به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد(یونسکو) در سال ۱۳۸۹ ( ۲۰۱۰ میلادی) پس از بررسیها و ارزیابیهای لازم، شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان را بهعنوان محل استقرار و میزبان مرکز منطقهای توسعه مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری خود انتخاب کرد.
مرکز منطقه ای توسعه مراکز رشد و پارک های علم و فناوری (IRIS) با توجه به توافق بین جمهوری اسلامی ایران و یونسکو تاسیس شد و تمرکز اصلی آن بهعنوان یک مرکز نوع دوم یونسکو بر توسعه انتقال فناوری، سازماندهی ظرفیتسازی، ارائه مشاوره، تسهیل تبادل تجربه و آموزش درباره ایجاد و توسعه پارک های علم و فناوری و مراکز رشد است.
مدیر گروه همکاریهای علمی و بینالمللی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا درباره فعالیت و عملکرد این مرکز اظهار کرد: یونسکو دارای مراکز متعدد منطقه ای نوع دوم در کشورهای مختلف است که تعدادی از آنها در ایران مستقر و فعال هستند.
مژگان یزدیانپور با بیان اینکه این مراکز در زمینه های تخصصی فعالیت می کنند، افزود: هشت مرکز منطقه ای نوع دوم یونسکو در ایران در زمینه های مختلفی از جمله اقیانوس شناسی، قنات، مدیریت آب شهری و توسعه پارک های علم و فناوری و مراکز رشد فعال است.
وی تاکید کرد: مرکزی که به اختصار « آیریس» نیز نامیده می شود تنها مرکز منطقه ای نوع ۲ یونسکو در دنیاست که در زمینه توسعه پارک ها و مراکز رشد علم و فناوری فعالیت می کند، در واقع بخش علوم یونسکو سه مرکز در حوزه علم و فناوری دارد اما فقط یکی از آنها در زمینه پارک های علمی و فناوری است.
یزدیانپور با بیان اینکه رسالت مرکز آیریس کمک به ایجاد و توسعه پارک ها و مراکز رشد در کشورهای در حال توسعه است، افزود: هدف اول ما کشورهای عضو «اکو» بودند اما در مراحل بعد با توجه به عملکرد مثبت مرکز، یونسکو با توسعه ارائه خدمات آن به همه کشورها موافقت کرد.
وی با اشاره به اینکه این مرکز تاکنون در کشورهایی مانند نیجریه، عمان، چین، مالزی و ایران کارگاههای آموزشی بینالمللی برگزار کرده است، گفت: آخرین کارگاه آموزشی در ۲ ماه گذشته در حاشیه کنفرانس انجمن آسیایی پارک های علمی (ASPA) در مغولستان با حضور بیش از ۸۰ شرکت کننده از مغولستان، چین، ژاپن، کره جنوبی، ویتنام و ایران برگزار شد.
ارزیابی عملکرد مرکز آیریس توسط متخصصان یونسکو
یزدیانپور با بیان اینکه فعالیت مرکز آیریس هر پنج سال یک بار توسط متخصصان یونسکو ارزیابی میشود، اضافه کرد: اگر عملکرد مرکز مثبت باشد دوباره میزبانی آن به اصفهان اعطا می شود که تاکنون این میزبانی ۲ دوره تایید و تمدید شده است.
مدیر گروه همکاریهای علمی و بینالمللی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان با بیان اینکه مرکز آیریس دارای شورای حکام با اعضایی از کشورهای چین، کره جنوبی، مالزی و پاکستان است، افزود: این شورا نمایندگانی از ایران و دفتر اصلی یونسکو در پاریس نیز دارد.
یزدیانپور با اشاره به اینکه شورای حکام آیریس هر سال حداقل باید یک جلسه برای ارایه گزارش فعالیت ها و عملکرد مرکز و ارائه و تصویب برنامه های آتی برگزار کند، اظهار کرد: تاکنون ۱۱ جلسه شورای حکام آیریس برگزار شده است هرچند در برخی سال ها بهدلایلی مانند همهگیری کرونا جلسه ها برگزار نشد یا از طریق فضای مجازی بود.
وی ادامه داد: در آخرین جلسه شورای حکام آیریس که اوایل دی امسال از طریق فضای مجازی برگزار شد همه اعضا حضور داشتند و گزارش اصفهان مورد استقبال آنها قرار گرفت چراکه تصور نمی کردند این مرکز با شرایط موجود و برخی محدودیتها مانند تحریم ها اینگونه فعالیت داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: در این جلسه سه عضو جدید برای شورای حکام از مالزی، کویت و کره جنوبی اضافه شدند و همچنین برنامه های پیشنهادی مرکز آیریس برای ارایه خدمات در تعداد بیشتری از کشورها و برگزاری کارگاه آموزشی و جلسه شورای حکام در مالزی مورد استقبال قرار گرفت.
یزدیانپور با بیان اینکه حمایت های یونسکو از فعالیت این مرکز بیشتر بصورت معنوی و تسهیل در برقراری تعامل و ارتباط با بخش های دیگر است، تصریح کرد: یونسکو بهصورت موردی و در اجرای برخی برنامه ها مانند کارگاه آموزشی که پارسال در اصفهان داشتیم حمایت مالی محدودی می کند.
افتخارآفرین بودن فعالیت آیریس در ایران
وی تاکید کرد: فعالیت تنها مرکز منطقه ای نوع دوم یونسکو در زمینه پارک های علم و فناوری در اصفهان، اعتبار و افتخار بزرگی برای کشورمان محسوب می شود.
یزدیانپور با بیان اینکه این موضوع و توانمندی ایران در آموزش چگونگی توسعه پارک های علمی و فناوری برای بسیاری از کشورها جالب توجه است، گفت: به زودی ارزیابی عملکرد پنج ساله این مرکز آغاز میشود که امیدواریم با مثبت شدن نتیجه آن، مجددا میزبانی آیریس به اصفهان واگذار شود.
وی، توسعه فعالیت های مرکز و برگزاری کارگاه های آموزشی در کشورهای در حال توسعه، انتقال فناوری از شرکت های دانش بنیان به کشورهای دیگر و برقراری ارتباط و تعامل با سایر مراکز نوع دوم یونسکو در ایران و دیگر کشورها برای انجام فعالیتهای مشترک را از برنامه های آینده این مرکز دانست.
یزدیانپور بر لزوم بهرهگیری از ظرفیت وزارت امور خارجه و سفارتخانههای ایران برای توسعه فعالیتهای مرکز مذکور نیز تاکید کرد و افزود: اجرای برنامه بازدید دانش آموزان مناطق کمتر توسعه یافته و روستاها از پارک های علم و فناوری بهمنظور آشنایی آنها با مقوله کارآفرینی و شرکت های دانش بنیان از دیگر برنامه های این مرکز است.
وی که به تازگی به عضویت کمیته مشاوران بینالمللی «سازمان پارکهای بینالملل علمی و نوآوری چین- بریکس» درآمده است، گفت: تلاش می شود از این عضویت بهعنوان فرصتی برای برقراری ارتباط با مرکز آیریس استفاده شود.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، اصفهان بعنوان استان پیشتاز در عرصه علم و فناوری با سهم ۱۰ درصدی از کل شرکتهای دانش بنیان کشور، رُتبه دوم را از این لحاظ در بین استانها دارد.
این استان نخستین و تنها شهرک علمی و تحقیقاتی کشور را در خود دارد که ایده ایجاد پارکهای علم و فناوری از آن از سال ۱۳۸۰ شکل گرفت و امروزه این شهرک در سایه حمایت دولت و تلاش فناوران و بخش خصوصی، یکی از بزرگترین مجموعه های دانش بنیان ایران با حدود ۷۰۰ واحد و شرکت فناور و دانش بنیان به شمار میآید.