برنامه دولت چهاردهم برای حق پرستاری/ قانونی که ایثارگران از آن بی‌خبرند

برنامه دولت چهاردهم برای حق پرستاری/ قانونی که ایثارگران از آن بی‌خبرند

به گزارش خبرنگار ایثار و شهادت آباجان به نقل از ایرنا، حق پرستاری به جانبازان ۵۰ درصد و با تشخیص کمیسیون پزشکی به جانبازان زیر ۵۰ درصد و والدین شهدا براساس ضریب کا (k) تعلق می‌گیرد. ضریب کا در سیستم تعرفه‌های سلامت و پزشکی به‌عنوان یک عامل تعیین‌کننده برای محاسبه هزینه‌ها و تعرفه‌های مراقبت‌های بهداشتی در نظر گرفته می‌شود. این ضریب در ایران از سه دهم درصد تا چهار کا است هر چند ضریب کا باید طبق استاندارد جهانی براساس درصد و شرایط جسمی جانبازان تا هفت کا در نظر گرفته شود. هر کا براساس حداقل حقوق و دستمزد کارگران مصوب وزارت کار و امور اجتماعی در هر سال حساب و به عنوان حق پرستاری از سوی بنیاد شهید به این قشر از جامعه پرداخت می‌شود.

همچنین اگر یکی از والدین شهدا فوت کرده باشد و فرزندان امکان نگهداری از مادر و یا پدر شهید را نداشته باشند در صورتی که سن آنها بیش از ۷۰سال و بدون هیچ بیماری باشد از سه دهم درصد تا چهار k حق همیاری و یا پرستاری به وی تعلق می‌گیرد که عدد آن هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است و اگر خانواده شهدا و یا جانباز بیماری داشته باشد و بیماری آنها به تایید کمیسیون پزشکی بنیادشهید برسد مبلغ حق پرستاری تا ۲ یا ۳ k افزایش پیدا می‌کند تا اگر فرد نیاز داشت کسی به او سر بزند و یا از او مراقبت کند، بتواند حق الزحمه را پرداخت کند.

یکی از چالش های موجود در قانون پرستاری برای جانبازان ۷۰ درصد این است که بعد از فوت و یا شهادت، حق پرستاری آنها قطع می‌شود این در حالی است که همسران این افراد سال‌ها از آنها پرستاری کرده‌اند و خود با مشکلات جسمی و روحی متعددی مواجه شده اند، از سوی دیگر با قطع حق پرستاری مستمری آنها به شدت کاهش می‌یابد.

لزوم بازنگری در قانونی که ایثارگران از آن بی‌خبرند/برنامه دولت چهاردهم برای حق پرستاری

حق پرستاری جانبازان بعد از فوت قطع نشود

یوسف مجتهد معاون حقوقی شبکه ملی ایثارگران در این خصوص به خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا گفت: مطالبه جانبازان و همسرانشان، استمرار حق پرستاری بعد از فوت و یا شهادت جانبازان است چون قطع حق پرستاری باعث کاهش شدید دریافتی و مشکلات معیشتی خانواده‌ها می‌شود.

وی افزود: حق پرستاری ابتدا در قوانین بودجه سنواتی تصویب و بعد در سال ۱۳۸۶ به قانون تسهیلات استخدامی جانبازان ملحق شد و پس از اصلاحات، الحاقات بعدی مانند حق پرستاری برای جانبازان زیر ۵۰ درصد و والدین شهدا با تشخیص کمیسیون پزشکی به این قانون اضافه شد.

مجتهد ادامه داد: سقف ضریب کا در دولت نهم و دهم افزایش یافت. اکنون استمرار حق پرستاری جانبازان بعد از فوت و یا شهادت آنها مورد بحث و در حال پیگیری است.

وی تاکید کرد: همسران جانبازان ۴۰ تا ۴۵ سال سه شیفته به آنها خدمات می‌دهند و قطع شدن حق پرستاری بعد از فوت و یا شهادت آنها بی انصافی، بی عدالتی و ظلم در حق همسران جانبازان است.

نوع پرستاری در قانون متفاوت است

معاون حقوقی شبکه ملی ایثارگران گفت: نوع پرستاری در قانون متفاوت است. یک نوع پرستاری ناشی از عارضه جسمی دائمی جانبازان مانند قطع نخاعی‌ها است اما یک نوع پرستاری با تشخیص کمیسیون پزشکی برای مدت معین است که می‌تواند مستمر تغییر کند و یا تمدید شود، مثل وضعیتی که برای همسر یا والدین شهدا به غیر از سالمندی پیش می‌آید و ممکن است در بستر بیماری قرار بگیرند که در این مواقع حق پرستاری موقت داده می‌شود و مدت آن به تشخیص کمیسیون پزشکی است.

