به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، آژانس خبری “بلومبرگ” گزارش داده است که مشاوران دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، در حال تدوین استراتژی تحریم نفتی یا به نوعی سیاست “چماق و هویج” برای حلوفصل بحران اوکراین هستند.
منابع این خبرگزاری اعلام کردند که تیم ترامپ دو ایده اصلی را بررسی میکند. ایده نخست شامل اتخاذ اقداماتی است که به نفع تولیدکنندگان نفت روسیه که تحت تحریمهای آمریکا قرار دارند، عمل خواهد کرد. این گزینه در صورتی اجرایی میشود که در واشنگتن به این نتیجه برسند که دستیابی به حلوفصل بحران در آینده نزدیک ممکن خواهد بود. و گزینه دوم شامل اعمال محدودیتهای بیشتر برای افزایش اعمال فشار است که نهتنها روسیه، بلکه ایران و ونزوئلا را نیز هدف قرار خواهد داد.
بلومبرگ تأکید کرده است که انتخاب یکی از این دو رویکرد توسط ترامپ تأثیر زیادی بر بازار جهانی نفت خواهد داشت. قیمت نفت خام برنت از زمان اعمال بسته جدید تحریمهای ضدروسی آمریکا در ۱۰ ژانویه، ۵ دلار افزایش یافته و برخی تحلیلگران پیشبینی میکنند که این افزایش ادامه یابد و به افزایش هزینه سوخت در سراسر جهان منجر شود.
این خبرگزاری یادآور شده که تمام این استراتژیها در مراحل اولیه بررسی قرار دارند. در این گفتگوها، برخی از نامزدهای سمتهای مختلف در دولت ترامپ و همچنین مقامات سابق دولت وی از دوره نخست ریاستجمهوری او مشارکت دارند. علاوه بر این، دیدگاه چندین اندیشکده محافظهکار نیز در نظر گرفته میشود.
استراتژیهای مطرحشده توسط تیم ترامپ بهخوبی نمایانگر امکان استفاده از سیاست «چماق و هویج» برای دستیابی به راه حلی برای بحران اوکراین است. این سیاست میتواند ابزار مؤثری برای ترغیب هر دو طرف مناقشه به مذاکره یا تغییر رفتار باشد، اما همانطور که بلومبرگ اشاره کرده، موفقیت این استراتژی به نحوه اجرا و واکنش طرفین درگیر بستگی دارد. در این مورد، انتخاب یکی از دو گزینه میتواند تأثیرات عمدهای بر روابط بینالمللی، بازار جهانی نفت و حتی روند اوضاع در اوکراین داشته باشد.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و پنجاه و نهمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
توصیه رئیسجمهور لهستان به زلنسکی درباره محتاطتر صحبت کردن
آندژی دودا، رئیسجمهور لهستان، شب گذشته به ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، توصیه کرد که پس از انتقاد وی از “کارول ناوروتسکی”، نامزد پست ریاستجمهوری لهستان از حزب مخالف و مدیر مؤسسه یادگارهای ملی، در زمینه مذاکرات مربوط به نبش قبر قربانیان کشتار شهر ولوین، در اظهارات خود محتاطتر باشد. دودا گفت: «صادقانه بگویم، اگر جای زلنسکی بودم، در این گونه موارد احتیاط بیشتری میکردم.»
رئیسجمهور لهستان تأکید کرد که دانش ناوروتسکی در این موضوع با اطلاعاتی که رهبر کییف دارد، قابل مقایسه نیست. وی افزود: «محافل سیاسی اوکراین از این موضوع بهسادگی واهمه دارند.»
