لاوروف:‌ موافقت‌نامه جامع ایران و روسیه علیه کشور دیگری نیست + فیلم

لاوروف:‌ موافقت‌نامه جامع ایران و روسیه علیه کشور دیگری نیست + فیلم


دریافت
۲۳ MB

سرگئی لاوروف روز سه‌شنبه این سخنان را در پاسخ به سؤال خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا در مسکو در جریان کنفرانس مطبوعاتی سالانه وزارت امور خارجه روسیه بیان کرد.
وزیر امور خارجه روسیه در این باره گفت: این توافق، مانند توافق (اخیر روسیه)با کره شمالی، علیه هیچ کشوری نیست و ماهیت سازنده ای دارد و هدف آن تقویت توانایی‌های روسیه و ایران و دوستان ما در نقاط مختلف جهان است.
وی خاطرنشان کرد: این موافقت‌نامه با هدف شتاب‌بخشی به توسعه مبادلات اقتصادی، حل مسائل اجتماعی در مناسبات دوجانبه و اطمینان از قابلیت دفاعی قابل اعتماد امضا خواهد شد. 

پیش از این، کرملین (ریاست‌جمهوری روسیه) روز دوشنبه اعلام کرده بود: ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه جمعه ۲۸ دی ماه با مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران که برای سفری رسمی وارد مسکو می شود، دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد.
در بیانیه کرملین آمده است: انتظار می رود دورنمای گسترش بیشتر همکاری های دوجانبه از جمله در زمینه تجارت و سرمایه گذاری، حمل و نقل و لجستیک و حوزه های بشردوستانه و همچنین موضوعات جاری در دستور کار منطقه ای و بین المللی در مذاکرات پوتین و پزشکیان مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
کرملین افزود: در ادامه این مذاکرات، ولادیمیر پوتین و مسعود پزشکیان موافقت‌نامه مشارکت راهبردی جامع روسیه و ایران را امضا و در جمع نمایندگان رسانه‌ها سخنانی مطرح خواهند کرد.

کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز در گفت و گوی اختصاصی به آباجان به نقل از ایرنا گفت: موافقت‌نامه جامع همکاری‌های دو کشور که شامل یک مقدمه و ۴۷ ماده است، همه حوزه‌های مناسبات دوجانبه را در بر می‌گیرد و در نگارش آن، توازن و حفظ استقلال و احترام به تمامیت ارضی کشور مورد توجه بوده است. 
دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین نیز سه‌شنبه به خبرنگاران گفت: امضای این موافقت‌نامه یک بخش بسیار مهم از سفر آتی آقای پزشکیان رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به مسکو است؛ برای ما، این یک رویداد بسیار مهم است و ما به آن اهمیت زیادی می دهیم.

غرب به دنبال حذف رقبا است
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از این کنفرانس مطبوعاتی با اشاره به حمایت‌های غرب از کی‌یف در مواجهه نظامی با مسکو و حمله ناکام اوکراین به ایستگاه تقویت فشار خط لوله گاز ترک استریم که گاز صادراتی روسیه را به اروپا می‌رساند، گفت: هدف اصلی غرب خارج کردن یک رقیب دیگر از صحنه است؛ با اقدامات غرب مشخص شد که روسیه به چنین رقیبی تبدیل شده است و رویکرد آنها تضعیف ما است.
لاوروف، اقدام کی‌یف در حمله به زیرساخت‌های خط لوله گاز صادراتی روسیه ازمسیر دریای سیاه به اروپا پس از توقف صادرات گاز این کشور از خاک اوکراین به دلیل تمدید نشدن قرارداد افزود:‌ایالات متحده می خواهد خط لوله گاز ترک استریم را غیرفعال کند.
وی ادامه داد: آمریکا در هیچ زمینه‌ای معتقد به وجود رقیب نیست؛ این موضوع در بخش انرژی مشهود است، جایی که آنها بدون هرگونه تفکر به فعالیت تروریستی برای تخریب زیرساخت‌های انتقال انرژی چراغ سبز نشان می‌دهند تا پس از خط لوله نورد استریم، ترک استریم نیز از مدار خارج شود.
وزیر امور خارجه روسیه در واکنش به تحریم‌های جدید آمریکا علیه صنعت نفت، گاز و هسته‌ای روسیه گفت:‌ دولت بایدن با تحریم‌های جدید علیه روسیه در بخش انرژی می‌خواهد هم در مورد صربستان و هم با دولت ترامپ «بازی کثیف» راه بیاندازد. 

