به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، کشاورزی و باغداری دیگر از گاوآهن و ماشینآلات سنتی عبور کرده و ابزارها و ماشینآلات مدرن برای افزایش بهرهوری پا به عرصه کشاورزی گذاشتند.
در کنار مشکلاتی همچون خشکسالی، شیوع انواع آفات، سیلابها، مشکلات قیمتگذاری، بازار عرضه و فروش، معضلات دیگر مانند افزایش قیمت هزینه تولید، کمبود تجهیزات و افزایش قیمت ادوات کشاورزی در مراحل کاشت، داشت و برداشت، دستان کشاورزان را بیش از پیش بسته است.
یکی از نگرانیهای مسوولان، هوشمندسازی ادوات و ماشینآلات کشاورزی است اما کشاورزان به دلیل گرانی این دستگاهها، عطای مکانیزه کردن کشت و کار را به لقای آن بخشیدند.
بهروزرسانی ماشینآلات کشاورزی و تقویت مکانیزاسیون در ارتقای کمی و کیفی بخش تولید و افزایش درآمد فعالان این بخش تاثیر زیادی دارد و از هدررفت محصول جلوگیری میکند از این رو یکی از مطالبات فعالان بخش کشاورزی از دولت، حمایت از کشاورزان و سازندگان قطعات و ماشینآلات کشاورزی است.
کارشناسان کشاورزی معتقدند قیمت تراکتور و دیگر ادوات کشاورزی با درآمد کشاورز همخوانی ندارد. برای کشاورزی که ۱۰ هکتار یا کمتر از آن، زمین کشاورزی دارد هزینه ۳۰ میلیارد ریالی برای خرید تراکتور و یا هزینه ۱۳۰ میلیارد ریالی برای خرید کمباین بهصرفه نیست.
گلستان با تولید بیش از ۹۲ محصول زراعی و باغی یکی از قطبهای مهم کشاورزی کشور است که افزون بر ۳۷ هزار دستگاه تراکتور و سه هزار دستگاه کمباین فعال دارد. گرچه ضریب مکانیزاسیون بخش کشاورزی گلستان از میانگین کشوری بیشتر است اما ۶۷ درصد تراکتورها و ۳۰ درصد کمباینهای فعال استان عمری کمتر از ۱۳ سال دارند که با این آمار وضعیت ماشینآلات بخش کشاورزی این استان مطلوب نیست.
رییس اداره امور فناوریهای مکانیزه جهادکشاورزی گلستان در این باره به آباجان به نقل از ایرنا گفت: ۶۸۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی در گلستان وجود دارد که از این میزان پنج درصد آن معادل ۳۰ هزار هکتار مربوط به عرصه باغی و ۹۵ درصد این اراضی زراعی است.
مریم برزنونی استفاده از ادوات و ماشینآلات مدرن کشاورزی را بهترین راه تولید حداکثری و افزایش بهرهوری برشمرد و افزود: دنیا به سمت کشاورزی مکانیزه حرکت کرده و امیدواریم همه دست اندرکاران برای تحقق این مهم به ما کمک کند.
وی با بیان اینکه امسال ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای اعطای تسهیلات در حوزه مکانیزاسیون کشاورزی به گلستان اختصاص پیدا کرد، گفت: تا پایان آذر ماه امسال همه این اعتبار تخصیص پیدا کرده و در حال حاضر پیگیر افزایش سهم اعتباری استان هستیم.
رییس اداره امور فناوریهای مکانیزه جهادکشاورزی گلستان با اشاره به اینکه گلستان در ساخت ادوات و ماشینآلات کشاورزی پتانسیل خوبی دارد، افزود: قطعهسازان و ادواتسازان زیادی در گلستان فعالیت میکنند که تولیدات آنان در قالب یک آزمون استاندارد بررسی شده و پس از گرفتن گواهی تاییدیه استاندارد، نام آنها در لیست سایت مرکز مکانیزاسیون قرار میگیرد.
برزنونی به پرداخت وام ارزانقیمت به کشاورزان برای خرید ادوات کشاورزی خبر داد و تاکید کرد: این اقدام علاوهبر حمایت از کشاورز به بازار سازندگان قطعات نیز رونق میبخشد.
وی از سازندگان خواست برای ایجاد بازار فروش مناسب، ارتباط خود را با کشاورزان تقویت کنند و پس از بررسی نیازهای کشاورزان استان، اقدام به تولید قطعات ماشینآلات کشاورزی کنند.