پیشتر در همان روز، سیاستمداران حزب اپوزیسیون لهستانی «قانون و عدالت» میز زلنسکی را به دخالت در انتخابات ریاستجمهوری این کشور متهم کردند. آنها تاکید کردند که زلنسکی پس از اظهارات ناوروتسکی مبنی بر اینکه اوکراین آیندهای در اتحادیه اروپا و ناتو ندارد، از او انتقاد کرده است. رئیسجمهور اوکراین گفته بود که ناورتسچکی باید آماده شود، زیرا ممکن است مجبور شود «برای دفاع از کشورش سلاح به دست بگیرد.»
اختصاص۲۰ میلیون یورو برای تقویت زیرساختهای انرژی اوکراین توسط هلند
کاسپار ولدکمپ، وزیر امور خارجه هلند، پس از سفرش به کییف، اعلام کرد که این کشور ۲۰ میلیون یورو برای تقویت زیرساختهای انرژی اوکراین اختصاص خواهد داد.
در بیانیه منتشره در وبسایت دولت هلند آمده است: «وزیر امور خارجه روز پنجشنبه به همتای اوکراینی خود، آندری سیبیگا، از طرف هلند وعده داد که ۲۰ میلیون یورو برای تقویت شبکه انرژی اوکراین اختصاص یابد.»
در این گزارش تأکید شده که این مبلغ برای تعمیر و حفاظت از تأسیسات تأمین انرژی و همچنین تولید غیرمتمرکز برق در اوکراین تخصیص داده خواهد شد.
واکنش کمیسیون اروپا به حمله روسیه به تأسیسات ذخیرهسازی گاز اوکراین
آنا-کایسا اتکونن، سخنگوی کمیسیون اروپا اعلام کرد که حملات ارتش روسیه به تأسیسات ذخیرهسازی گاز در اوکراین به شکل «حملات دقیق و هدفمند» انجام شده است.
وی گفت: «تردیدی نیست که سیستم انرژی اوکراین به دلیل حملات دقیق مداوم ارتش روسیه تحت فشار بیسابقهای قرار دارد.»
این مقام اروپایی در عین حال تاکید کرد که کشورهای اتحادیه اروپا همچنان به حمایت خود از اوکراین ادامه خواهند داد.
پیشتر در همان روز، وزارت دفاع روسیه گزارش داد که نیروهای مسلح این کشور به تأسیسات زیرزمینی بزرگ ذخیره گاز در منطقه استری در استان لووف حمله کرده و تأسیسات مهم انرژی گاز اوکراین را هدف قرار دادهاند. این حملات در پاسخ به استفاده اوکراین از موشکهای ATACMS و تلاش برای ایجاد اختلال در جریان انتقال گاز به کشورهای اروپایی از طریق خط لوله «جریان ترکیه» انجام شده است.
ارتش اوکراین با هدایت آمریکا و بریتانیا به «جریان ترکیه» حمله کرد
واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل تاکید کرد که شواهد کافی وجود دارد که نشان میدهد حمله به ایستگاه کمپرسور خط لوله گاز «جریان ترکیه» توسط نیروهای مسلح اوکراین و با هدایت ایالات متحده و بریتانیا انجام شده است.
وی شب گذشته در نشست شورای امنیت سازمان ملل در نیویورک در این باره گفت: «ما دلایل کافی و دقیقی داریم که باور کنیم حمله به زیرساختهای «جریان ترکیه» با هدایت واشنگتن و لندن انجام شده است. آنها به دنبال وابسته کردن کشورهای عضو اتحادیه اروپا به گاز مایع گرانقیمت آمریکا هستند.»
این دیپلمات روس همچنین افزود که یکی از دلایل این اتهام، مخالفت آمریکا و بریتانیا با آغاز یک تحقیقات بینالمللی در مورد حادثه مربوط به خطوط لوله «جریان شمالی» است.
علاوه بر این، نبنزیا اشاره کرد که به دلیل تلفات سنگین نظامی، ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، تلاش میکند سن مشمولیت به خدمت اجباری را از ۲۵ سال به ۱۸ سال کاهش دهد. او گفت: «حتی اگر این اقدام عملی شود، کییف باز هم نمیتوان تعداد کافی از افرادی را که برای فرستادن به جبهه لازم است، جذب کرد.»
