به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، در حالی که طی چند روز گذشته به ویژه دیروز، فضای مثبتی درباره احتمال رسیدن به توافق آتش بس در غزه ایجاد شده، قطر پیش نویس توافقی را برای توقف جنگ در غزه و تبادل اسرا به رژیم صهیونیستی و حماس تحویل داد که در چارچوب اولین گام با هدف پایان دادن به جنگ ویرانگر غزه بود.
توافق آتشبس در غزه نزدیک است
تنها یک هفته قبل از ورود دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا به کاخ سفید، منابع مربوطه گزارش میدهند که پیشرفتهایی در مذاکرات آتش بس غزه به میزبانی دوحه حاصل شده و ممکن است که توافق نزدیک باشد. یک مسئول صهیونیست در گفتگو با روزنامه نگاران اعلام کرد که پیشرفت زیادی در مذاکرات حاصل شده است.
جنبش حماس هم شب گذشته در بیانیهای اعلام کرد که این جنبش بر لزوم رسیدن به توافق آتش بس در غزه تاکید دارد و مذاکرات در این زمینه پیشرفت قابل توجهی داشته و حماس با این تلاشها و تحولات به شکل مثبت برخورد میکند.
رسانههای قطری از جمله العربی الجدید جزئیاتی درباره پیشنویس توافق آتش بس در غزه ارائه دادند که برجستهترین آنها به شکل زیر است:
تبادل اسرا
در مرحله اول توافق ۳۳ اسیر شامل کودکان، زنان، نظامیان زن، مردان بالای ۵۰ سال و زخمیها و بیماران از میان اسرای صهیونیست در غزه آزاد خواهند شد. رژیم صهیونیستی میگوید که بیشتر اسرای آن در غزه زنده هستند، اما هیچ تاییدیه رسمی از جانب حماس مبنی بر زنده بودن اغلب این اسرا صادر نشده است.
اگر مرحله اول طبق برنامه پیش برود، مذاکرات برای مرحله دوم در شانزدهمین روز پس از اجرایی شدن توافق آغاز خواهد شد. در مرحله دوم سایر اسرای باقیمانده صهیونیست اعم از نظامیان و مردانی که در سن خدمت نظامی هستند، به اضافه اجساد اسرایی که در حملات ارتش صهیونیستی به غزه کشته شدند، تحویل داده میشود.
در سطح آزادی اسرای فلسطینی هم در مقابل هر زن نظامی اسرائیلی ۳۰ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد و ۲۰ اسیر دیگر که محکومیت کمتر از ۱۵ سال دارند، طبق لیست ارائه شده توسط حماس آزاد میشوند. بنابراین، تعداد اسرای فلسطینی که قرار است آزاد شوند، به تعداد اسرای زنده اسرائیلی بستگی دارد. همچنین اسرای فلسطینی بعد از آزاد شدن، اجازه رفتن به کرانه باختری را ندارند.
العربی الجدید گزارش داد که یک مقام صهیونیست گفته است، آن دسته از نیروهای حماس که در حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ شرکت داشتند آزاد نخواهند شد.
خروج نیروهای اشغالگر از نوار غزه
عقب نشینی نظامیان صهیونیست از نوار غزه به شکل مرحلهای خواهد بود و آنها در نزدیکی مرز با غزه باقی میمانند. علاوه بر آن، ترتیبات امنیتی در مورد محور صلاح الدین (فیلادلفیا) در جنوب نوار غزه وجود خواهد داشت که اسرائیل چند روز بعد از آغاز اجرای توافق، از بخشهایی از این محور عقب نشینی میکند. ساکنان غیر مسلح شمال غزه با سازوکاری جهت اطمینان از عدم انتقال سلاح توسط آنها به مناطق خود، اجازه بازگشت به مناطقشان را دارند و نیروهای اسرائیلی از گذرگاه نتساریم در مرکز غزه عقب نشینی خواهند کرد.
در حالی که نهادهای بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد هشدار دادهاند، مردم غزه با یک بحران انسانی فاجعه بار مواجهند، قرار است میزان ارسال کمکهای بشردوستانه به نوار غزه افزایش یابد.
سرنوشت مبهم حکومت آینده در نوار غزه
یکی از مبهمترین موضوعات در مذاکرات آتش بس مربوط به این است که چه کسی بعد از جنگ بر نوار غزه حکومت خواهد کرد. به نظر میرسد که در دور کنونی مذاکرات به دلیل پیچیدگی مسئله و احتمال اینکه باز هم توافق به هم بخورد، به مسئله حکومت آینده در نوار غزه پرداخته نشده است. رژیم صهیونیستی همچنان مخالف نقش حماس در اداره غزه بوده و با مشارکت تشکیلات خودگردان در مدیریت این منطقه هم مخالف است.
رژیم صهیونیستی از زمان آغاز جنگ علیه غزه گفته که سیطره امنیتی بر این باریکه را حتی بعد از پایان جنگ هم حفظ خواهد کرد.جامعه بینالمللی بر این باور است که غزه باید توسط فلسطینیها اداره شود، اما تلاشها برای یافتن جایگزینی در غزه از میان اعضای جامعه مدنی و رهبران قبیلهای غزه تا حد زیادی بینتیجه بوده است.
اخیرا هم مذاکراتی میان رژیم صهیونیستی، امارات و آمریکا برای تشکیل یک دولت موقت جهت اداره غزه صورت گرفته است. اما مشخصا حماس و مردم غزه و سایر گروههای فلسطینی، سیطره هیچگونه طرف خارجی بر غزه و یا حضور صهیونیستها در آن را نمیپذیرند و بارها هم بر این مسئله تاکید کردهاند.
«عمر عساف»، اسیر آزادشده فلسطینی در این زمینه به خبرنگار آباجان به نقل از تسنیم در رامالله گفت: ما چارهای نداریم و باید پس از پایان جنگ، خودمان مدیریت غزه را بهدست بگیریم. مردم ما شایستهترین کسانی هستند که میتوانند بر نوار غزه حکومت کنند، آنها خود باید امورشان را مدیریت کنند. ملت فلسطین توانایی بهعهده گرفتن این مسئولیت مهم را دارد و با حفظ اتحاد و یکپارچگی میان دولت و ملت، غزه را اداره خواهد کرد.
براساس گزارش «لما حلو» خبرنگار خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از کرانه باختری، هدف اسرائیل در برهه حاضر این است که کنترل کامل غزه را بهدست گیرد و حماس را تضعیف کند، از طرف دیگر مداخله کشورهای عربی بهویژه امارات و مصر در اداره غزه پس از جنگ بهنوعی نقض حاکمیت ملی فلسطین تلقی میشود، بنابراین مذاکرات و رایزنیهای جنبش فتح و حماس در مورد تشکیل کمیتهای اداری متشکل از افراد مستقل برای مدیریت نوار غزه ادامه دارد.
انتهای پیام/