بازار بزرگ تهران؛ فعالیت ۶۰ هزار واحد تجاری در فضایی ناایمن

بازار بزرگ تهران؛ فعالیت ۶۰ هزار واحد تجاری در فضایی ناایمن

به گزارش خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا، روزانه شاهد حضور میلیونی افراد از شهرهای دور و نزدیک و استان‌های مختلف به قلب پایتخت هستیم تا از بازار بزرگ تهران برای واحدهای تجاری خود در بخش پوشاک، اقلام خوراکی و دیگر ملزومات زندگی خرید کنند اما نمی‌دانند که در دل این همه دالان‌های کوچک و کوچه‌های باریک چه خطراتی آنان را تهدید می‌کند، ناگفته نماند که این افراد چند ساعتی میهمان بازاریان هستند لذا از آنها بیشتر باید خود کسبه نگران این همه خطر باشند.

مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران چندی پیش گفت: با توجه به وقوع سالانه ۲ هزار مورد آتش‌سوزی در بازار بزرگ پایتخت برنامه‌هایی همچون ساخت خودروهای مخصوص کوچه‌های باریک بازار تا برگزاری دوشنبه‌های ایمنی در حال انجام است.

براساس داده‌های آماری موجود در ۱۰ سال گذشته حدود پنج هزار مورد حریق در محدوده بازار رخ داده که به طور میانگین سالانه ۲ هزار حریق در این بازار به ثبت می‌رسد که این آمار بسیار نگران‌کننده است.

بازار بزرگ تهران؛ فعالیت ۶۰ هزار واحد تجاری در فضایی ناایمن

قدرت‌الله محمدی درباره اقدامات ویژه ایمن‌سازی بازار بزرگ تهران اظهار کرد: محدوده بازار بخش بزرگی از جغرافیای تهران است که تراکم بسیار بالایی دارد و ۶۰ هزار واحد تجاری در محدوده این بازار تاکنون شناسایی شده که البته ممکن است برخی از واحدها شناسایی نشده است.

به گفته وی، تمرکز بر ایمن‌سازی بازار بزرگ تهران بوده زیرا روزانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در این بازار تردد می‌کنند، هر گونه اتفاقی در چنین شرایطی منجر به یک بحران و حادثه تلخ می‌شود.

همچنین آمارهایی از حادثه آتش‌سوزی به دلیل مشکلات در سیستم برق در این بازار به ثبت رسیده به طوری که در سال ۱۴۰۱، میزان آتش‌سوزی در این بازار ۲ هزار و ۵۳۶ حادثه و همچنین در ۱۴۰۲ نیز ۲ هزار و ۳۰۱ حادثه حریق مربوط به مسایل مرتبط با سیستم برق در بازار پایتخت رخ داده است که این روند حوادث نه تنها خاموش نمی‌شود بلکه هرساله به تعداد آتش‌سوزی‌ها در بازار بزرگ افزوده می‌شود.

حذف ۱۲۰۰ ساختمان از لیست مکان‌ها ناایمن تهران

رییس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران اگر چه به حذف یک هزار و ۲۰۰ ساختمان حیاتی از لیست ناایمن در پایتخت اشاره کرد اما گفته است که با این وجود روند ایمن‌سازی این ساختمان‌ها همچنان ادامه دارد.

مهدی بابایی افزود: قرار است تا پایان سال جاری ۱۴۰۳ همه ساختمان حیاتی ناایمن از پایتخت حذف شوند و این مهم توسط سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران در حال انجام است و امیدوار هستیم، محقق شود.

به گفته او، شورای شهر دیدگاه جامعی بر وضعیت ایمنی ساختمان‌های حیاتی پایتخت شامل بلند مرتبه‌ها، بیمارستان‌ها، دستگاه‌های دولتی و استراتژیکی دارد.

اما هنوز ساختمان‌ها و مکان‌هایی بزرگ همچون بازار پایتخت از ایمنی کامل برخوردار نیست.

طبق برخی آمارها بیش از ۷۱ ساختمان ناایمن در تهران بدون ایمنی به شهروندان خدمات ارائه می‌دهند خدماتی که شاید یک روز همانند پلاسکو روی سر مردم آوار شود تا سال‌های سال هم مردم گرفتار شوند و هم برخی از شهروندان در عزای عزیزان خود سوگوار شوند، پس بهتر است بجای این همه برنامه‌هایی که نتیجه‌ای در پی ندارد ایمنی این ساختمان‌ها را افزایش داد.

