به گزارش آباجان به نقل از ایرنا ، دکتر محمدحسین کاوه روز دوشنبه در کارگاه علمی دانشجویی در دانشکده بهداشت شیراز به راهکارهای پیشگیری از تحلیل عضلانی در سالمندان پرداخت و افزود: تحلیل توده عضلانی (سارکوپنیا) به از دست رفتن و زوال توده ماهیچههای اسکلتی بدن به دلیل سالمندی گفته میشود که این وضعیت اغلب منجر به کاهش تحرک، ضعف عضلانی، خطر افتادن و شکستگی استخوان ها و کاهش عملکرد کلی بدن می شود.
به گفته این استاد دانشگاه عوامل متعددی مانند کاهش فعالیت بدنی، رژیم غذایی نامتعادل، تغییرات هورمونی و استرس شدید می تواند در بروز سارکوپنی نقش داشته باشد.
دکتر کاوه سبک زندگی سالم شامل ورزش و یک رژیم غذایی متعادل برای حفظ توده عضلانی مطلوب در حین دوران سالمندی ضروریدانست و افزود: فعالیت بدنی منظم، به ویژه تمرین های مقاومتی، برای حفظ و ساخت توده عضلانی بسیار اهمیت دارد و در واقع ورزش باعث تحریک سنتز پروتئین در ماهیچهها شده و عملکرد آنها را بهبود میبخشد.وی همچنین به نقش تغذیه سالم اشاره کرد و اطهار داشت : یک رژیم غذایی متعادل و غنی از میوهها، سبزی ها، غلات کامل و پروتئینهای بدون چربی، مواد مغذی لازم برای حفظ سلامت عضلات را فراهم میکند.
وی مصرف منظم میوهها و سبزی ها را سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها دانست که به کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو در عضلات کمک میکنند. و پروتئینهای بدون چربی نیز آمینواسیدهای موردنیاز برای ترمیم و رشد عضلات را تأمین میکند.
وی همچنین مصرف غلات کامل که انرژی پایدار لازم برای ورزش و عملکرد عضلات را فراهم میکنند توصیه کرد و مصرف کافی آب( هیدراتاسیون)کافی را برای عملکرد و ریکاوری عضلات ضروری برشمرد.
دکتر کاوه مصرف مواد مقوی و ضروری در رژیم غذایی از جمله ویتامینD را ضروری دانست و تصریح کرد: ویتامین محلول در چربی است که به حفظ و سلامت عضلات در دوران سالمندی بسیار کمک می کند و ویتامین D به تنظیم سطح کلسیم کمک می کند که برای سلامت استخوان و عملکرد عضلات حیاتی است.
وی ادامه داد: علاوه بر این، به کاهش التهاب کمک می کند و در سنتز پروتئین که برای ساخت و ترمیم بافت عضلانی ضروری است، نقش دارد. علاوه بر نور خورشید، راه های دیگری مانند مصرف ماهی، گوشت قرمز، زرده تخم مرغ و قارچ برای دریافت ویتامین D وجود دارد. تولیدکنندگان مواد غذایی نیز برخی از مواد غذایی را با ویتامین D، مانند محصولات لبنی مانند شیر و پنیر، آب میوه، غلات و جایگزین های مختلف شیر، اضافه و غنی کرده اند.
وی همچنین به کلاژن به عنوان یک پروتئین ساختاری نام برد که حدود ۳۰ درصد از کل پروتئین بدن ما را تشکیل می دهد و بدن ما به طور طبیعی کلاژن تولید می کند، اما با افزایش سن، تولید و کیفیت آن به طور قابل توجهی کاهش می یابد که این امر می تواند منجر به ضعف عضلانی، کاهش انعطاف پذیری و افزایش خطر آسیب دیدگی شود و غذاهایی با پروتئین بالا می تواند برای افزایش تولید کلاژن مصرف شود.
این استاد دانشگاه از اسیدهای چرب امگا۳ به عنوان نوعی چربی ضروری که نقشی حیاتی در حفظ سلامت ایفا می کند نام برد و گفت : این چربی ها که بیشتر در ماهی، روغن ماهی، مغزها و دانهها یافت میشود، به دلیل خواص ضد التهابی در پیشگیری از سارکوپنی (کاهش توده عضلانی) موثر است.
وی به نقش و ضرورت آنتی اکسیدان ها اشاره کرد و اظهار داشت :آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که در بدن ما بطور طبیعی یافت می شود و یا از طریق رژیم غذایی یا مکمل ها دریافت می شود. آنتی اکسیدان ها نقش حیاتی در محافظت از سلول ها در برابر آسیب ناشی از رادیکال های آزاد ایفا می کند.
وی ادامه داد: عضلات به طور خاص در برابر آسیب رادیکال های آزاد آسیب پذیر هستند، زیرا در طول ورزش مقادیر زیادی اکسیژن مصرف می کنند. این امر می تواند منجر به افزایش تولید رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو شود، که به نوبه خود می تواند به درد عضلانی، خستگی و کاهش عملکرد عضلات منجر شود. بنابراین برای مقابله با رادیکال های آزاد، استفاده از آنتی اکسیدانها به ویژه ویتامین C توصیه میشود.
دانشگاه علوم پزشکی شیراز به عنوان محور قطب سلامت در جنوب کشور ایفای نقش می کند.