰ هزار نفر دختر ) ۸۸۳ هزار نفر جمعیت در سن کار بین ۱۵ تا ۶۴ سال ( ۴۵۴ هزار نفر مرد و ۴۲۹ هزار نفر زن ) و ۸۶ هزار نفر در سن سالمندی ۶۵ سال به بالا ( ۴۲ هزار نفر مرد و ۴۰ هزار نفر زن ) هستند .

تا دیر نشده باید برای پیر نشدن جمعیت در استان یزد و بویژه شهرستان تفت چاره ای اندیشید، می توان با ارائه مشوق های رفاهی و تسهیلاتی و تامین آب مورد نیاز، روستاییان را به زادگاهشان بازگرداند و در شهر تفت هم باید تمهیداتی اندیشیده شود تا نزدیکی به مرکز استان باعث خالی شدن جمعیت و بی‌رونقی بازار کسب و کار و مراجعه مردم برای امور مختلف به مرکز استان نشود.

Check Also

چراغ‌هایی که شاید چراغ خانه‌ای را خاموش کند

چراغ‌هایی که شاید چراغ خانه‌ای را خاموش کند

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، نصب چراغ های آزار دهنده چشم که از …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *