«تلاشها برای ارسال کمکهای انسانی به غزه ادامه خواهد داشت. از تلاشهای مصر و آمریکا تشکر میکنیم. این اولین مرحله از توافق است که به مدت ۴۲ روز عملی میشود. از همه شرکای منطقهای برای رسیدن به توافق تشکر میکنم. دولت قطر همیشه پشتیبان مردم غزه و فلسطین بوده و خواهد بود.»
به گزارش خبرنگار بین الملل آباجان به نقل از ایرنا، عبارت های بالا، بخشی از صحبت های شب گذشته (چهارشنبه) «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیرامور خارجه قطر است که به صورت رسمی خبر توافق آتش بس در غزه را اعلام کرد.
توافق آتش بس در غزه پس از ۱۵ ماه جنایت رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین، با استقبال جامعه جهانی مواجه شد و موجی از شادمانی را هم در غزه و کشورهای منطقه به همراه داشت.
باید به این مهم اشاره کرد و حتما در تاریخ نیز از آن یاد خواهد شد که اگر حمایتهای بی دریغ و همه جانبه آمریکا و برخی کشورهای اروپایی نبود، جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه و کرانه باختری و پس از آن آتش افروزی های تل آویو در برخی کشورهای منطقه از جمله در لبنان، سوریه، یمن و .. هرگز به این اندازه گسترش و استمرار نداشت.
حمایت های تسلیحاتی، اطلاعاتی، مالی، سیاسی و رسانه ای از اسرائیل از سوی آمریکا و برخی متحدین اروپایی آن منجر به ناکامی سازمان ها و مجامع بین المللی و از جمله سازمان ملل و شورای امنیت شد که وظیفه ذاتی آن حفظ صلح و ثبات در جهان است.
حتی صدور رأی از سوی «دیوان بین المللی دادگستری» در تایید جنایت نسل کشی اسرائیل علیه مردم غزه و و البته تحت تعقیب قرار گرفتن نتانیاهو و گالانت با رأی «دیوان بین المللی کیفری» و فشارهای حقوقی و بین المللی بر آنها نیز نتوانست ماشین کشتار رژیم صهیونیستی متوقف کند.
در نتیجه «بی کیفرمانی مقامات اسرائیل» با حمایتهای بی شائبه آمریکا، دامنه و شدت جنایات صهیونیست ها افزایش می یافت و اسرائیل بی اعتنا به خواست ملتهای جهان مبنی بر توقف جنگ و اعلام آتش بس و اعتراضات گسترده ای که در کشورهای اروپایی و برخی شهرها و ایالات آمریکا علیه اسرائیل انجام می شد، به کشتار و تخریب حداکثری ادامه داد و همچنان می دهد.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، رژیم صهیونیستی در بیش از ۱۵ ماه گذشته بارها با هرگونه توافق آتش بس مخالفت کرد و شاید دلیل این امر نیز به شکست در اهداف اعلامی آن برمیگردد اما، در روزهای اخیر، فشارهای زیادی بر نتانیاهو برای پذیرش آتش بس اعمال شد و از سوی دیگر، هزینههای این جنگ برای رژیم صهیونیستی بسیار بالا بود.
در نهایت با وجود مخالفت تندروهای کابینه نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای فرار از شکستهای بیشتر به این آتش بس تن داد.
مهمترین اهدافی که رژیم صهیونیستی با پذیرش این آتش بس نتوانست محقق کند شکست کامل حماس، آزادی اسرا و بازگرداندن شهرک نشینان آواره به شمال سرزمینهای اشغالی بود و درست به این دلایل می توان آتش بس غزه را «شکست دوباره رژیم صهیونیستی در بُعد اطلاعاتی و عملیاتی» پس از عملیات طوفان الاقصی در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ قلمداد کرد.
محورهای کلی توافقنامه آتش بس غزه
این توافق که با میانجیگری قطر، آمریکا و مصر انجام شد و از روز یکشنبه ۱۹ ژانویه(۳۰ دی) اجرا خواهد شد، بیشتر شامل مکانیسم مرحله اول است که ۴۲ روز به طول میانجامد و طی آن ۳۳ اسیر صهیونیست (اعم از زنده و یا جسد) تحویل داده میشوند.
محورهای کلی موافقتنامه بین طرفهای حاضر در غزه در مورد تبادل اسرا و برقراری آتش بس پایدار شامل این موارد می شود:
– همه اسرای اسرائیلی، اعم از زنده و مرده که توسط مقاومت اسیر شده اند، آزاد میشوند و در مقابل، رژیم اسرائیل با آزادی تعدادی از اسیران فلسطینی که در مورد آنها توافق میشود، موافقت کرد.
– مبادله در روز آتش بس _روزی که در توافقنامه به عنوان «روز اول» مشخص شده است_ آغاز خواهد شد.
– رژیم اسرائیل و حماس همچنین بر آمادگی برای آتش بس که به چهار هدف، «آتش بس دائمی»، «خروج نیروهای اسرائیلی از نوار غزه»، «بازسازی غزه»، «بازگشایی گذرگاهها و تسهیل حرکت اشخاص و حمل و نقل کالا» منجر میشود، توافق کردند.
متن کامل توافق را اینجا بخوانید.
واکنش مقامات جهانی به آتش بس غزه
«آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل متحد از توافق آتش بس میان «اسرائیل» و حماس استقبال کرد.
وی از طرفین خواست این توافق را اجرا کنند و گفت که همه موانع امنیتی و سیاسی در برابر رساندن کمکها به غزه باید برداشته شود.
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا نیز پس از آتش بس غزه اظهارداشت: بعداز ظهر بسیار خوبی است زیرا در نهایت می توانم آتش بس را اعلام کنم و توافق آزادی گروگان ها میان اسرائیل و حماس منعقد شده است.
رئیسجمهور آمریکا که به زودی به کار خود پایان خواهد داد، گفت: «دیپلماسی سختگیرانه و جدی آمریکایی» منجر به این توافق شد.
همچنین، «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر گفت که تحقق صلح پایدار نیازمند راه حل دو دولتی برای فراگیر شدن ثبات، امنیت و توسعه در منطقه است.
وی افزود که قاهره، وفادار به عهد خود و حامی صلح عادلانه و شریکی مخلص در تحقق آن خواهد ماند.
السیسی مجدداً بر حمایت از حقوق مشروع ملت فلسطین تا تحقق صلح و ثبات تاکید کرد.
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور منتخب آمریکا، در واکنش به توافق آتشبس در نوار غزه، این اقدام را به دستاوردهای دولت خودش نسبت داد و آن را گامی مهم در مسیر صلح جهانی دانست.
ترامپ در بیانیهای گفت: «این توافق آتشبس شگفتانگیز تنها میتوانست در نتیجه پیروزی تاریخی ما در ماه نوامبر اتفاق بیفتد، زیرا این پیام را به تمام جهان فرستاد که دولت من به دنبال صلح است و برای اطمینان از امنیت تمام آمریکاییها و متحدانمان تلاش خواهد کرد.»
شادمانی مردم غزه و کشورهای منطقه از آتش بس
مردم نوار غزه در آستانه اعلام رسمی توافق آتش بس، با شعار «همه ما مردان محمد ضیف هستیم» با ابراز شادمانی خود از این پیروزی بر صهیونیستها، بر حمایت قاطع خود از مقاومت تاکید کردند.
همچنین آوارگان فلسطینی در خان یونس در جنوب نوار غزه پس از پیروزی مقاومت و در آستانه اعلام رسمی توافق آتشبس و مبادله اسرا در غزه، با سردادن شعار «خیبر خیبر یا یهود… جیش محمد سوف یعود» به شادی و خوشحالی پرداختند.
مردم عراق، یمن و لبنان و سوریه هم از شنیدن توافق آتش بس در غزه خوشحال شده و به پخش شیرینی در خیابانها مشغول شدند.
بر اساس گزارش خبرگزاری سانا (سوریه)؛ بانک الله اکبر و ندای شکرگذاری در مساجد اردوگاه الشیخ در جنوب دمشق پس از پیروزی مقاومت در غزه برخاست.
همچنین گزارش کاملی از جشن و شادمانی مردم فلسطین و دیگر کشورهای منطقه را اینجا بخوانید.