بازار بزرگ تهران؛ فعالیت ۶۰ هزار واحد تجاری در فضایی ناایمن

وسعت بازار بزرگ تهران ۱۱۰ هکتار است، وسعتی که هرجای آن به دلیل قدمت بالایی که از دوران قاجار برجای مانده خطری برای شهروندان و افراد مراجعه‌کننده به قلب پایتخت به دنبال دارد، اگر اتفاق بزرگی رخ دهد دیگر نمی‌توان با چند روز آواربرداری برای این بازار بزرگ کاری کرد

بازار بزرگ تهران با توجه به تردد میلیون نفر در روز در صورتی که ایمنی آن در کوچه‌ها و دالان‌ها باریک آن تامین نشود با هر حادثه‌ای کوچک هم هزاران نفر را گرفتار خواهد کرد. این بازار همانند پلاسکو نیست که ۱۷ طبقه به یکباره با خاک یکسان شد، فضای بازار چندین برابر پلاسکو است و ممکن است حتی ماه‌ها نتوان حتی آوارهای آن را جمع کرد.

برخی آمارها نشان می‌دهد که وسعت بازار بزرگ تهران ۱۱۰ هکتار است، وسعتی که هر جای آن به دلیل قدمت بالایی که از دوران قاجار برجای مانده خطری برای شهروندان و افراد مراجعه‌کننده به قلب پایتخت به دنبال دارد، اگر اتفاق بزرگی رخ دهد دیگر نمی‌توان با چند روز آواربرداری برای این بازار بزرگ کاری کرد، چه انسان‌هایی که ممکن است در زیر همان خاک محل کسب و کار خود خاک شوند و چه افرادی که سال‌های سال دیگر نتوانند دوباره به فضای اقتصادی و تولیدی خود دوباره بازگردند.

بیشترین ساختمان‌های ناایمن در بازار بزرگ

مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران همچنین به وجود بیشترین ساختمان‌های ناایمن در منطقه مرکزی و بازار اشاره کرده و گفت: به لحاظ تعداد ساختمان‌های ناایمن در تهران با انجام اقدامات جدی، شاهد روند کاهشی هستیم اما همچنان ساختمان‌هایی از این دست وجود دارد که اکثر آنها در محدوده بازار قرار دارد که برای تهران یک خطر بزرگ است.

محمدی با بیان اینکه بالای ۳۰ نوع خدمت توسط سازمان آتش‌نشانی به شهروندان ارائه می‌شود اظهار کرد: تعداد ساختمان‌های ناایمن پایتخت در یکسال و نیم گذشته از ۱۲۹ به ۷۵ ساختمان کاهش یافته؛ این در حالی است که ۵۰ درصد ساختمان‌های دولتی موجود در شهر تهران تاییدیه آتش‌نشانی ندارند.

او ادامه داد: این ساختمان‌ها مانند پاساژ ناهید، پاساژ فجر، شرکت ژال در خیابان شریعتی، ساختمان هرمزان در سعادت آباد، مجتمع تجاری بوستان در پونک و برخی پاساژهای بازار بزرگ تهران از جمله گرند هتل، هنوز ایمن‌سازی نشده‌اند.

بازار بزرگ تهران؛ فعالیت ۶۰ هزار واحد تجاری در فضایی ناایمن

بازار پایتخت دارای چند چالش جدی است

مدیرعامل سابق شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران نیز پیش‌تر درباره ساماندهی بازار بزرگ گفته بود: بازار پایتخت چند مشکل و چالش‌ عمده دارد و باید با نگاه بلندمدت و کوتاه‌مدت به آن رسیدگی شود، ساماندهی این بازار یک اقدام بین سازمانی است و اکنون این شرکت و شهرداری منطقه ۱۲ در راستای ساماندهی بازار پایتخت با یکدیگر همکاری دارند.

سعید بیگی افزود: وجود دستفروشان خیابان ۱۵ خرداد به دلیل ایجاد معضل برای تردد شهروندان و کسبه از چالش‌هایی است که باید رفع شود که در همین راستا طرحی در این مورد با نگاه حمایتی تهیه شده البته رویکرد در برخورد با دستفروشان در حال تغییر است و قرار نیست با دستفروشان این خیابان برخورد سلبی انجام شود زیرا طرح‌های اجرایی در بازار تهران معمولا طرح‌های ایجابی است تا منافع دستفروشان نیز دیده شود.

مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران، وجود تولیدی‌ها و کارخانه طلا را از دیگر چالش‌های این بازار بزرگ دانست و گفت: بسیاری از تولیدی‌ها و کارخانجات طلا دارای آلودگی زیست محیطی و آلودگی ترافیکی هستند که طرحی در این مورد در دست تهیه است.

بازار بزرگ تهران؛ فعالیت ۶۰ هزار واحد تجاری در فضایی ناایمن

اقداماتی برای ایمنی‌سازی در قلب بازار بزرگ

سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران تاکنون اقداماتی برای ایمن‌سازی بازار بزرگ در پایتخت انجام داده به طوری که اکنون ۲ ایستگاه مخصوص بازار و پنج ایستگاه آتش‌نشانی پشتیبان برای خدمات‌رسانی فعالیت دارد، البته در زمان پیک ترافیک برای تسهیل دسترسی مردم به آتش‌نشانی، یک ایستگاه سیار در محدوده بازار فعال می‌شود.

همچنین به دلیل معابر و کوچه‌های بسیار باریک و سختی تردد خودروهای آتش‌نشانی، ۲۱۷ مورد شیر آتش‌نشانی فعال در بازار وجود دارد.

طرح دوشنبه‌های ایمنی، هر دوشنبه در یک مرکز تجاری انجام می‌شود. خودرو مخصوص کوچه‌های بازار تهران ساخته شده و چهارچرخ‌هایی ویژه تردد در این کوچه‌ها نیز برای حوادث احتمالی خریداری شده است.

بازار بزرگ تهران؛ فعالیت ۶۰ هزار واحد تجاری در فضایی ناایمن

انتقال بازار تهران به مکان دیگر کار بسیار پیچیده‌ای است که نیاز به مطالعه جامع دارد، همچنین نوسازی بازار بزرگ تنها توسط ارگانی همچون شهرداری میسر نمی‌شود

با توجه به ناایمن بودن بازار بزرگ تهران مدت‌هاست سخنانی درباره انتقال این بازار بزرگ به مکان دیگری است که عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران نیز معتقد است انتقال بازار بزرگ به عنوان محله‌ای تاریخی در شرایط فعلی امکانپذیر نیست و نوسازی این محله هم نیازمند عزمی ملی است، نمی‌توان این مکان مهم را به نقطه دیگری از شهر انتقال داد، کار درست آن است که این مکان نوسازی شود.

ناصر امانی اظهار کرد: بازار تهران بسیار ناایمن است، در این زمینه بسیار نگرانیم، اما از یاد نبریم که مسایل و مشکلات بی‌شماری در موضوع انتقال وجود دارد که کسبه و مالکان در آن دخیل هستند بنابراین به راحتی نمی‌توان در این باره تصمیم گرفت البته نوسازی بازار از اولویت‌های اصلی کار شورا است و همواره یکی از نگرانی‌ها و دغدغه‌های جدی ما در شورای شهر تامین ایمنی بازار بوده و همچنان نیز هست.

به گفته او، انتقال بازار تهران به مکان دیگر کار بسیار پیچیده‌ای است که نیاز به مطالعه جامع دارد، همچنین نوسازی بازار بزرگ تنها توسط ارگانی همچون شهرداری میسر نمی‌شود و همه دستگاه‌ها باید در این زمینه کمک کنند.

پس تا دیر نشده باید فکری کرد زیرا ۶۰ هزار واحد تجاری و وسعت ۱۱۰ هکتاری بازار بزرگ تهران با هر حادثه‌ای ممکن است به دلیل قدمت بالا با بحران مواجه شود، بحرانی جبران‌ناپذیر و خدماتی که دیگر نمی‌توان در پی آن حادثه با بازاریان و کسبه ارائه داد. بیایید امروز به فکر ایمنی‌سازی باشیم نه اینکه پس از وقوع حادثه دنبال علاج آن بود.

حتما ببینید

ورود غیرمجاز به طرح‌های ترافیکی پایتخت جریمه دارد/۱۷۰ هزار تخلف روزانه

ورود غیرمجاز به طرح‌های ترافیکی پایتخت جریمه دارد/۱۷۰ هزار تخلف روزانه

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، یکی از مواردی که برخی رانندگان و شهروندان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *