گروه بینالملل خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم- از شورش کنگره و یورش حامیان دونالد ترامپ به ساختمان کنگره (کاپیتول هیل) برای ابطال نتایج انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آمریکا چهار سال میگذرد.
در آن حمله ۱۴۰ افسر پلیس زخمی شدند و چهار نفر کشته شدند. بسیاری از سیاستمداران و تحلیلگران در داخل آمریکا میگویند که از ۶ ژانویه به عنوان یکی از شرمآورترین روزها در تاریخ آمریکا یاد خواهد شد.
این نخستین بار بعد از اشغال کنگره آمریکا توسط نظامیان انگلیسی بود که گروهی به عنوان مهاجم، ساختمان کنگره را به تسخیر خود در میآورد.
تسخیر کنگره بازنمود حضور ترامپ در سیاست آمریکا
ترامپ در مرکز تمامی تحلیلها چه درباره حوادث قبل از ۶ ژانویه و چه پس از آن قرار دارد. بسیاری از تحلیلگران وقایع ۶ ژانویه را بازنمودی از سیاستهای خشنی میدانند که دونالد ترامپ پایهگذار آنها بود. ورود ترامپ به قدرت در سال ۲۰۱۶ باعث شدت گرفتن گفتمان خشن در فضای سیاست و همچنین اقدامات خشونتآمیز شد.
دونالد ترامپ در یکی از اولین موضعگیریهای خارجیاش بدون در نظر گرفتن احتمال خطای محاسباتی و به راه افتادن جنگ هستهای، کره شمالی به عنوان یک قدرت اتمی را به «آتش و خشم» تهدید کرد.
او در سالهای بعدتر با حمایت از سیاستهای تروریستی رژیم اسرائیل و ترور فرماندهان مقاومت و توسل به اقدام تروریستی برای به شهادت رساندن سردار سرلشکر حاج قاسم سلیمانی به لفاظیهای افراطی و تروریستی خود جامه عمل پوشاند.
پایگاه وکس سال ۲۰۲۲ گزارش داده بود در نتیجه روی کار آمدن ترامپ در سال ۲۰۱۶ اقدامات تروریستی تصادفی ( stochastic terrorism) با افزایش محسوس همراه شد. این پایگاه اقدامات تروریستی تصادفی را دسته از اقدامات خشن تعریف کرده بود که توسط افرادی که عضو هیچ سازمانی نیستند انجام میشود.
علاوه بر این آمارها نشان میدهند تهدیدها علیه نمایندههای کنگره از سال ۲۰۱۶ به آن طرف با افزایش ده برابری همراه بوده است. در سال ۲۰۱۹ «مرکز حقوقی فقر جنوبی» در پژوهشی نشان داد که به دلیل ادبیات مهاجرتستیزانه ترامپ ۱۰۲۰ گروه نفرتپراکن در ایالات متحده وجود دارند.
این روال به همین منوال تا ۶ ژانویه ۲۰۲۱ ادامه یافته است و جالب آنکه بعد از خروج ترامپ از قدرت باز هم ادامه یافته است. در سال ۲۰۲۲ نتایج یک تحقیق نشان داد که نیمی از آمریکاییها معتقد بودهاند طی چند سال آینده در ایالات متحده جنگ داخلی به وقوع خواهد پیوست.
در بخشی از آن تحقیق چنین نوشته شده است: «این یافتهها در کنار تحقیقات پیشین دور شدن مردم از جامعه و نهادهای دموکراتیک و بیاعتمادی به آنها را نشان میهد.»
در سال ۲۰۲۳ «مرکز حقوقی فقر جنوبی» که در سال ۲۰۱۹ گزارشی درباره شمار گروههای نفرتپراکن انجام داده بود تحقیق دیگری انجام داد و متوجه شد که شمار این گروهها افزایش یافته و به ۱۴۳۰ گروه رسیده است.
چند تلاش برای ترور ترامپ روی دیگری از سکه خشونتی است که با روی کار آمدن دونالد ترامپ سیر صعودی گرفته است. او دو بار در جریان مبارزات انتخاباتی هدف سوءقصد ناکام قرار گرفت. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که او نزدیک بود قربانی خشونت سیاسیای شود که خودش آن را تقویت و تشدید کرده بود.
انتخابات ۲۰۲۴ و شورش ۶ ژانویه
برخی از تحلیلگران حتی انتخاب شدن مجدد ترامپ به ریاستجمهوری آمریکا را هم نشانهای از بیاعتمادی عمیق به نهادهای حاکمیتی آمریکا تفسیر میکنند.
در روز انتخابات آمریکا شبکه خبری سیانان بر مبنای نظرسنجی از رأیدهندگان در مراکز اخذ رأی گزارش داد که سه چهارم شهروندان آمریکا اوضاع این کشور را مناسب نمیدانند و اعتمادی به نهادهای سیاسی و حاکمیتی در این کشور ندارند.
هنگامی که دونالد ترامپ سال ۲۰۱۶ به کاخ سفید راه پیدا کرد او توانسته بود خودش را به عنوان یک چهره ضد نظام حاکمیتی و ضد تصمیمگیریهای مرسوم اصحاب سیاست و ضد جنگ جا بزند. حضور ۴ ساله ترامپ در کاخ سفید اما نشان داد که او بیش از آنکه مخالف جریانهای حاکمیتی باشد فردی از جنس حاکمیت است.
دونالد ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴ چه از طریق تبلیغات انتخاباتی و چه به واسطه کارنامه ۴ سالهاش انگیزههایش از تلاش برای راهیابی به کاخ سفید را پنهان نکرده است: او در لابلای اظهاراتش نشان داده در دوران ۴ ساله جدید قصد دارد نهادهای فدرال را به فرمانبرداران شخص خودش تبدیل کرده و از جمله قوه قضائیه را به مرکزی برای پیشبرد مطامع شخصی و فردیاش تبدیل کند.
پایگاه هیل در یادداشتی بعد از انتخابات آمریکا نوشته بود اگر بسیاری از رأیدهندگان به ترامپ سال ۲۰۱۶ مطلع نبودند به چه کسی رأی میدهند در انتخابات ۲۰۲۴ این قضیه صادق نیست. نتیجه انتخابات ۲۰۲۴ نشان میدهد که اکثریت آمریکاییها گویا مخالفتی با این انگیزههای تخریبگرانه دونالد ترامپ علیه نظام سیاسی و حاکمیتی ایالات متحده ندارند.
آیا ممکن است امید آمریکاییها به تغییر شیوه تفکر حاکمیت آمریکا در سال ۲۰۱۶ اکنون از سر یأس به نوعی انگیزه تخریبگرایانه تغییر داده باشد و به دنبال وارد کردن ضربههای درونی به سیستم باشد؟
پاسخ این سوال را حوادث آتی در جامعه آمریکا مشخص خواهد کرد، اما یک مسئله که تردید کمتری در آن وجود دارد این است که یأس از حاکمیت آمریکا در میان اکثر شهروندان این کشور در اوج خود قرار دارد و رأی به دونالد ترامپ راشاید بتوان سمپتوم این یأس دانست.
در چنین فضایی انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور جدید آمریکا ممکن است نه نشانه عبور جامعه آمریکا از شورش ۶ ژانویه بلکه از پسلرزههای مهم آن باشد که مشخص نیست ایالات متحده را با چه تلاطمهایی مواجه خواهد کرد.
انتهای پیام/