وزارت دفاع روسیه دوشنبه ۲۴ دی‌ماه ۱۴۰۳ از تلاش کی یف برای حمله به ایستگاه تنظیم فشار خط لوله «ترک استریم» در منطقه کراسنودار در نزدیکی آناپا با استفاده از ۹ پهپاد خبر داده و اعلام کرده بود: همه پهپادها توسط پدافند هوایی روسیه منهدم شدند.
این وزارتخانه با اعلام اینکه پهپاد سرنگون شده منجر به آسیب جزئی در منطقه کراسنودار شده است، هدف از حمله کی یف را توقف عرضه گاز به اروپا دانست.
بنا بر گزارش ها، کارکنان شرکت روسی گازپروم به سرعت بقایای ناشی از سقوط آوار را از بین بردند و تجهیزات را بازسازی کردند. بنا بر اعلام این شرکت، ایستگاه تنظیم فشار در حال حاضر گاز را در حالت عادی پمپاژ می کند.

پیش از این، دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین در واکنش به حمله ناموفق کی‌یف به ایستگاه تنظیم فشار خط لوله ترک استریم گفت: این اقدام اوکراین، ادامه تروریسم انرژی تحت نظارت دوستان خارجی این کشور است که ذینفع آن، آمریکا است.
ترک استریم، خط لوله انتقال گاز طبیعی روسیه به طول یک هزار و ۹۰ کیلومتر است که از شهر آناپا در منطقه کراسنودار روسیه آغاز می شود و پس از گذر از دریای سیاه به ترکیه می رسد.
این خط لوله به همراه خط لوله بلواستریم که آن هم از دریای سیاه می گذرد و به ترکیه می رسد، آخرین مسیرهایی است که گاز روسیه را به اروپا منتقل می کنند.
این دو خط لوله پس از خرابکاری در خط لوله نورد استریم، تنها مسیرها برای عرضه بی وقفه سوخت روسیه به بازار اروپا محسوب می‌شوند.
قرارداد ترانزیت گاز روسیه به اروپا از طریق خاک اوکراین که در سال ۲۰۱۹ منعقد شد ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴ برابر با ۱۱ دی ۱۴۰۳ به پایان رسید. اوکراین اعلام کرد که این قرارداد را تمدید نمی‌کند.

حل مسائل بزرگتر، لازمه حل مناقشه اوکراین
وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به پرسش دیگری گفت: مسکو آماده بحث در مورد تضمین‌های امنیتی برای حل مناقشه اوکراین است، اما برای حل مناقشه لازم است در مورد مسائل امنیتی بزرگتر توافق شود.
وی در این زمینه بر لزوم برطرف شدن تهدیدها علیه روسیه از سمت مرزهای غربی این کشور تأکید کرد و گفت: این موضوع تنها در چارچوب توافقات گسترده‌تر قابل حل است، ما آماده بحث درباره امنیت و نیز ضمانت‌هایی برای قلمروی کنونی اوکراین هستیم.
لاوروف خاطرنشان کرد: در حل مناقشه اوکراین، نادیده گرفتن ساختار منطقه اوراسیا و امنیت این منطقه غیرممکن خواهد بود.
وی درباره اهداف غرب از رویارویی با روسیه گفت: ما مجبور شدیم جنگی را که «غرب دسته جمعی» با هدف اصلی اش یعنی سرکوب رقیبی دیگر علیه ما آغاز کرده بود دفع کنیم. هدف اصلی آنها تضعیف روسیه از نظر ژئوپلیتیکی، ایجاد تهدیدهای نظامی مستقیم برای فدراسیون روسیه در مرزها و قلمروهای آن در تلاش برای تضعیف پتانسیل استراتژیک ما است.