مجتهد اضافه کرد: پرداخت حق پرستاری برای والدین شهدا کوتاه مدت است اما امکان دارد بعد از سالمندی شرایط ویژه ای پیدا کنند و نیاز به مراقبت دائمی داشته باشند به همین دلیل با تشخیص پزشک به آنها حق پرستاری داده می‌شود.

وی افزود: براساس ضریب کا حق پرستاری به جامعه ایثارگران و خانواده شهدا پرداخت می‌شود. کا حداقل حقوق کارگران است که هر ساله توسط شورای عالی کار تصویب می‌شود که امسال هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. بالاترین سقف کا برای جانبازان گردنی با ضریب چهار کا یعنی ۲۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است و جانبازان ۵۰ درصد، بیشتر از یک کا حق پرستاری دریافت می‌کنند. حق پرستاری برای جانبازان زیر ۵۰ درصد یا والدین شهدا هم با تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد شهید از سه دهم درصد تا چهار کا یا حق پرستاری موقت در نظر گرفته می‌شود.

لزوم بازنگری در قانونی که ایثارگران از آن بی‌خبرند/برنامه دولت چهاردهم برای حق پرستاری

حق پرستاری جانبازان ۷۰ درصد باید افزایش یابد

معاون حقوقی شبکه ملی ایثارگران گفت: در دولت نهم و دهم سقف کا ۲ و نیم بود، آن زمان من معاون حقوقی بنیاد شهید بودم، قرار شد کمیسیون پزشکی در مورد استاندارد کا مطالعه و منطبق با استانداردهای جهانی ضریب کا را در نظر بگیرد. در دنیا ضریب هفت کا به جانبازان ۷۰ درصد که چهار عضو قطع شده مثل دو دست، دو پا یا دو چشم نابینا و یا جانبازان گردنی (قطع نخاع) تعلق می‌گیرد اما چون در آن زمان با کمبود منابع مواجه بودیم؛ نامه ای که برای رئیس جمهور تنظیم و قرار شد تا چهار کا دستور افزایش حق پرستاری داده شود تا بعدها دوبار مطالعه جدید صورت بگیرد اما متاسفانه تاکنون مطالعات دیگری انجام نشده است.

مجتهد تاکید کرد: یک جانباز گردنی نمی‌تواند تکان بخورد و نیاز به مراقبت ۲۴ ساعته دارد و برای استحمام، سفرهای درون و برون شهری به ۲ نفر یا بیشتر نیاز دارند به همین دلیل برای این افراد باید حداقل هفت کا حق پرستاری در نظر گرفته شود اما چون آن زمان منابع تامین نشد سقف ضریب در چهار کا متوقف شد.

وی افزود: جانبازان به سالمندی رسیده اند و این عامل موثر در تشدید به نیاز به پرستاری است. طبق نظر متخصصان کمیسیون پزشکی جانبازان ۱۰ تا ۱۵ سال زودتر به سالمندی می رسند و به خاطر عوارض جانبازی و شیمیایی زودتر از کار افتاده می‌شوند به همین دلیل تجدید نظر برای افزایش ضریب کا جانبازان با درصدهای بالا ضروری است.

مجتهد ادامه داد: کمیسیون پزشکی بنیاد شهید باید افزایش ضریب کا را براساس استاندارد جهانی و تداوم حق پرستاری جانبازان را بعد از فوت یا شهادت آنها از دولت مطالبه کند.

حق پرستاری و همیاری باید از هم تفکیک شود

معاون حقوقی شبکه ملی ایثارگران توضیح داد: در قانون جامع ایثارگران حق پرستاری و همیاری برای جانبازان در نظر گرفته شده است اما در اجرای این دو مفهوم خلط مبحث می‌شود. پرستاری یک امر تخصصی است و نیاز به آموزش دارد. هر فرد عادی نمی‌تواند کار پرستار مانند پانسمان‌های خاص، تزریقات و تعویض سوند را انجام دهد اما همیاری در حوزه اجتماعی است نظیر اینکه جانبازی که دو چشمش نابیناست نیاز به یک همراه دارد و برخی از جانبازان مانند جانبازان گردنی علاوه بر پرستار ممکن است به همیار هم نیاز داشته باشد. اما آقایان برای اینکه کار خود را راحت کنند این دو مبحث را با عنوان حق پرستاری اجرا می‌کنند و کسی نمی‌خواهد خود را به دردسر بیندازد، باید این مباحث تفکیک و با قانون منطبق شود.

