«حل تعارض» هنر پرداختن به اختلافات و یافتن زمینه مشترکی است که افراد را قادر میسازد تا بهطور مسالمتآمیز با یکدیگر رفتار کنند.
شکوفه نیکنشان روز چهارشنبه در گفت و گو با آباجان به نقل از ایرنا افزود: یکی از نگرانی ها در باره تک فرزندها این است که آنها در پذیرش گروههای همسال دچار مشکل شوند زیرا مهارت حل تعارض را تمرین نکردهاند.
وی اظهار کرد: والدین دارای تک فرزند باید برای کودکان خود همبازی فراهم کرده و زمینهای ایجاد کنند تا فرزندشان با همسالان خود در بین اقوام و آشنایان ارتباط و دیدار منظم داشته باشند و از لحاظ مهارتهای اجتماعی دچار مشکل نشوند.
این روانشناس گفت: در این ارتباطات اجتماعی، بتدریج نحوه حل و فصل اختلافات در کودک نهادینه میشود و او حل تعارض را بهعنوان یک مهارت فرا می گیرد.
نیکنشان با بیان اینکه تک فرزندها نازپرورده نیستند و این تصور اشتباه است، افزود: تک فرزندی دارای معایب و مزایای مختلف است، این کودکان بطور معمول عزت نفس و انگیزه پیشرفت بالایی دارند، در مدرسه عملکرد بهتری از خود نشان میدهند و به سطوح تحصیلات عالیتر میرسند.
این متخصص اختلالات کودکان گفت: روابط نزدیک و دوسویه تک فرزندها با والدین اگرچه زمینه موفقیت و برآورده شدن بسیاری از انتظارات آنها را فراهم میکند اما رشد اجتماعی تک فرزندها مقوله بسیار مهمی است که در مراوده با همسالان آنها اتفاق می افتد.
نیکنشان اضافه کرد: تک فرزندها از آنجایی که کسی را در خانه ندارند تا با او رقابت، بازی و دعوا کنند فرصت کمتری برای کنترل و مدیریت احساسات خود خواهند داشت.
وی تاکید کرد: والدین باید مراقب باشند تک فرزند آنها برای جبران تنهایی و نبود همبازی بهدنبال جایگزینهای ناکارآمد از جمله تلفن همراه، تلویزیون و بازیهای مجازی نرود.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، پدیده تک فرزندی در خانوادههای ایرانی در سال های اخیر افزایش یافته است؛ اگرچه دلایل اقتصادی و معیشتی بر تمایل برخی خانواده ها به تک فرزندی نقش دارد اما به گفته کارشناسانِ جامعه شناختی و روانشناختی تاثیر «ساختار و سبک زندگی» در این مساله بیشتر است.
مطابق با داده های آماری، نرخ باروری در چند دهه گذشته رو به کاهش بوده است به نحوی که برخی از خانواده ها میل به فرزند کمتر و حتی گرایش به تک فرزندی دارند که این موضوع بهعنوان واقعیت جامعه فعلی ملاحظات تربیتی و مراقبت های روانشناسی خود را میطلبد.