به گزارش خبرنگار علمی آباجان به نقل از ایرنا؛ شهر جهانی فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی ایران، آینه تمام نمایی از ایرانِ اسلامی است که در آن به کمک علوم انسانی و هنر و با استفاده از ظرفیتهای عظیم تاریخی، فرهنگی و تمدنی و زیستبوم متنوع ایرانی و فرصتهای اقتصادی نهفته در چهار اقلیم معتدل و مرطوب، گرم و خشک، گرم و مرطوب و سرد و خشک، فضایی نوین و فرصتی تازه برای کار فرهنگی و اقتصادی، سرمایهگذاری، درآمدزایی و تولید و عرضه ملی و جهانیِ محصولات و خدمات هنری و فرهنگی فراهم کند.
طرح راهاندازی این مجموعه که توسط پارک ملی علوم و فناوری نرم و صنایع فرهنگی جهاد دانشگاهی تهیه شده است، بعد از طی مراحل مختلف بررسی در شورای هنر، به شورای عالی انقلاب فرهنگی رفت، در جلسه ۸۹۶ بیست و چهارم بهمن ماه ۱۴۰۲ این شورا به تصویب رسید و در تاریخ ۱۲ اسفند ماه ۱۴۰۲ برای اجرا به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جهاد دانشگاهی و وزارت میراث فرهنگی ابلاغ شد.
رئیسجمهور سابق هم در اسفند سال گذشته مصوبه «راهاندازی شهر جهانی نوآوری و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی و خلاق کشور» را ابلاغ کرد که بر اساس آن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف شد با همکاری پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی جهاد دانشگاهی نسبت به تاسیس این شهر جهانی اقدام کند.
معاون هماهنگی و توسعه پارک ملی علوم و فناوری نرم و صنایع فرهنگی جهاد دانشگاهی در گفتوگو با خبرنگار علمی آباجان به نقل از ایرنا به حضور شرکتهای خلاق و دانشبنیان در این پارک پرداخت و گفت که در این مجموعه، ۱۵۰ شرکت مستقر هستند که از این تعداد، ۴۰ شرکت دانشبنیان و ۶۰ شرکت خلاق و مابقی هم در مرحله تبدیل به یکی از این دو شرکت هستند.
عزیزالله جعفری در تعریف از شرکتهای خلاق گفت: شرکتهایی که در حوزه صنایع خلاق کار میکنند جنس فعالیت آن ها بیشتر در حوزه علوم انسانی- هنر و زیر شاخههای هنر بوده و بیشتر نوآوریهای آنها توسعه و فرهنگی است. همچنین این قبیل شرکتها جزء ظرفیتهای توسعه کشورها محسوب میشوند که برخی تا ۱۶ درصد هم رشد داشتند به عنوان نمونه خیلی از کشورها بهویژه کشورهای همسایه ایران نظیر امارات، قطر و کشورهای عربی سرمایهگذاری خوبی در این حوزه انجام دادند و امارات هم سالیان سال در حال برگزاری اکسپوهای مختلف از شرکتهای خلاق است.
وی این را هم گفت که این مجموعه، تنها پارک کشور است که به صورت تخصصی در این حوزه فعالیت میکند، چون اکثر پارکهای علم و فناوری در کشور در زمینه فنی مهندسی، کشاورزی و پزشکی کار میکنند اما این پارک دارای ۲ ویژگی است از جمله گستردگی فعالیت در سطح ملی به دلیل شبکه گسترده پژوهشی جهاد دانشگاهی در کشور و دوم اینکه به طور تخصصی در حوزه صنایع خلاق و فرهنگی فعالیت دارد. از طرفی گردش مالی این پارک در سال گذشته ۲۰ هزار میلیارد تومان بوده است.
معاون پارک ملی علوم و فناوری نرم و صنایع فرهنگی جهاد دانشگاهی در ذیل فعالیتهای پارک ملی به آخرین اقدامات در طرح شهر جهانی نوآوری و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی اشاره کرد و گفت: با ایجاد این شهر جهانی، مزایایی همچون توسعه فناوریها و نوآوریهای نرم و فرهنگی در سطح کشور، توسعه صادرات از طریق تقویت تعاملات بینالمللی و تسهیل دسترسی به بازارهای جهانی، سرمایهگذاری بیشتر و رشد اقتصاد دانشبنیان و خلاق، افزایش درآمدهای غیر نفتی، توسعه گردشگری، ایجاد شغل و بهبود شرایط زندگی ایرانیان در بازه زمانی کوتاهتر، در دسترس قرار میگیرد.
