به گزارش خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا، حضرت شاهچراغ (ع) فرزند امام موسی کاظم (ع) و ام احمد، برادر امام رضا(ع) است که مکارم اخلاقی و امانتداری از ولایت برادر، او را جایگاهی والا و پسندیده بخشیده است.
حرم مطهر او در شیراز کانون معرفت و معنویت شده و محل زیارت و گردهمایی بسیاری از دوستداران خاندان علوی (ع) در ایران اسلامی است.
بیشتر مردم شاهچراغ (ع) را به سجایای اخلاقی شایسته و همراهی امام هشتم و امین ولایت ایشان میشناسند، اما لازم است او را بهتر و دقیقتر بشناسیم و از شخصیت والای این فرزند امام هفتم (ع) برای هر روز زندگی خود سرمشق بگیریم.
در آثار تاریخی مورد اعتماد، چندین ویژگی برای حضرت احمد بن موسی (ع) بیان شده که حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در حرم احمدی شاهچراغ (ع) سوگواری سالروز شهادت شاهچراغ (ع) به سه شاخصه کلی او پرداخت که هر یک دربرگیرنده مجموعهای از سجایای اخلاقی، عملی و معرفتی را شامل میشود.
به اعتقاد او، جوانان، نوجوانان و زنان و مردان امروز میتوانند ویژگیهای اخلاقی و معرفتی احمدبن موسی (ع) را الگو و سرلوحه زندگی خود قرار دهند، چرا که همواره در همه عرصههای زندگی فردی و اجتماعی خود نیازمند اخلاق هستیم.
شخصیت شاهچراغ؛ اجتماع کمیاب شاخصههای اخلاقی
احمدبن موسی (ع) ثروتمند و در عین حال زاهد بودهاند و کرامت، سخاوتمندی و رسیدگی او به نیازمندان به کرات نقل شده است؛ جمع سه ویژگی تمول در عین زاهد بودن و سخاوتمندی، شخصیتی نادر و کم نظیر را به او بخشیده است.
علاوه بر این، به گواه متون تاریخی شاهچراغ (ع) مردی شجاع، فاضل و عالم، صالح، پرهیزکار، کریم و دارای فصاحت بیان و سخنوری بودهاند.
جمع سه ویژگی تمول در عین زاهد بودن و سخاوتمندی، شخصیتی نادر و کمنظیر را به احمد بن موسی (ع) بخشیده است.
شجاعت در عین تواضع از دیگر ویژگیهای شایسته توجه حضرت احمدبن موسی بوده که میتواند الگو شود؛ دو شاخصهای که در کنار یکدیگر زیباتر و تاثیرگذارتر میشود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی پس از برشمردن این ویژگیها نمونههای از صرورت اخلاقمداری در عرصههای مختلف زندگی فردی و اجتماعی بیان کرد؛ اینکه توانمندان باید به فکر نیازمندان باشند، مسئولان مراقب باشند بیت المال را هدر ندهند و فعالان مشاغل مختلف از کاسب تا استاد دانشگاه در حرفه خود کم کاری نکنند و حتی روحانیون، بدون مطالعه منبر نروند.
ولایتمداری عملی شاهچراغ (ع)
ولایتمداری یکی از دیگر از ویژگیهای حضرت احمدبن موسی (ع) است که این شاخصه را در بیعت با امام رضا (ع) و دعوت دیگران به این بیعت به صورت عملی نشان داد.
هنگامی که خبر شهادت پدر بزرگوار ایشان، امام موسی کاظم (ع) به مدینه رسید، خیل جمعیت شیعیانی که احمدبن موسی (ع) را به فضل، دانش، تواضع، کرامت و سخنوری قبول داشتند، نزد او رفته و ایشان را با خود به مسجد بردند تا به عنوان امام هشتم، با او بیعت کنند.
امین ولایت رضوی پس از سخنانی تاثیرگذار، در این جمع، اعلام کرد که من در بیعت با برادرم امام رضا (ع) هستم و پیروان خود را هم به بیعت با برادر دعوت کرد.
خسروپناه معتقد است که ولایتمداری شاهچراغ (ع) نیز از اخلاق و فضیلت او ریشه میگیرد چرا که فضیلت به انسان بصیرت و ولایتمداری میبخشد.
نمود شجاعت شاهچراغ در شیراز
او سومین ویژگی مستقل حضرت احمدبن موسی (ع) را شجاعتی بود زاییده فضیلت اخلاقی است و در عمل نیز ظهور و بروز یافته است.
هنگامی که ولایتمداری احمد بن موسی (ع) اقتضا کرد تا از مدینه راهی طوس شود و به کمک امام رئوف بشتابد، از مسیر مدینه، بصره، اهواز، شیراز، کویر و نیشابور، عازم طوس شد اما خلیفه عباسی که از عاقبت این همراهی میهراسید به والیان این مناط دستور داد تا جلو کاروان فرزند موسی بی جعفر (ع) را بگیرند.
در نزدیکی فارس، حاکم فارس از این دستور خلیفه مطلع شد و با سپاهی گسترده مقابل کاروان احمدبن موسی (ع) ایستاد؛ با اینکه کاروان شیعیان آماده نبرد نبودند اما با شجاعت تمام، سه روز در برابر سپاه عباسیان ایستاده و پیروز شدند.
در نهایت با به کاربردن نیرنگ، سپاه شاهچراغ (ع) در شهر شیراز محاصره شدند و از ناجوانمردانه و از پشت سر ایشان را به شهادت رساندند.
آرامگاه شاهچراغ (ع)، در دوره آل بویه مورد توجه قرار گرفت و بر روی آن بارگاه ساخته شد؛ آستان احمدی و محمدی شیراز، امروز مرجع و ملجاء محبان اهل بیت (ع) و به تعبیر رهبر معظم انقلاب سومین حرم اهل بیت در ایران اسلامی است.
عصر امروز (شنبه) مردم شیراز در سوگ شهادت امین امامت راهپیمایی و عزاداری میکنند و آستان مقدس شاهچراغ کانون دلباختگان امامت و ولایت علوی خواهد بود.