استقبال از رویکرد تیم ترامپ برای توافق درباره اوکراین
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: اشاره تیم دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، مبنی بر لزوم ایجاد توافق در موضوع اوکراین، شایسته استقبال است.
وی اظهار داشت: هرآنچه که در یکسال گذشته در این باره مورد بحث قرار گرفته است، جنبه‌های مختلفی داشته است، از جمله آنچه که افراد بیشتر به ذکر واقعیات (سرزمینی) روی زمین پرداخته‌اند، احتمالا شایسته استقبال بیشتری است.
لاوروف تصریح کرد: هنوز هیچ پیشنهادی از سوی تیم ترامپ برای دیدار با پوتین 

انتظار مسکو از دولت ترامپ
لاوروف در پاسخ به پرسش دیگری نیز گفت که مسکو انتظار دارد دولت جدید دونالد ترامپ،، رویکردهای خود را در قبال مشکلات جهانی از جمله مناقشه اوکراین تدوین کند؛ در آن زمان، ما این رویکردها را بررسی خواهیم کرد. 
وی ادامه داد: من درک می‌کنم که ترامپ چنین تمایلی دارد، او در مورد آن صحبت کرده است. اما ما همچنین درک می‌کنیم که رئیس‌جمهور آینده مسئولیت بزرگی در قبال وضعیت کشورش دارد، البته با توجه به میراثی که او به ویژه در  (آتش‌سوزی منطقه) کالیفرنیا  (از دولت بایدن) دریافت می کند؛ آنچه در آنجا برای مردم اتفاق می افتد وحشتناک است.
وی یادآور شد: ایالات متحده آمریکا مشکلات زیادی دارد، فقر در هر منطقه وجود دارد،‌ اگر از بزرگراه‌های مرکزی در شهرهای آمریکا دور شوید، فقر در همه جا نمایان است. 

باید نظر مردم گرینلند را جویا شد
وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به پرسشی درباره ایده خرید گرینلند از سوی آمریکا گفت: در این زمینه، باید نظر خود گرینلندی ها را جویا شد، همان اقدامی که روسیه در مورد کریمه و دونباس انجام داد.
وی ادامه داد: من فکر می‌کنم که ما باید ابتدا به سخنان گرینلندی‌ها گوش کنیم.
لاوروف این موضوع را با توجه روسیه به نظرات ساکنان کریمه، دونباس و نووروسیا پیوند داد و گفت: روسیه (با رفراندوم) از نگرش مردم این مناطق نسبت به رژیمی که از طریق یک کودتای غیرقانونی در اوکراین مستقر شده بود مطلع شد. 

لزوم اصلاح ساختار شورای امنیت سازمان ملل و پیوستن هند و برزیل و اتحادیه آفریقا
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: مقطع کنونی از تاریخ، دوران مبارزه کشورهایی است که از اصول اساسی حقوق بین‌الملل دفاع می‌کنند و کشورهایی که دیگر از منشور سازمان ملل متحد به عنوان مهمترین سند حقوقی بین‌المللی راضی نیستند و رضایت ندارند که با آرزوهایی که توسط «غرب سیاسی» شکل می‌گیرد، هدایت شود.
وی با بیان اینکه «غرب سیاسی» مخالف جهان چندقطبی است،‌ تأکید کرد: اصلاح شورای امنیت سازمان ملل متحد ضروری است زیرا همه کشورهایی که مسئولیت خاصی در اقتصاد جهانی، مالی، سیاسی و صف بندی نظامی دارند در این نهاد،‌ نمایندگی ندارند. 
لاوروف اظهار داشت: هند و برزیل برای مدت طولانی با برخورداری از ویژگی‌های مورد نیاز، استحقاق عضویت دائم در شورای امنیت سازمان ملل متحد را دارند و تصمیم متناظری می‌تواند در مورد عضویت دائم اتحادیه آفریقا اتخاذ شود؛ غرب در تلاش است تا این روند را به هم بزند تا مواضع کلیدی را برای خود تضمین کند. وی تأکید کرد: آلمان و ژاپن نمی‌توانند به این شورا بپیوندند. 
وی خاطرنشان کرد:‌  مخالفت با دیکته کشورهای غربی قبلاً در قالب رشد اقتصادهای جدید، مراکز مالی در چین، هند، آسه آن، جهان عرب، جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب، روسیه و متحدانش در اتحادیه کشورهای مشترک المنافع و اتحادیه اوراسیا، بریکس،‌ سازمان همکاری شانگهای و سازمان پیمان امنیت جمعی شکل گرفته است.
وزیر امور خارجه روسیه گفت:  رد رقابت منصفانه و استفاده از روش های ناعادلانه و تهاجمی برای سرکوب رقبا در سیاست تحریمی که آمریکا و متحدانش آن را مبنای اقدامات خود در عرصه بین المللی از جمله در رابطه با روسیه قرار داده اند، نمود پیدا می کند.
وی تصریح کرد: غرب سرمست از بزرگی، مصونیت از مجازات، برای خود قائل به حق تعیین سرنوشت همه مردم جهان است. چنین خودپسندی یک نگرش تحقیرآمیز نسبت به سایر کشورهای جهان است.