مجتهد اضافه کرد: براساس قانون درمان ایثارگران، همسران و فرزندان تحت تکفل آنها صد در صد رایگان است اما ممکن است کامل اجرا نشود و غالبا جامعه ایثارگر از خدمات ناراضی هستند. بیشتر همسران جانبازان ۷۰ درصد دچار مشکلات جسمی نظیر دیسک کمر شده اند و تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، بنیاد مکلف است برای حق پرستاری موقت یا دائم همسران جانبازان نیز حقوق در نظر بگیرند.

وی خاطرنشان کرد: برخی از همسران جانبازان که دچار مشکلات جسمی شده‌اند مطلع نیستند که می‌توانند از بنیاد شهید حق پرستاری دریافت کنند. این افراد باید به بنیاد شهید منطقه ای که در آنجا پرونده دارند مراجعه و برای حق پرستاری درخواست بدهد.

لزوم بازنگری در قانونی که ایثارگران از آن بی‌خبرند/برنامه دولت چهاردهم برای حق پرستاری

قانونی که برخی از ایثارگران از آن بی‌خبرند

معاون حقوقی شبکه ملی ایثارگران گفت: در کنار حق پرستاری طبق ماده ۹ و ۱۱ قانون تسهیلات و آئین اجرایی، قانونی وجود دارد که برخی از ایثارگران از آن بی خبرند، براساس این قانون جانبازی که با تشخیص کمیسیون پزشکی نیاز به مراقب دارد، می‌تواند با گرفتن نامه از کمیسیون پزشکی بنیاد شهید برای دستگاه مربوطه ۵۰ درصد ساعت کاری فرد شاغل از اعضای خانواده یا حتی فرد غریبه را تقلیل دهد تا آن فرد بتواند کارهای او را انجام دهد مثلا یک جانباز علاوه بر حق پرستاری که دریافت می‌کند، می‌تواند یک فرد را به کمیسیون پزشکی بنیاد شهید معرفی و برای نهادی که او را در آنجا کار می کند نامه بگیرد تا به ازای ۴۴ ساعت که در هفته باید کار انجام دهد، نصف این مدت بر سر کار برود و بقیه وقت خود را برای انجام کارهای جانباز مورد نظر اختصاص دهد و حقوق خود را به صورت کامل از دستگاه مربوطه دریافت کند.

مجتهد تصریح کرد: در حوزه تصمیم و قوانین خوب پیش رفتیم اما در حوزه اجرا ضعیف هستیم. یکی از معضلات بنیاد شهید این است که کارکنان حوزه مناطق، دفاتر، شهرستان‌ها و استان‌ها کارشناس نیستند و نمی‌دانند حق و حقوق ایثارگران چیست تا بتوانند آنها را راهنمایی کنند.

اوحدی: به دنبال استمرار حق پرستاری جانبازان بعد از شهادت هستیم

سعید اوحدی رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران درباره استمرار حق پرستاری جانبازان بعد از فوت و یا شهادت به خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا گفت: جانبازان ۷۰ درصد و قطع نخاع به هر علتی که به رحمت خدا بروند شهید محسوب می‌شوند و براساس قوانین بنیاد شهید حق پرستاری آنها پس از شهادت قطع می‌شود اما ما به دنبال استمرار حق پرستاری این قشر از جامعه بعد از شهادتشان هستیم.

وی افزود: همسران جانبازان ۷۰ درصد حق بزرگی به گردن بنیاد شهید دارند و بخش زیادی از وظیفه ما را به دوش می‌کشند، انصاف نیست حق پرستاری آنها بعد از شهادت همسرانشان قطع شود.

اوحدی همچنین درباره اجرای قانون جامع خدمات ایثارگران گفت: کارگروهی در بنیاد شهید ایجاد شده تا برنامه ها و قوانین مورد نظر را تجمیع و اصلاح کنیم. این کارگروه هفته ای سه جلسه برای آسیب شناسی قوانین و رفع آنها برگزار می‌شود.

حتما ببینید

عملیاتی در سرمای استخوان سوز کردستان

عملیاتی در سرمای استخوان سوز کردستان

به گزارش خبرنگار ایثار و شهادت آباجان به نقل از ایرنا، عملیات‌ بیت‌ المقدس‌۲ با …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *