به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، سفر ۲ روزه رئیسجمهور به تاجیکستان برنامههای این سفر به دلیل اشتراکات فرهنگی بین ایران و تاجیکستان نسبت به سایر سفرهای خارجی رئیس دولت، جایگاه متمایزی در برخی حوزهها از جمله تبادلات فرهنگی و رونق صنعت گردشگری دارد.
هرچند که ناشناخته ماندن ظرفیتهای گردشگری ایران و تاجیکستان برای مردم ۲ کشور با وجود زبان مشترک و اشترکات بینظیر فرهنگی به نوعی بیانگر ضعف دیپلماسی در همه این سالها است، اما همین امر را میتوان ظرفیتی برای تعریف فصل جدیدی از روابط در حوزه فرهنگ و به ویژه گردشگری نیز به حساب آورد.
در سالهای اخیر با وجود بودجههای کلانی که در این زمینه صرف شد، اما نتیجه مطلوب به دنبال نداشت و ۲ ملت همچنان از حال یکدیگر و ظرفیتهایی که میتواند آنها را به هم نزدیکتر کند بیخبرند.
نفوذ فرهنگی ترکیه و چین در تاجیکستان در حالی طی سالهای اخیر شدت یافته که تاجیکها عاشق فرهنگ ایران زمین هستند. نشانههای این علاقه دوجانبه را نیز میتوان از فیلمهای منتشر شده گفتوگوها و مشاعره رئیسجمهور ۲ کشور که مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفته نیز دریافت. خروجیهای این سفر نشان داد که راه نزدیک شدن ۲ ملت فرهنگ و ارتباط است و گردشگری میتواند به این دوری ناخواسته پایان بخشد.
گردشگری در جغرافیای ایران فرهنگی باید اولویت اصلی دولت و وزارت میراث فرهنگی باشد. با این حال بخش خصوصی هنوز وارد میدان تعامل گردشگری و فرهنگی بین ۲ کشور نشده و تا این مهم محقق نشود این روابط در سطح دولتها باقی خواهد ماند. زیرا تا رفت و آمدها شکل نگیرد مناسبات در کاغذها جا میمانند.
سفر اخیر رئیس جمهور به تاجیکستان را از حیث چراغ سبز مقامات این کشور به ارتباط و تعامل نزدیک با ایران باید متفاوت و مثبت ارزیابی کرد.
استقبال گرم، دوستانه و صمیمی امامعلی رحمان از پزشکیان، گفتوگوی دلنشین حول محور فرهنگ ایران زمین، نام بردن از بزرگان و مشاهیر ایرانی و دعوت عمومی رئیسجمهور این کشور از ایرانیان برای سفر به تاجیکستان، خبر از فصل جدیدی از روابط و پیوند فرهنگی و گردشگری ۲ کشور میدهد.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیز در این سفر به سراغ اشتراکات فرهنگی و غنی ۲ ملت رفت و در جمع فرهیختگان این کشور حاضر شد. سیدرضا صالحی امیری معتقد است فرهنگ نقطه اشتراک رونق گردشگری ایران و تاجیکستان است.
در چنین شرایطی نباید گذاشت گرمای روابط ایجاد شده رو به سردی برود و لازم است که با برنامهریزی منسجم و ایجاد میز تاجیکستان در وزارت میراث فرهنگی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از اشتراکات بیشمار فرهنگی برای تقویت مناسبات گردشگری بهرهبرد.
نباید فراموش کرد که تاجیکستان فقط یک کشور نیست، بلکه گنجینه و ثروت جغرافیای فرهنگی ایران و آشناترین سرزمین برای ایرانیان است.
*عباس مهدوی / پژوهشگر و کارشناس گردشگری