لاوروف در پاسخ به پرسش دیگری نیز گفت:‌ تصمیم ارمنستان و آمریکا برای امضای سند مشارکت استراتژیک، تصمیم حاکمیتی دو کشور است. 
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از این نشست،‌ پرهیز از سوء برداشت‌ها در مورد علل سقوط هواپیمای جمهوری آذربایجان و نپرداختن به اطلاعاتی که مطابق با اطلاعات جعبه سیاه این هواپیما نیست را خواستار شد. 

روسیه، خاورمیانه را ترک نمی‌کند
لاوروف در بخش دیگری از این کنفرانس مطبوعاتی با تأکید بر اینکه روسیه، خاورمیانه را ترک نمی‌کند، گفت: حوادثی در سوریه رخ داد که پیش از این، رئیس‌جمهور و سایر مقامات روسیه نیز در این باره اظهارنظر کردند، ازبسیاری جهات، این حوادث اتفاق افتادند. زیرا در سال‌های گذشته تقریبا ۱۰ سال قبل به درخواست رئیس‌جمهور سوریه، ما نیروهای خود را به آنجا فرستادیم و با ترک‌ها و ایرانی‌ها روند آستانه را راه انداختیم و تعدادی از کشورهای عربی نیز مشارکت داشتند اما روند سیاسی همچنان کند بود و احتمالا وسوسه‌ای برای تغییرنکردن وجود داشته است،‌ ما معتقد بودیم این روند اشتباه است.

کشورهای حاشیه خلیج فارس،‌ موافق پیوستن روسیه،‌ایران و چین به گفت و گو درباره سوریه هستند
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت:‌ کشورهای حاشیه خلیج فارس موافق پیوستن روسیه، چین و ایران به گفت وگو درباره سوریه هستند. 
وی اظهار داشت: من با همکارانمان از ترکیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس صحبت کردم، آنها قبلاً جلسه دومی را در مورد سوریه برگزار کردند که در آن اعراب، ترکیه و برخی کشورهای غربی در آن شرکت کردند. 
لاوروف با اشاره به نقش‌آفرینی روند آستانه در حل و فصل مسائل سوریه افزود: اگر کسی واقعاً می‌خواهد روند قابل اعتمادی را با هدف یک نتیجه پایدار آغاز کند و دوباره با رقبای خود در خاک سوریه درگیر نشوند، ما برای این گفت‌وگو آماده هستیم. 

نگاهی آماری به کنفرانس مطبوعاتی لاوروف
بنا بر اعلام سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، در کنفرانس مطبوعاتی سالانه لاوروف، به خبرنگارانی که کشورهای غیردوست با روسیه را نمایندگی می کنند، فرصت داده شد تا یک سوم سوالات را بپرسند. آنها هشت موضوع از ۲۶ موضوع مطرح شده را مطرح کردند.
ماریا زاخارووا در این باره گفت: اینجا همه چیز به روی همه باز است؛ ما نباید از آنها (رسانه های غربی) هراسی داشته باشیم. بگذارید بیایند تماشا کنند و بشنوند.
بنا بر این گزارش، وزیر امور خارجه روسیه در این کنفرانس خبری به مدت دو ساعت و ۴۵ دقیقه با نمایندگان رسانه ها گفت و گو کرد که تقریباً ۱۵ دقیقه آن را سخنرانی آغازین وی تشکیل می داد.
این کنفرانس مطبوعاتی با حضور ۱۰۲ نماینده از رسانه های داخلی و ۱۰۷ نماینده از مطبوعات خارجی از جمله از کشورهای غیردوست روسیه برگزار شد به گونه ای که سالن مرکز مطبوعاتی وزارت خارجه روسیه تکمیل شد.

حتما ببینید

روایت رسانه روس از سیگنال تهران و مسکو قبل از آیین تحلیف ترامپ

روایت رسانه روس از سیگنال تهران و مسکو قبل از آیین تحلیف ترامپ

به گزارش روز دوشنبه آباجان به نقل از ایرنا، این روزنامه در تحلیلی به قلم …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *