به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، گرد و غبار در روزهای سرد زمستانی هر از چند مدت در آسمان شهرهای بجنورد و شیروان جولان می دهد، هر چند شاخص آلودگی هوا بحرانی و خطرناک نیست، اما همین میزان نیز در این خطه کوهستانی که صنعت بزرگ و آلاینده ندارد، جای تعجب و گلایه است.
موضوع آلودگی هوای این خطه چند سالی است که در تابستان و بعضی از روزهای زمستان در کانون توجهات قرار دارد و کارشناسان می گویند که علت اصلی آلودگی هوا مربوط به خیزش گردو غبار محلی و البته بخش ناچیزی نیز ناشی از آلودگی گازی و تردد خودروها در شهر است.
همچنین معابر خاکی نیز منشا گرد و غبار محلی در این شهرها محسوب می شود که با تردد خودروها و وزش باد به آسمان بلند می شود و نفس را در سینه شهر تنگ می کند.
شهر بجنورد ۲۰۰ هزار مترمربع معبر خاکی دارد که زمینه ساز خیزش گردوغبار در این شهر است و سنگ شکن ها نیز عامل دیگر برای آلودگی هوای بجنورد هستند، اکنون در اطراف شهر بجنورد واحدهای آلاینده نظیر سنگ شکن ها و کارخانه آسفالت فعال است که باید به خارج از حریم شهر منتقل شوند.
از طرفی پایداری هوای سر زمستان نیز دستش را روی دستان گرد و غبار گذاشته تا این سپاه ریز در آسمان یکه تازی کنند.
هر چند که منشا آلودگی هوا در روزهای اخیر، گرد و غبار محلی اعلام شده است، اما کانون های گرد و غبار در داخل و خارج استان نیز در این میان تاثیرگذار هستند.
به استناد آمار اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی؛ بیش از ۱۵ هزار هکتار کانون و گرد و غبار در مناطق تحت مدیریت این اداره کل شناسایی شده و در معرض فرسایش بادی است.
شدت آلودگی و غلظت گرد و غبار در این کانون ها، کم و متوسط است، تنها کانون گرد و غبار با شدت متوسط در منطقه میاندشت شهرستان جاجرم است که بیش از پنج هزار هکتار وسعت دارد.
غبار صحرای قره قوم ترکمنستان و گاهی نیز کانون های گرد و غبار داخل در شهرهای مختلف جولان می دهد
این کانون، بخش هایی از شهرستان های جاجرم و اسفراین را تحت تاثیر قرار می دهد و شناسایی کانون های گرد و غبار در میاندشت، نتیجه مطالعاتی است که در سطح ملی و در ستاد ملی مبارزه با پدیده گرد و غبار کشور انجام شده است.
کانون های گرد و غبار با شدت کم نیز در منطقه میاندشت شهرستان جاجرم شناسایی شده که بیش از ۱۰ هزار هکتار وسعت دارد و این کانون، بر بخش هایی از شهرستان های جاجرم و اسفراین تاثیر می گذارد.
علاوه بر آن غباری که بعضا از صحرای قره قوم کشور ترکمنستان و گاهی نیز کانون های گرد و غبار خارج و داخل استان به آسمان بلند می شود و در شهرهای مختلف جولان می دهد.
اکنون افزایش غلظت آلایندهها در آسمان خراسان شمالی سبب شده تا کیفیت هوا در مرکز این استان در وضعیت ناسالم برای گروه های حساس قرار گیرد.
معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی در این باره به خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا گفت که اکنون شاخص کیفی هوای بجنورد ۱۳۸ است که بر این اساس کیفیت هوا برای گروه های حساس، ناسالم است.
حسین هراتی می افزاید که دیروز نیز شاخص کیفیت هوای بجنورد به طور میانگین ۹۹ ثبت شد که در آستانه ورود به وضعیت ناسالم برای گروه های حساس بود.
به گفته وی؛ گرد و غبار محلی علت کاهش کیفیت هوای این روزهای شهر بجنورد و شیروان است و معابر خاکی در اطراف شهرها و خیزش گرد و غبار در اثر تردد خودروها، یکی از عوامل افزایش غلظت آلاینده ها در آسمان شهر است، البته پایداری هوا نیز سبب ماندگاری غبار محلی و افزایش آلایندگی در آسمان شده است.
فعالیت سنگ شکن ها از علت های افزایش غلظت آلایندگی در آسمان بجنورد است
همچنین فعالیت سنگ شکن ها یکی دیگر از علت های آلودگی هوا و افزایش غلظت آلایندگی در آسمان بجنورد است، اکنون چند واحد سنگ شکن در حریم بجنورد و هفت واحد سنگ شکن نیز در خارج از حریم شهر فعال است.
در شاخص سنجش هوا وضعیت صفر تا ۵۰ هوای پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه های حساس، بالاتر از ۱۵۰ ناسالم برای گروه های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم، ۲۰۱ تا ۳۰۰ خیلی ناسالم و بیش از ۳۰۰ خطرناک است.
آلودگی هوای مرکز خراسان شمالی تنها در یک نقطه از بجنورد قابل سنجش و اندازه گیری است و تنها ایستگاه سنجش آلودگی هوای مرکز استان در جوار اداره کل حفاظت محیط زیست مستقر است.
خراسان شمالی با بیش از یک میلیون نفر در شمال شرق کشور واقع است که ۴۴ درصد از جمعیت آن در روستاها سکونت دارند.