بهگزارش روز شنبه آباجان به نقل از ایرنا، این نوشتار که برگرفته از نظرات کارشناسان ارشد حوزه خاورمیانه و شمال آفریقا در اندیشکده «چتم هاوس» است، تأکید دارد که آتشبس اخیر هرچند امیدبخش است، اما به معنای پایان درگیریها نیست. صنم وکیل، مدیر این حوزه اظهار داشت: «این توافق تنها یک آتشبس موقت است و برای تضمین پایداری آن نیاز به نظارت و فشار مستمر از سوی جامعه بینالمللی بهویژه ایالات متحده و کشورهای عربی وجود دارد.»
به گفته این کارشناس چتمهاوس، توافق به دست آمده در سه فاز طراحی شده و شامل آزادی اسرا، ارسال کمکهای بشردوستانه و بازسازی زیرساختها در غزه است. وی با این حال افزود که این توافق، بهطور مشخص به آینده سیاسی فلسطینیان نمیپردازد و این موضوع میتواند مانعی برای دستیابی به صلح پایدار باشد.
یوسی مکلبرگ یکی دیگر از کارشناسان چتم هاوس، در تحلیل خود هشدار داده که احتمال ازسرگیری درگیریها در غزه و کرانه باختری همچنان بالاست. وی اظهار داشت: «این توافق مشابه طرحی است که ماهها پیش مطرح شده بود. تأخیر در اجرای آن منجر به کشته شدن هزاران فلسطینی و تخریب گسترده غزه شد و حال باید دید آیا این توافق میتواند اعتماد از دست رفته را بازگرداند یا خیر.»
کارشناسان در این گزارش همچنین بر اهمیت نقش کشورهای منطقه در حمایت از اهداف بلندمدت فلسطینیان تأکید کردهاند. صنم وکیل در این باره میگوید که کشورهای عربی باید برای دستیابی به تشکیل دولت مستقل فلسطین، تلاش و فشار بیشتری اعمال کنند. به گفته وی، «بازسازی غزه باید با هدف تقویت حکمرانی شفاف و کارآمد در میان فلسطینیان انجام شود تا بستر لازم برای یک فرآیند سیاسی پایدار فراهم شود.»
از سویی امجد عراقی، یکی از همکاران این اندیشکده انگلیسی اظهار داشت که هرچند این آتشبس به کاهش درد و رنج مردم غزه کمک خواهد کرد، «اما همچنان خطر نقض آن از سوی (رژیم) اسرائیل یا گروههای تندرو وجود دارد.» به گفته او، بازگشت رژیم اسرائیل به سیاستهای توسعهطلبانه میتواند روند اجرای آتشبس را با خطر مواجه کند.
بر اساس این گزارش، کارشناسان بر این باورند که آتشبس کنونی فرصتی ارزشمند برای کاهش خشونتها و بازسازی غزه فراهم کرده است. با این حال، آنها نسبت به شکنندگی این توافق هشدار داده و تأکید میکنند که فشارهای بینالمللی و اصلاح ساختارهای سیاسی فلسطینیان باید در اولویت قرار گیرد تا این فرصت به بحران دیگری تبدیل نشود.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، رژیم صهیونیستی پس از ۱۵ ماه جنگ ویرانگر در غزه، که به شهادت و زخمی شدن هزاران فلسطینی انجامید و زیرساختهای غزه را به کلی تخریب کرد، دربرابر فشارهای بینالمللی تسلیم شد و به پذیرش توافق آتشبس تن داد. این توافق که با میانجیگری کشورهای منطقه بهویژه قطر حاصل شده، شامل آزادی اسرا و ارائه کمکهای بشردوستانه گسترده به مردم غزه است.