احتمال حضور یک «مهمان مهم» آمریکایی در مراسم رژه پیروزی مسکو
مجله آمریکایی “نیوزویک” گزارش داده است که در مراسم رژه نظامی در میدان سرخ مسکو به مناسبت هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ میهنی بزرگ (جنگ جهانی دوم در روسیه به این نام شهرت دارد)، ممکن است یک «مهمان بلندپایه» از ایالات متحده حضور داشته باشد.
بر اساس اطلاعات منابع این نشریه، روسیه ظاهراً انتظار ورود یک مهمان بلندپایه آمریکایی به این رژه را دارد، اما هنوز مشخص نیست که این شخص چه کسی خواهد بود. “نیوزویک” اشاره کرده که انتخاب دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، بهعنوان این مهمان «فوقالعاده» خواهد بود.
همچنین یادآوری شده که در سال ۲۰۲۰، رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، در جشن روز پیروزی در مسکو شرکت کرده بود. همچنین گفته شد که ترامپ، که در آن زمان اولین دوره ریاستجمهوری خود را میگذراند، مایل بود شخصاً در این مراسم شرکت کند، اما مشاورانش مانع از این تصمیم شدند.
روسیه قصد دارد که در سال ۲۰۲۵ نمایندگانی از کشورهای ائتلاف ضد هیتلری را برای شرکت در جشن روز پیروزی دعوت کند. این ائتلاف شامل کشورهایی بود که در طول جنگ جهانی دوم علیه کشورهای محور (آلمان، ایتالیا، ژاپن و متحدانشان) مبارزه کردند. تا پایان جنگ با ژاپن، این ائتلاف شامل ۵۴ کشور، از جمله ایالات متحده، بود.
هزینه «سپر دفاعی در برابر روسیه» بیش از ۲ درصد تولید ناخالص داخلی ناتو است
راب باوئر، رئیس کمیته نظامی ناتو، اعلام کرد که برنامههای دفاعی ناتو شامل ایجاد «سپر دفاعی» برای محافظت در برابر اقدامات تهاجمی احتمالی از سوی روسیه است.
او در یک کنفرانس مطبوعاتی در بروکسل گفت: «ما به صورت جمعی به یک سپر نیاز داریم. ما در حال اجرای برنامههای دفاعی هستیم و بررسی میکنیم که هر یک از اعضا چگونه باید به این سپر کمک کنند.»
به گفته باوئر، هزینه این اقدامات بسیار زیاد خواهد بود و از کشورهای عضو خواسته خواهد شد که بیش از ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به این موضوع اختصاص دهند.
یک روز قبل، مارک روته، دبیرکل ناتو، از کشورهای عضو خواسته بود که به «تفکر در زمان جنگ» روی بیاورند. او تأکید کرد که این رویکرد برای آمادهسازی در برابر خطرات احتمالی در آینده و جلوگیری از درگیری نظامی ضروری است.
زلنسکی: چهار کشور مخالف عضویت اوکراین در ناتو هستند
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، اعلام کرد که کشورهای مجارستان، اسلواکی، ایالات متحده و آلمان تمایلی به عضویت اوکراین در ناتو ندارند. او این اظهارات را در پاسخ به سوال خبرنگاری در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود به همراه کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا در کییف بیان کرد.
زلنسکی گفت: «ایالات متحده، مجارستان، اسلواکی و آلمان با صراحت گفتهاند که نمیخواهند ما را در ناتو ببینند. این یک اظهار نظر آشکار است و به نظر من، اینجا هیچ رازی وجود ندارد که لازم باشد پنهان شود.»
به گفته وی، هر یک از این کشورها «دلایل خاص خود» را برای این موضعگیری دارند.