وی درباره ظرفیتهای بزرگ این طرح با استناد به گزارش جامع از شرایط اقتصاد و چشمانداز جهانی صنایع خلاق اینگونه توضیح داد: سازمان ملل چند سالی است که یک گزارش جامع از وضعیت اقتصاد و چشمانداز جهانی اقتصاد صنایع خلاق ارائه میکند که آخرین گزارش آن مربوط به ۲۰۲۴ و ۲۰۲۲ است که هر دو سال یکبار ارائه میشود. در این گزارش، صنایع خلاق در جهان را به دو قسمت خدمات خلاق و محصولات خلاق تقسیمبندی شده است که در بخش صادرات خدمات خلاق، جهان رشد شتابانی دارد و شرکتهای خلاق جهان در سال ۲۰۲۲ حدود یک هزار میلیارد دلار صادرات داشتهاند که ۵۲۴ میلیارد دلار آن در حوزه کالاهای خلاق است.
جعفری ادامه داد: نکته مهم این است که در فاصله سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ صادرات صنایع خلاق از ۱۵۰۰ میلیارد به ۲ هزار میلیارد دلار افزایش یافته است که به طور متوسط، ۱۶.۵ درصد رشد سالانه صادرات نشان میدهد، در حالی که در همین بازه زمانی متوسط رشد تولید ناخالص جهانی سه درصد است و در مقایسه با ۱۶.۵ درصد، نشاندهنده ظرفیت صنایع صادرات صنایع خلاق است.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه در گزارشهای سازمان ملل، آخرین آمار درباره وضعیت صنایع خلاق ایران، مربوط به ۲۰۱۱ است که تقریبا یک و نیم میلیارد دلار عنوان شده است، با فرض اینکه صادرات صنایع خلاق ایران در این چند ساله، متناسب با رشد جهانی ۳ درصد، رشد یافته باشد در ۲۰۲۲ در بهترین حالت به ۲.۳ میلیارد دلار افزایش یافته است.
جعفری یادآور شد: سازمان ملل، هر سال کشورهای توسعهیافته را از کشورهای در حال توسعه در بخش صادرات خدمات خلاق تفکیک میکند که در حوزه نرمافزار، کشورهای توسعهیافته ۴۴۶ میلیارد دلار و در حال توسعه ۱۲۳ دلار صادرات داشتند. حال یکی از اهداف و ماموریتهای این شهر جهانی پر کردن این شکاف است و استفاده ایران از این ظرفیت در رشد سرمایهگذاری است که به برنامهریزی وسیع و همکاری نهادهای مرتبط نیاز دارد تا یک جهش بزرگ در سرمایهگذاری شرکتهای خلاق شکل بگیرد.
وی در بخش دیگری از گفتوگو اظهار داشت: اکنون اقدامات اجرایی این شهر جهانی در حال انجام است و با توجه به ظرفیتهای موجود در ایران و مطالعاتی که انجام دادیم، پهنههایی پیشبینی شده تا ظرفیت رشد در بخش خدمات و محصولات خلاق افزایش یابد، مکان طراحی شده برای استقرار این شهر جهانی در مجموعه شهر آفتاب تهران است که ۳۰۰ هکتار زمین برای آن در نظر گرفته شده است.
معاون هماهنگی و توسعه پارک ملی علوم و فناوری نرم و صنایع فرهنگی جهاد دانشگاهی این را هم گفت که قرار است سرمایهگذاری این شهر جهانی توسط بخش خصوصی صورت گیرد تا دولت درگیر اجرا نشود و از طرفی هم به منطقه ویژه اقتصادی که تعاملات حول آن شکل میگیرد تبدیل شود.
جعفری ادامه داد: برای استانهایی که در زمینه صنایع فناوری و صنایع فرهنگی و خلاق شرایط لازم دارند نیز ایجاد دهکده فناوری نرم صنایع فرهنگی و خلاق، پیشبینی شده و تاکنون برای راهاندازی این دهکده مکاتباتی با چند استان انجام شده است.
وی افزود: به محض تصویب اساسنامه شهر جهانی فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی ایران در شورای عالی انقلاب فرهنگی، اعضای هیات امنا، هیات رئیسه و مدیرعامل این مجموعه معرفی خواهند شد.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، رئیس پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی نیز پیشتر درباره ساختار و بخشهای مختلف شهر جهانی فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی ایران توضیح داده بود: در این شهر حوزههایی همچون اقتصاد فرهنگ و هنر، اقتصاد فناوریهای نرم، اقتصاد گردشگری، اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی فعالیتهای فرهنگی، تأمین مالی و سرمایهگذاری، مرکز نمایشگاههای بینالمللی و کریدور صادراتی برای راهاندازی سکوی تجارت و صادرات، ایجاد میشود.
محمدحسین ایمانی خوشخو، ایجاد سکوی یکپارچه تجارت و صادرات کالاها و خدمات مرتبط با حوزه فناوریهای نرم، صنایع فرهنگی، ساماندهیِ تولید و عرضه و بازاریابی کالاها و خدمات این حوزه، ایجاد و تثبیت اشتغال مرتبط با این حوزه و تقویت و افزایش قدرت نرم جمهوری اسلامیایران در سطح منطقه و جهان را به عنوان اهداف ایجاد این شهر خلاق عنوان کرده بود.