رییس اداره امور فناوریهای مکانیزه جهادکشاورزی گلستان بر ضرورت هوشمندسازی و تولید ماشینآلات کشاورزی مدرن تاکید کرد و یادآور شد: در حال حاضر مراحل کاشت تا برداشت گندم در استان گلستان مکانیزه است اما نسل جوان و تخصصهای غیرکشاورزی مانند برق و الکترونیک باید به بخش کشاورزی ورود کنند و با استفاده از دانش خود، بهترین نقاط برای جاگذاری سامانهها و ابزارهای مانیتورینگ بذر در دل خاک را شناسایی کنند تا منجر به افزایش بهرهوری شود.
برزنونی با بیان اینکه کار با ادوات و ماشینآلات سنتی کشاورزی در وضعیت تغییر اقلیم و کاهش منابع آبی کشور فایده چندانی ندارد، افزود: با توجه به گرانی بذر کود و دیگر نهادهها باید با کمک گرفتن از ابزارهای هوشمند از بروز خسارت جلوگیری کرد.
وی عبور از مرحله سنتی تولید ادوات کشاورزی و هوشمندسازی آن را بهترین گام برای افزایش بهرهوری کشاورزی برشمرد و خاطرنشان کرد: باید از ظرفیت نخبگان دانشگاهی و شرکتهای دانشبنیان برای هوشمندسازی ادوات و ماشینآلات کشاورزی استفاده کرد.
رییس اداره امور فناوریهای مکانیزه جهادکشاورزی گلستان خواستار بیشتر شدن اعتبارات استان در بخش کشاورزی شد و توضیح داد: گلستان سه هزار کمباین دارد و در حال حاضر قیمت یک کمباین وارداتی حدود ۱۳۰ میلیارد ریال است اما اعتبارات مکانیزاسیون گلستان در یک سال ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال است که با این قیمت و اعتبار موجود، در خوشبینانهترین شرایط میتوان ۲۰ دستگاه کمباین خریداری کرد.
برزنونی اضافه کرد: در حالی که افراد زیادی در گلستان خواستار دریافت وام خرید کمباین هستند اما منابع اعتباری پاسخگوی نیاز استان نیست که یکی از درخواستهای ما از نمایندگان مجلس، افزایش سهم اعتبارات تخصیصی استان در حوزههای مربوط به کشاورزی است.
وی خواستار حمایت بیشتر دولت از سازندگان ماشینآلات کشاورزی شد و یادآور شد: مشکلی در تامین ماشینآلات و ادوات کشاورزی در استان وجود ندارد اما معضل اصلی نبود منابع اعتباری است.
نماینده مردم علیآبادکتول در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره به خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا گفت: امنیت غذایی مورد تاکید رهبر معظم انقلاب است و اقتصاد گلستان نیز کشاورزی است لذا همواره دغدغه مجلس حل مشکلات کشاورزان است.
رحمتالله نوروزی با اشاره به اینکه فرایند کاشت، داشت و برداشت و تامین مکانیزاسیون باید برای کشاورزان تسهیل شود، گفت: حمایت از کشاورزان بهترین راه رسیدن به خودکفایی است تا در امنیت غذایی نیازمند بیگانگان نباشیم.
وی با تاکید بر اینکه حمایت از کشاورزان باید متناسب با هزینهها و تورم باشد، تصریح کرد: با دلار ۷۰۰ هزار ریالی کشاورز چگونه میتواند بر مشکلات موجود فائق بیاید؟
نماینده مردم علیآبادکتول در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: یکی از اقدامات خوب ما در سال جاری اختصاص سهم ملی برای ترمیم جادههای بین مزارع است در حالی که همیشه اعتبارات این بخش استانی بود اما امسال ملی شد و با عنایت مقام معظم رهبری استان خوزستان و گلستان در این بخش از منابع ملی بهرهمند خواهند شد.
نوروزی با بیان اینکه یکی از برنامههای ما حمایت از سازندگان و فعالان حوزه ادوات و تولید ماشینآلات کشاورزی است، افزود: اولویت تخصیص منابع اعتباری باید به نوسازی صنایع کوچک به ویژه صنایع تبدیلی کشاورزی اختصاص یابد.
وی با اشاره به اینکه هدررفت محصولات کشاورزی با بهروزرسانی تجهیزات و ماشینآلات کشاورزی کاهش مییابد، گفت: به دلیل تحریمها، بانکها در نقدینگی با مشکل مواجه هستند به همین علت اعطای تسهیلات خرد به کشاورزان و یا پرداخت وامهای فرزندآوری، ازدواج و اشتغال با کُندی همراه شده که از عملکرد بانکها گله داریم.
نماینده مردم علیآبادکتول در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: گلستان از توسعه صنعت و اقتصاد دریامحور محروم است و معیشت اصلی مردم آن بر پایه کشاورزی است لذا دولت باید به این استان نگاه ویژهای داشته باشد.