پیش از این در ماه دسامبر ۲۰۲۴، خاویر بتل، وزیر امور خارجه لوکزامبورگ، نیز مخالفت کشورش را با دعوت اوکراین به ناتو اعلام کرده بود و هشدار داده بود که این اقدام ممکن است خطر تشدید درگیری در اروپا را افزایش دهد.
هزینههای جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۴ بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار بود
ولودیمیر زلنسکی در این کنفرانس مطبوعاتی همچنین اعلام کرد که جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۴ بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار هزینه برای کییف داشته است، که ۶۰ درصد از این مبلغ توسط ایالات متحده و اتحادیه اروپا تأمین شده است.
زلنسکی گفت: «ما نمیتوانیم اتحاد میان ایالات متحده و اروپا در حمایت از اوکراین را از دست بدهیم. اما نباید سهم اوکراین در این جنگ را فراموش کنیم. جنگ در سال ۲۰۲۴ بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار هزینه داشت که از این مبلغ، ۴۰ میلیارد دلار از سوی اوکراین، ۳۵ میلیارد دلار از سوی ایالات متحده و ۲۵ میلیارد دلار از سوی اتحادیه اروپا تأمین شده است.»
وی همچنین تأکید کرد که کییف به دنبال راههایی برای جبران کسری بودجه است. در همین راستا، شرکای غربی به اوکراین توصیه کردهاند که منابع بیشتری برای افزایش توانایی خود در تأمین مالی فراهم کند.
در این راستا در اواخر نوامبر ۲۰۲۴ مشخص شد که زلنسکی قانونی را امضا کرد که مالیاتها برای شهروندان اوکراینی را به طور قابل توجهی افزایش داده و بدین ترتیب قصد دارد هزینه ادامه جنگ را از جیب مردم کشورش که خود در سختی بسیاری زندگی میکنند، بپردازد.
وعده نخستوزیر انگلیس برای ارسال سامانه جدید پدافند هوایی به اوکراین
کییر استارمر، نخستوزیر انگلستان که روز پنجشنبه به کییف سفر کرده بود، در کنفرانس مطبوعاتی مشترکی به همراه ولودیمیر زلنسکی اعلام کرد که بریتانیا سامانه جدیدی برای پدافند هوایی به اوکراین ارسال خواهد کرد. وی یادآور شد این سامانه «برای تأمین نیازهای اوکراین طراحی شده است.»
استارمر همچنین توضیح داد که طی ماههای گذشته مذاکرات فشردهای با زلنسکی در این خصوص داشته است.
در این رابطه، ولودیمیر زلنسکی نیز گفت: «ما با نخستوزیر استارمر به توافق رسیدهایم که حداقل ۳٫۶ میلیارد دلار کمک نظامی سالانه برای اوکراین تا هر زمان که لازم باشد اختصاص یابد.»
پروشنکو: ۷۵ درصد وزرا پس از آغاز جنگ به غرب اوکراین فرار کردند
پترو پروشنکو، رئیسجمهور سابق اوکراین فاش کرد که پس از آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین، ۷۵ درصد از وزرای دولت از کییف به مناطق غربی کشور فرار کردند.
وی شب گذشته در مصاحبهای با یک شبکه تلویزیونی اوکراینی گفت: «قدرت تنها در زلنسکی [رئیسجمهور اوکراین] خلاصه نمیشود. قدرت شامل عملکرد کل دولت و وزرایی است که ۷۵ درصد آنها دیگر در پایتخت حضور نداشتند. پس از آغاز جنگ ۷۵ درصد وزرا در کییف نبودند، و این یک اقدام یک خیانت بود. ۷۵ درصد از وزرای کابینه برای جلسات از غرب اوکراین میآمدند و دوباره به آنجا بازمیگشتند.»
پروشنکو افزود که علاوه بر وزرا، رؤسای دفتر دادستان کل و سرویس امنیتی اوکراین نیز به غرب کشور فرار کرده بودند.
انتهای پیام/